Altyazı Sinema Dergisi Mayıs-Haziran 2019

Altyazı Sinema Dergisi
Mayıs-Haziran 2019
Sayısı Çıktı
 
Kasım-Aralık sayısının ardından kısa bir ara veren Altyazı, Mayıs-Haziran 2019 sayısıyla yeniden yayında. Yayın hayatına tamamen bağımsız devam edecek olan Altyazı, yeni dönemde iki ayda bir çıkacak.
 
Kapak Konusu: Claıre Denıs
Altyazı 189. sayısında kapağını, Türkiye’de Mayıs ayında vizyona giren son filmi High Life vesilesiyle usta yönetmen Claire Denis’ye ayırıyor. Yönetmenin kendine has duyusal sinema dili, farklı coğrafyaların ve bedenlerin sınırlarını keşfe çıkan ve arzunun şiddetle bağını sorgulayan sineması, Altyazı’nın 21 sayfalık dosyasında çeşitli yazılarla kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.
 
Söyleşi: Lynne Ramsay
‘Sıçan Avcısı’ (Ratcatcher, 1999), ‘Kevin Hakkında Konuşmalıyız’ (We Need to Talk About Kevin, 2011) ve ‘Hiçbir Zaman Burada Değildin’ (You Were Never Really Here, 2017) filmlerinin yönetmeni, günümüz sinemasının en özgün isimlerinden Lynne Ramsay, Nisan ayında İstanbul Film Festivali’nin konuğu oldu. Ramsay, Burcu Aykar ve Aslı Ildır’ın gerçekleştirdiği söyleşide çocukluğunun filmleri üzerindeki etkisini, farklı duyuları sinema diline nasıl yansıttığını ve dijitale geçişin sinemasını nasıl dönüştürdüğünü anlatıyor.
 
X-Men Serisi
X-Men serisinin son halkası X-Men: Dark Phoenix, psişik güçlere sahip Jean Grey’in karanlık tarafının ortaya çıkışını konu ediniyor. Fatma Cihan Akkartal Altyazı için kaleme aldığı yazıda, hayranların yaşadığı hayal kırıklığının ardından serinin zaman akışının nasıl değiştiğinden ve X-Men evreninin ne tür politik okumalara alan açtığından bahsediyor, serinin yirmi yıllık tarihi konusunda hafızaları tazeliyor.
 
Ayna
Başka Sinema, Haziran ayında Tarkovski’nin başyapıtlarından ‘Stalker’, ‘Solaris’ ve ‘Ayna’yı seyircilerle buluşturuyor. Ali Deniz Şensöz, yönetmenin en kişisel filmi olarak görülen Ayna (Zerkalo) hakkındaki yazısında yönetmenin hayallerinden, rüyalarından ve anılarından beslenen filmi incelerken, Ayna’nın parçalı yapısına ve şiirsel üslubuna vurgu yapıyor.
 
Hareketli Kavramlar
Altyazı’nın yeni köşelerinden Hareketli Kavramlar’da Fırat Yücel, kavramların, anlatım biçimlerinin ve yöntemlerin sinema tarihindeki yolculuğunun izini sürüyor. Köşenin ilk konuğu estetik ve etik boyutlarıyla ele alınan Sallanan Kamera kullanımı.
 
Rastgele Bir Film
Kimileri her daim yeniden gündeme gelen, kimileri kısmen unutulmuş olsa da sinema tarihinde özel bir yerde duran filmlere ayrılan Rastgele Bir Film köşesinde Berke Göl, Joseph H. Lewis’in 1950 yapımı kara filmi Gun Crazy’yi ele alıyor.
 
Umut Tazeleyen Filmler
Altyazı’nın Umut Tazeleyen Filmler köşesinde bu ay Ekrem Buğra Büte, Richard Linklater’ın 2014 yapımı Çocukluk (Boyhood) filmini yazdı.
 
Bir Sinema Psikopatının Listesi
Bu sayıdaki Bir Sinema Psikopatının Listesi’nde Cem Altınsaray, kendisine sinemayı sevdiren filmleri ‘İlk Kıvılcımlar’ başlığıyla paylaşıyor.
 
Altyazı’da ayrıca
Sınır (Gräns): Aidiyet ve kimlik temaları etrafında dolaşan fantastik bir gerilim
Gün Batımı (Napszállta): László Nemes’ten karanlık bir dönem portresi
Fleabag: Seyirciyle sıradışı bir ilişki kuran, ‘ağzı bozuk’ İngiliz komedisinin ikinci sezonu
Nebula: Tarık Aktaş’la doğa ve insan ilişkisini sorgulayan ilk uzun metrajı üzerine
Çifte Hayatlar (Doubles Vies): Olivier Assayas’tan diyalog ağırlıklı bir romantik komedi.
Gölge Savaşçı (Ying): Zhang Yimou’dan saray entrikaları üzerine kurulu bir dövüş sanatları filmi.
Gölgede Kalan Cevherler: Necati Sönmez’den farklı dönem ve ülkelerde çekilmiş, sinema tarihinin kıyısında köşesinde kalmış filmler üzerine.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir