Onur Konuğu: Ümit Meriç
5. Sultanbeyli Kitap Fuarı
Başladı
Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Sultanbeyli Kitap Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı.
"Kitapların Başımızın Üstünde Yeri Var" sloganıyla düzenlenen ve 6 Ekim'e kadar açık kalacak fuar, Türkiye'nin önde gelen yayınevlerini ve yazarlarını ağırlıyor.
Türkiye'nin önde gelen 85 yayınevinin stant açtığı fuara, 100 yazar katılıyor. Fuarda 190 etkinlik düzenlenecek. Fuar, 6 Ekim'e kadar 10.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
5. Sultanbeyli Kitap Fuarı’nın onur yazarı bu sene şair ve yazar Nurullah Genç, onur konuğu ise akademisyen ve yazar Ümit Meriç olarak belirlendi. Fuarda Yeditepe, İşaret, İz, Ketebe, Profil Kitap, Timaş, Büyük Doğu, Alfa, Beyan Yayınları, Hayat Yayınları, Dergâh, Yapı Kredi ve İş Bankası gibi yayınevleri yer alıyor.
Sultanbeyli Kent Meydanı'nda düzenlenen fuarın açılışında konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, fuarın açılışını gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
Keskin, kitap fuarını ilçelerine hediye ettiklerini ve kendilerinden sonra da sürmesini dilediklerini belirterek kitabın önemini vurguladı:
"Sanat, kültür ve bilimle hepimizin dünyasında açılan pencereler, bizi yeni dünyalara davet eder. Bu aynı zamanda geçmişle gelecek arasında kuracağımız bağın da anahtarıdır. İnsan, hayal kurduğu müddetçe insandır. Kitabın bize bıraktığı biraz bu hayalleri gerçekleştirmede üzerine koyacağımız yeni değerlerle birlikte gelişir ve büyür. Bu bahsettiğim girizgahı ecdadımız medeniyetler boyunca taşımıştır. Bize oradan kalan bir külliyat hazinemiz söz konusudur. Bizim görevimiz gelecek nesillere ecdadımızın bayrağını taşıyan değerli yazarlarımızın eserlerini tanıtmak, onları öncü konumda tutmaktır. Kültürü, sanatı ve dolayısıyla kitabı küçümseyen toplumlar kaybetmeye mahkûmdur."
Keskin, fuar sayesinde yazarlarla ve kitapla gençleri buluşturduklarına dikkati çekti.
Keskin, “Arzu ve temennimiz yeni nesle kitap okuma sevgisini aşılamak” dedi. “Sultanbeyli'de kitapla, sanatla, eğitimle, kültürle gençlerimizin bağını oluşturmak istiyoruz. Bu anlamda çeşitli projelerimiz, çeşitli gayretlerimiz var. Bunların başında da kitap fuarı geliyor." dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da Sultanbeyli Kitap Fuarı'nın kitapseverler için önemli bir etkinlik olduğuna işaret etti. En büyük övgüyü okuyucuların hak ettiğini dile getirdi.
"Türkiye'deki bilinçli okuma oranın yüzde 10'u geçmiyor"
Fuarın bu yılki onur yazarı şair ve yazar Nurullah Genç, Türkiye'deki bilinçli okuma oranın yüzde 10'u geçmediğini söyledi.
Genç, Ziya Paşa'nın "Ademe adem gerektir adem etsin ademi/Adem adem olmayınca adem netsin ademi" beyitini hatırlattı: "Eğer kitap olmazsa, ilim, irfan olmazsa insanın zihin dünyası bulanıklaşır ve kararır. Bunun için çaba gösterenlere yürekten teşekkür etmek lazım. Son yıllarda belediyelerimiz kitap fuarlarıyla, insanımızın uzağında kalmış olan kitabı onun kalbine, gönlüne, ruhuna yeniden getirebilmek için büyük mücadele veriyorlar. Bu mücadele içinde ön plana çıkan, parmakla gösterilecek belediyelerden birisidir Sultanbeyli Belediyesi. " dedi.
Süreli yayınlar da kitapseverlerle buluşuyor
Fuarda standı bulunan edebiyat dergilerinden Aydos Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sıddık Ertaş ise Sultanbeyli merkezli bir edebiyat dergisi olduklarını anlattı: "Bu ilçede biz elimizden geldiği kadar sanatın ve edebiyatın nabzını tutmaya çalışıyoruz. 5 yıldır bu fuar yapılıyor, katılım genelde yüksek oluyor. Burada İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de çalışmalarını takdir etmek lazım. Öğrencilerin buraya gelmesi teşvik edilerek bir hareketlilik kazandırıyor. Fuarı sanatı ve edebiyatı yeni insanlara ulaştırmak için bir araç olarak kullanıyoruz. İnşallah bu yıl da yeni insanlara ulaşırız diye ümit ediyorum." dedi.