10. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali

Sihirli Flüt'ün Sesi
Ankara ve Tarsus'ta
Yankılanacak
 
10. Uluslararası
Şefika Kutluer
Festivali
 
"Sihirli Flüt" olarak tanınan flüt sanatçısı Şefika Kutluer adına düzenlenen 10. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali  AB, İngiltere, Çekya, Rusya, Türk Cumhuriyetlerinden sanatçıları müzikseverlerle buluşturacak.
 
10. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali Ankara’nın yanı sıra Mersin'in Tarsus ilçesinde düzenlenecek etkinliklere ev sahipliği yapacak. Festivalde, Meksikalı besteci Jose Elizondo'nun Şefika Kutluer için hazırladığı beste, ilk kez seslendirilecek.
 
Konserlerin yanı sıra Türkiye'nin kültürel değerlerinin önemine dikkati çekecek sunumların da yapılacağı 10. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali 3-25 Aralık'ta gerçekleştirilecek.
 
Festivalin Ankara bölümündeki etkinlikler, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda, Tarsus bölümündekiler ise St. Paul Anıt Müzesi Konser Salonu'nda düzenlenecek.
 
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü ile İtalya, Avusturya, Kazakistan, Slovakya liyakat ve devlet nişanları sahibi flüt sanatçısı Şefika Kutluer, Ankara'da doğduğunu, buradan dünyaya açılıp, tanındığını söyledi.
 
"İki kişilik bir orduyuz"
 
Festivali eşi Refik Kutluer ile düzenlediklerini, adeta "iki kişilik bir ordu" olduklarını belirten Kutluer, "10'uncu senemize gelmişiz, bunun sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
 
10. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali programına ilişkin bilgi veren Kutluer, "Mevlana" albümünde kendisine eşlik eden Prag Virtüözleri Orkestrası'nın 3 Aralık Salı günü vereceği konserle açılışı yapacaklarını, ayrıca kendisinin de Mozart'ın R Majör Flüt Konçertosu'nu çalacağını bildirdi.
 
Kutluer, 11 Aralık'ta arpist Zeynep Öykü ile flüt-arp resitali vereceklerine değinerek, "Farklı bir repertuvarla hem romantik hem barok hem de klasik eserlerle izleyici karşısına çıkacağız. Zeynep Öykü çok yönlü bir sanatçı, onunla birlikte çalacağım için ben de çok heyecanlıyım." diye konuştu.
 
Festivalde, Anadolu topraklarındaki kültürel değerleri tanıyıp, korumanın önemine değinen sunumlara da yer verileceğine işaret eden Kutluer, 11 Aralık'taki resital öncesinde eşi Refik Kutluer'in "Korumak için Tanımak Lazım" başlıklı sunum yapacağını anlattı.
 
Amaç dünyanın ilgisini Tarsus'a çekmek
 
Kutluer, Avrupa Birliği Oda Orkestrası'nın 20 Aralık'ta Ankara'da, 21 Aralık'ta Tarsus'ta olmak üzere 2 konser vereceğini dile getirdi.
 
Tarsus'u dünyaya tanıtmak ve bu kentin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girebilmesi için adım atmak istediklerini vurgulayan Kutluer, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Tarsus, Anadolu'nun çok önemli bir yerleşim birimi. 10 bin yıllık geçmişe sahip ve Hristiyanlığın ilk yayıldığı bölge. Tarihsel ve kültürel zenginlikleriyle Tarsus acilen UNESCO'nun koruması altına alınmalı diye düşünüyorum. Ben de bir müzisyen olarak etkinliklerle buna katkıda bulunmak, festivalimizi Anadolu'ya açmak istedim. Geçen sene İstanbul ve Antalya konserlerimiz olmuştu. Bu sefer de Tarsus da konserimiz var. İnşallah Tarsus çok yakında UNESCO'nun koruması altına girer."
 
"Dünya prömiyerleri ve yeni yıl kutlaması"
 
Kutluer, festivalin kapanış konserini ise 25 Aralık'ta Rus ya da Rusya'da eğitim almış müzisyenlerden oluşan Ankara Ensemble ile vereceklerini söyledi.
 
Bunun aynı zamanda bir yeni yıl konseri olacağını, klasik müziğin en tanınmış eserlerini başkentli müzikseverle buluşturacaklarını aktaran Kutluer, "Bu konserde Meksikalı besteci Jose Elizondo'nun benim için yeni yazdığı ve dünya prömiyerini yapacağımız bir esere de yer vereceğiz. Ayrıca sanatçının yeni bestelediği diğer eserleri de repertuvarda bulunacak. Kapanış konserimiz dünya prömiyerleri ve yeni yıl kutlaması şeklinde olacak." dedi.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir