2. Uluslararası Bingöl
Kısa Film Festivali
Başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bingöl Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen 2. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali başladı.
8 Ekim’de başlayan, Altın Kartal Ödülleri’nin de verileceği festival 12 Ekim’de sona erecek.
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, Türkiye'den ve dünyadan yönetmenlerin Kurmaca, Belgesel, Animasyon ve Deneysel kategorilerindeki kısa filmlerini izleyiciyle buluşturuyor.
Festival Yönetmeni Baran Mayda; “Türkiye'nin en önemli illerinden biri olan Bingöl'de gerçekleştirilen festival; yerli ve yabancı yönetmenler, dizi ve sinema oyuncuları, yapımcılar ve sinema eleştirmenlerinin katılımı ile en az ilki kadar ses getirecek” dedi.
2. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali’nde ön jüri tarafından seçilen 36 filmin gösterimlerinin yanı sıra ilkinde olduğu gibi, sinema üzerine paneller, sinema ve senaryo atölyeleri, uzun metrajlı filmlerin özel gösterimleri yapılacak.
Bingöl’ün tanıtımına katkı sağlaması açısından önemli bir yere sahip olan festivalde, Tarihi, Kültürel ve Coğrafi zenginliklerinin yanı sıra şehrin gastronomi alanındaki öneminin de ayrıca vurgulanacağı ve bu şekilde Bingöl’ün gastronomi turizminin önemli merkezlerinden biri olmasına katkıda bulunacak çalışmalara da ayrıca yer verilecek.
Çok sayıda atölye çalışması ve söyleşinin yer aldığı, 36 kısa filmin yarıştığı festivalin bu yılki jüri başkanlığını Kudret Sabancı yapacak.
Festivalde Yarışan (Finale Kalan) Filmler
Soner Sert Alarga
Serkan Fakılı Kaset
Burhan Ayhan Bizim Şehrin Divaneleri
Turan Kubulay Saksak: Bir Tütün Belgeseli
Ali Sait Tanrıverdi Kafes
Kasım Ördek Kerata
Batuhan Köksal Fabrika
Uğur Çıraklı Benim
Cevahir Çokbilir Kar Zamanı
Gökhan Kaya Ah Bir Ataş Ver
Selim Şahintürk Misafir
Evrim İnci Kameralı Çocuklar
Ece Kınacı Rüyamda Ölü Gördüm
Ozan Yoleri Öğle Teneffüsü
Cem Özay Yolcu
İnan Erbil Bir Taşra Rüyası
Hakan Ünal Duvardaki Çatlak
Cem Göksoy Öz
Harun Durmuş Doğu Yakası
Salih Toprak Vadi
Ragıp Türk Harun Diye Bir Adam
Recep Bozgöz Ronaldo
Ercan Selim Öngöz Mahkûm
Ali Aktemur Dumandan Hikayeler
M.Furkan Daşbilek Naftalin
Engin Korkut El Feneri
Ondrej Satka Daydreamer
Ceren Sahan Lahza
Oğuz Arık- Şeyhmus Sarıce Elma
Şeref Akçay Çizgiler Arasında
Maxime Peeters L'heure Bleue ( Blue Hour)
Emil Ali Adam
Cem Onur Tunca Atmosfer
Yiğit Evgar Balık Kraker
Mustafa Deniz Doğan Sulara Kapılmak
Ahmet Hakan Vergi Dewrano (Devir)
Birincilik Ödülü: 10.000 TL
İkincilik Ödülü: 7.500 TL
Üçüncülük Ödülü: 5.000 TL
“Hedefimiz Bingöl'ü dünyaya tanıtmak”
AK Parti Bingöl milletvekili ve Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu yıl ikinci kez düzenlenen Uluslararası Bingöl Film Festivaline dair Haber7’ye önemli açıklamalarda bulundu:
Bingöl film festivali 2. kez kapılarını açıyor. Uluslararası bir film festivali düzenlemek fikri ilk nasıl doğdu?
Tarihten günümüze birçok medeniyeti bağrında beslemiş; coşkun nehirlerinden, berrak derelerinden, ab-ı hayat denilen hayat veren sularından almıştır ismini Bingöl’ümüz. Tepelerin ardından doğan güneşi, kekik kokan yaylaları, şifalı suları ile Doğu Anadolu’nun mahsun ve mağrur ilidir Bingöl.
Bingöl’ü anlamak için; Kala tepesinden doğan güneşi, yaylalarını, Zağ mağarasını, yüzen adalarını, şifa veren sularını görmek ya da dağlarındaki binbir çiçekten elde edilen balından tatmak gerekir.
Bingöl’ümüzün bu güzelliklerini ulusal ve uluslararası anlamda tanıtmak, Türkiye ve Dünya insanına açmak ve bölgemizin gelişimine katkıda bulunmak bizim için oldukça önemli.
En güçlü iletişim araçlarından olan sinema sayesinde, kültür-sanat ve turizm alanında farkındalık yaratıp, bölge ekonomisini canlandırarak dışa açılmasını sağlamak amacıyla, “Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali” bir tanıtma projesi olarak ortaya çıkmıştır.
Bu yıl daha geniş bir alana yayılması öngörülen festivalin ilerideki gelmek istediği nokta nedir?
Festival, ilimizin tanıtımı ve bölge ekonomisini geliştirmenin yanı sıra, kardeşliğimizin pekiştirilmesinde de önemli bir rol üstlenecektir. Aynı zamanda Türkiye’den ve dünyadan önemli yönetmenlerin, oyuncu ve yapımcıların buluştuğu festivalle, öncelikle Bingöl’ün, devamında da Türkiye’nin sinema kültürünü tanıtma girişimine de önemli katkı sağlanmış olacak.
İleride bu çabanın sonucunda, Bingöl’de yaşayan gençlerden ulusal ve uluslararası alanda eserler bekliyoruz. Bingöl örneğinde olduğu gibi, bu faaliyetlerin sadece belirli mekânlarda gerçekleşmediği, tüm ülkeye ve topluma yayıldığı bir gelecek hayal ediyoruz.
Bu festivalle beraber Bingöl’de iklim de değişti. Başka projeler var mı?
Bingöl sadece altyapı olarak değil, kültür ve sanat alanında da, yenilikler ile tanışıyor. Bunların oluşturduğu zeminde, yeni projeler de mutlaka olacaktır. Yerel Yönetimler, Üniversite ve Kamu İşbirliği ile bu projelere destek olmaya devam edeceğiz.
Cevdet Yılmaz ekonomist ve siyasi kişiliğinin yanında entelektüel yanıyla da öne çıkan bir isim. Hazır film demişken Cevdet Yılmaz’ın hayatındaki ilk üç filmi nedir?
İlk sırada, Yavuz Tugrul’un yönetmenliğini yaptığı, başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel’in paylaştığı “Eşkıya” filmi yer alıyor. Yıllar önce Cudi dağlarında yakalanan eşkıyanın, 35 yıl sonra hapisten çıktığında, hapse girmesine sebep olan ve çocukluk aşkını da yanına alarak kaçan en yakın arkadaşının peşine düşmesini ve bu süreçte yaşadıklarını anlatan olağanüstü bir film idi.
Bir diğeri, yönetmenliğini Sydney Pollack’ın yaptığı, başrolünde ise Robert Redford’u izlediğimiz “ Akbabanın 3 günü” isimli filmdi. Derin devlet savaşlarının anlatıldığı politik gerilim türündeki bu film de beni etkileyen filmlerden biridir.
Üçüncü olarak ise, Andrei Tarkovsky’nin yönetmenliğini yaptığı “Stalker.” Özellikle felsefi yönüyle dikkatimi çeken bir film olmuştur.