Şerife Bilgili Ercantürk’ün Resim Sergisi

"Eksi 2"
 
Şerife Bilgili Ercantürk’ün
Resim Sergisi
Artweeks@Akaretler’de
 
Şerife Bilgili Ercantürk’ün resim sergisi "Eksi 2" Artweeks@Akaretler’de sanatseverlerle buluştu.
 
Şerife Bilgili Ercantürk’ün resim sergisi 40 eserden oluşuyor. Sergi "Artweeks@Akaretler" projesi kapsamında Akaretler Sıraevler 4 numaralı binada ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
 
Şerife Bilgili Ercantürk’ün resim sergisi, 22 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.
 
Çalışma hayatına üniversite yıllarında başlayan Ercantürk, aralarında Ahmet Rasim Paşa Yalısı, Gülhane Parkı Alay Köşkü, Selanik Atatürk Evi, Soho House İstanbul ve Galataport'un bulunduğu birçok restorasyon projesinin inşaat yönetimini gerçekleştirdi.
 
Şerife Bilgili Ercantürk’ün resim sergisi genellikle büyük boyutlu tuval çalışmalardan oluşuyor.  Sanatçı, yaşamından deneyimlediği olayları üretim sürecinin bir parçası olarak ele alıyor.
 
Şerife Bilgili Ercantürk, çalışmalarında dışavurumcu yönelimli teknikleriyle, üstü kapalı imgelerinin muğlaklaştırdığı anlatımı izleyiciyle bir araya geliyor.
 
Sergi; beş inşaat merdiveninin, yaratılan beyaz temsili bir boşlukla sonsuzluğa gönderildiği enstalatif bir çalışmayla başlıyor. Serginin isminin yapı ile ilişkili çağrışımı ve merdivenin yarattığı metafor yerleştirmenin mekân üzerinden okunmasına olanak tanıyor. Hayatın bütün olasılıklara açıklığını çağrıştırması bakımından bir hazır nesne olarak merdivenin kullanımı hayatın akışını sorguluyor.
 
Eserlerin arasındaki bağlantıyı sağlayan ham bir mekânda gerçekleşen serginin genel yaklaşımı Ercantürk’ün görsel belleğinin birikimleriyle şekilleniyor.
 
Ercantürk, tuvallerinde temel görsel öğelerini belli bir ritimle yüzeye dağıtırken; damlatma, fırlatma, kazıma gibi farklı teknikleri kullanıyor. Tuval yüzeyine inşaat malzemeleri, demir testereleri, beton, çekiç ve kilitler, rulman ve makina parçaları monte ediyor.”
 
Eserlerinde atık inşaat malzemeleri kullanıyor
 
Uzun süredir resim sanatına ilgi duyan Şerife Bilgili Ercantürk, birçok tesadüf zinciriyle birlikte 2017'de resim yapmaya başladığını söyledi.
 
Ercantürk, resim yapmaya başladıktan sonra başta ressam Ahmet Oran ve Başak Bugay olmak üzere birçok kişiden büyük bir destek aldığını dile getirdi. Genellikle büyük boyutlu çalışmayı tercih ettiği tuvallerinde inşaat malzemeleri kullandığını anlattı.
 
Ercantürk, masa başında değil bizzat saha içerisinde yaklaşık 30 yıldır inşaat yönetimi yaptığına dikkati çekti:
 
"Herkes bilir ki, haftada bir gün muhakkak sahanın her noktasına girer çıkarım ve o yüzden de inşaat malzemelerini çok iyi tanırım ve hafızamda vardır. Genellikle kullandığım parçalar depoda atılmış, kullanılmayan parçalar veya numune olarak kalmış olanlardır. Sonra bunları depodan toplayıp, eve getirip evde de hangisini nereye, nasıl koyacağımı düşünmeden bir araya getirdiğim işlerdir bu sergideki eserler."
 
Ercantürk, uzun yıllar yurt içi ve yu
rt dışındaki birçok sanat sergisini ve müzeleri gezdiğine vurgu yaptı. Kafasında topladığı dokümanların kendi sanatı adına bir birikim olduğunu belirtti.
 
"Eserlerimi görenler 'ne eğitimi aldın' diye soruyor"
 
Resim sanatını ilk olarak lisedeki öğretmeni ressam Nevin Çokay sayesinde sevdiğini ifade eden Şerife Bilgili Ercantürk, "Hala sakladığım, lisedeyken çıkardığımız bir sanat defteri vardı. O dönemlerden kalan bir resim eğitimim var, başka da bir eğitimim yok. Eserlerimi görenlerin her zaman ilk sorduğu soru 'ne eğitimi aldın' oluyor." dedi.
 
Ercantürk, eserlerinin anlamına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Hayatım boyunca hep ekip çalışmasına alışkın biriyim. Hiç bir gün 'ben' diye ortaya çıkmış bir kadın değilim. Hep ekip içinde yer aldım. Resim ise ilk defa hayatımda 'ben' olduğum yer. Odaya girip, kapıyı kapatıp her şeyiyle kendimin yalnız kaldığı bir yer. Gerçekten Türk kadının istediği zaman her yerde başarılı olabileceğini düşünüyorum. Çok değerli sanatçılarımız var. İnşallah ben de onlar gibi olmaya çalışacağım."
 
Şerife Bilgili Ercantürk; 1957 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Yükseköğrenimini Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladı. 1976 yılında, henüz üniversite yıllarında başladığı çalışma hayatına, 1993 yılında aile şirketleri Hayat Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nde devam etti.
 
2006 yılında kardeşleri ile birlikte ikinci kuşak olarak Bilgili Şirketler Grubu yönetimini devraldı. Radisson Blu Conference & Airport Hotel İstanbul,Ahmet Rasim Paşa Yalısı, Akaretler Sıraevler, W Hotel İstanbul, Gülhane Parkı Alay Köşkü restorasyonu, Selanik Atatürk Evi, Soho House İstanbul ve Galataport gibi bir çok projeden sorumlu Yönetim Kurulu temsilcisi olarak inşaat yönetimi yaptı. TTYD (Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği) ve TİKAD’ın (Türkiye İş Kadınları Derneği) yönetim kurulu üyesidir.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir