Opera ve Balesi’nde
Don Kişot Balesi ile
Yeni Sezon Başlıyor
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, bale sezonunu 10 Ekim'de Don Kişot balesi ile açıyor.
10 Ekim'de Miguel de Cervantes'in aynı adlı romanından uyarlanan Don Kişot balesi ile yeni sezon başlıyor.
Dünyaca ünlü toplulukların repertuvarlarında değişmez bir yer edinen "Don Kişot", 10 Ekim'de Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesinde seyirciyle buluşuyor.
Miguel de Cervantes'in aynı adlı romanından bale sahnesine aktarılan "Don Kişot"u Ayşem Sunal Savaşkurt sahneye koydu, koreografisini ise M. Petipa yaptı.
Eserde, orkestrayı Roberto Gianola yönetirken, dekor tasarımı, İsmail Dede, kostüm tasarımı Gizem Betil, ışık tasarımı Önder Arık imzası taşıyor.
"Don Kişot"u Alkış Peker / Alper Akalın / Egemen Kement, "Sancho Panza"yı Cem İndere / Murat Öztekin, "Kitri"yi Büşra Ay / Berfu Elmas / Melike Koper, "Basilio"yu Erhan Güzel / Batur Büklü / Çağatay Özmen oynayacak.
Don Kişot Balesi 2018’de
Zorlu PSM’de Sahnelendi
Ayşem Sunal Savaşkurt, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde yaklaşık 3 yıldır başkoreograf görevini yürütüyor. Son olarak Miguel de Cervantes'in aynı ismi romanından seçilmiş bazı bölümlerden esinlenilerek "Don Kişot" balesini sahneye taşıdı.
Savaşkurt ilk sezonda hem teknik isteyen hem akademik hem de keyifli bir eser olan "Korsan"ı sahnelediklerini belirtti. "Fındıkkıran, yeni yılda olmazsa olmazlardan. İkinci sezonumda ise bu iki eseri tekrarlayıp yanlarına 'Uyuyan Güzel'i ekledim. Çünkü bu eser klasik balenin mihenk taşı ve en akademik olanı, hata kaldırmayan bir eser.
Üçüncü sezonumda hepsini tekrarlayıp, biraz daha eğlenceli ve renkli olan 'Don Kişot'u ekledim. Bu eseri, dansçılar için teknik olmakla beraber çok keyifli olduğu için seçtim. Bunların yanı sıra 3'lü baleler de yaptık. Mesela '3 Aşk, 4 Mevsim, Sondan Önce', 'Dansın Rengi' gibi." diye konuştu.
Savaşkurt, "Don Kişot" balesinde "Kitri"nin çok kondisyon isteyen, teknik olarak da dönüş ve jump ağırlıklı bir rol olduğunu belirtti., "Benim de en çok dans ettiğim rollerden biridir. Ben çok eğleniyordum çünkü müzik çok keyif ve enerji verir, tüm zorlukları unutturur. Aslında Lüksemburg'da, finalde Don Kişot yaparak 1. olmuştum" dedi.
Savaşkurt, Türkiye'de "Don Kişot"un bu kadar sevilmesinin nedenini "Minkus'un müzikleri ve eserdeki canlı İspanyol tarzı" olarak açıkladı.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi sezona, "Bahar", "Nox" ve "Bolero"dan oluşan "Dans Trio", "Uyuyan Güzel", "Dans Üçgeni", "Yunus Emre Oratoryosu", "Üç Silahşor" ve İstanbul’da ilk kez sahnelenecek olan "Notre Dame'ın Kamburu" ve gelenekselleşmiş "Mini Fest" ile devam edecek.