100 Yayınevi
200 Yazar
250 Etkinlik
Fuar,
4 Haziran'a Kadar Sürecek
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Üsküdar Belediyesince bu sene ikincisi düzenlenen Üsküdar Kitap Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanı olarak ilk resmi programının bir kitap fuarı olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Uzun konuşarak katılımcıların kitapla buluşmasını ötelemek istemediğini dile getiren Avcı, çocukların kitaplarla bir an önce buluşmak için nasıl heyecanlandıklarını görebildiğini belirtti. İlk fuarın çok başarılı geçtiğini, öğrencilerin büyük rağbet gösterdiğini anlatan Avcı, "Bu yıl yelpaze geçen yıla göre daha da genişledi. Kitap çeşitlerimiz arttı. Yazarımız Mehmet Niyazi beye özellikle hürmet ve teşekkürlerimi arz ediyorum. Fuarımızın şeref yazarı olarak özellikle gençlerimizin Mehmet Niyazi'nin eserlerine gösterdikleri ilgiyi zaten biliyorum. Geçen yıl da şahit olmuştum. Ama inşallah bu artarak devam edecek." dedi.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de Üsküdar Kitap Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, cahillikten uzaklaşmanın ilk adımının okumak olduğunu aktararak: "Doğruları görmemize yardımcı olması bir yana, okumak aynı zamanda bizleri bir araya getirir. Kitap okumak yeni dünyaların kapılarını açar. Kültürler arası köprülerin kurulmasına vesile olur, bilgi alışverişine aracılık eder. Tecrübelerin nesilden nesle aktarılmasını sağlar. Okuyarak öğrenileceklerin sınırı yoktur. Okumanın değerini en çok artıran etkinliklerin başında kitap fuarları gelir. Kitap fuarları sayesinde okurlar, yazarlar ve yayınevleri buluşur. Kitaptan bahseder, kitapça konuşurlar." dedi. Geçen sene fuarın oldukça verimli geçtiğini ifade eden Türkmen, sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın gösterdiği teveccüh bu seneki fuarımıza hevesle hazırlanmamızı sağladı. İlk fuarımızda karşılaştığımız yoğun ilgi, işe dört elle sarılmamıza vesile oldu. Sizlerden aldığımız güçle bu seneki fuarımızda daha zengin içerik sunmaya gayret ettik. 2. Üsküdar Kitap Fuarımızda 100'ü aşkın yayınevi yer alacak. 200'den fazla yazar okurlarıyla buluşacak, imza dağıtacak. Fuarımız boyunca 250'den fazla etkinlik düzenlenecek. 2. Üsküdar Kitap Fuarı'nın sadece Üsküdar değil, tüm İstanbul için, tüm Türkiye için kültürel bir değer olmasını diliyorum. Okuyucusunun bol, verimli ve bereketli bir fuar olmasını temenni ediyorum. İyi ki kitaplar var."
Basın Yayın Derneği Başkanı Münir Üstün ise kitap fuarının yayıncılar için büyük anlam ihtiva ettiğini belirterek, "Bizim mesleğimiz çok güzel bir meslek. 2007'da bir sempozyumda Brezilyalı, Arjantin, İspanyol pek çok çevirmen vardı. Hepsi Türkçe konuşuyorlardı. Hepsi Orhan Pamuk çeviriyordu. Güney Koreli, çevirmenlik sayesinde evini, arabasını, sosyal hayatını değiştirdiğini söyledi. Yaptığım işin ne kadar evrensel olduğunu anladım. O yüzden yazarlarımızın kıymetini çok iyi bilelim." dedi.
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, fuarın "onur yazarı" tarihçi-yazar Mehmet Niyazi'ye, çiçek takdim etti.
Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde açılan fuarda, Yavuz Bülent Bakiler, İhsan Süreyya Sırma, Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Taşgetiren, Ali Ayçil, Abdurrahman Dilipak, İbrahim Paşalı, Güray Süngü, Mustafa Armağan, A. Ali Ural, Cevat Akkanat, Bahtiyar Arslan, Tarık Tufan, Nehir Soysal Aydın, Erdal Demirkıran, Bahadır Yenişehirlioğlu, Nurhan Atasoy, Alev Erkilet, Arzu Kadumi, Senai Demirci, Bülent Akyürek, Ali Haydar Aksal, Bülent Parlak, Tuncel Altınköprü, Fatih Çıtlak, Kahraman Tazeoğlu, Adem Turan, Dursun Gürlek, Güven Adıgüzel'in aralarında bulunduğu yazarlar imza etkinliklerine ve panellere katılacak.
2. Üsküdar Kitap Fuarı, 4 Haziran'da sona erecek.