Nursel Duruel’e
Mersin Kenti
Edebiyat Ödülü
Verildi
Yazar Nursel Duruel’e Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Verildi
Yazar Nursel Duruel’e, Ödül Değerlendirme Kurulunca eylül ayında duyurulan ödül, MTSO'da düzenlenen törende verildi. Yazar ödülünü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan'ın elinden aldı.
Duygusal anlar yaşayan Duruel, konuşmasında, kent edebiyat ödülünün sadece Mersin'de verildiğini belirtti. Özel bir ödül aldığı için heyecanlı olduğunu söyledi.
Duruel, etkinliğin, başka kentlere de örnek olmasını dilediğini aktardı. "Ödül aracılığıyla başka kentlerden edebiyatçılar topluca Mersin'e geldik. Giderken de Mersin'den esintilerle, buradan aldığımız ilhamla ayrılacağız. Böyle bir ödül düşüncesini oluşturanlara ve günümüzde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" dedi.
Duruel, bir ödülün kim tarafından, kimlere verildiğinin önemli olduğunu vurgulayadı:
"Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ilk edebiyatçı Nezihe Meriç'ti. Çok güzel de bir rastlantı oldu. Bu yıl Bursa'da Nezihe Meriç yılın yazarı seçildi. Birkaç yıldır böyle bir etkinlik yapıyorlar. Yıl boyunca seçilen yazarla ilgili etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bu yıl çalışmada danışman olarak görev aldım. Bir yıl boyunca Nezihe Meriç ile ilgili çalışmamın ardından kendisiyle aynı ödülü bugün paylaşıyor olmam beni bir kez daha heyecanlandırdı. Çok teşekkür ediyorum."
Kızıltan da ödülün 13'üncüsüne değer görülen Duruel'i tebrik ettiğini söyledi. "Bu ödül, Mersin'in kültürel anlamda tanıtılmasının yanı sıra bence ödül alan edebiyatçılarımız aracılığıyla kentimize, toplumumuza, insanlığa ve evrensel değerlere karşı bir duyarlılık yaratma çabası da taşıyor." diye konuştu.
Nursel Duruel’e Mersin Kenti Edebiyat Ödülü
Törene çok sayıda yazar da katıldı.
Nursel Duruel; 3 Mart 1941’de, Şarki Karaağaç, Isparta’da dünyaya geldi. Tarık Buğra’nın yeğeni olan Duruel, ilk ve orta öğrenimini Kütahya’da gördü. 1960 yılında İstanbul Kız Lisesi’nden mezun oldu. Üniversite diplomasını ise otuz altı yıl sonra 1996’da İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden aldı.
1965 yılında TRT İstanbul Radyosu’nda prodüktör olarak çalışmaya başlayarak TRT’nin ilk prodüktör kadrosunda yer aldı. Duruel, burada 1985’e kadar kültür, sanat ve edebiyat programları hazırladı. 1985’de TRT’den emekli olduktan sonra televizyon ve reklam yazarlığı yaptı. Çeşitli ansiklopedilere edebiyat maddeleri yazdı. 1992-93 yılları arasında BRT’de (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Radyo Televizyonu) yöneticilik yaptı. TRT’ye dışarıdan programlar hazırlamayı sürdürdü.. TRT TV 2’de yayınlanan ve 2010’da yayından kaldırılan “Okudukça” isimli programda öykü değerlendirmeleri yaptı.
Nursel Duruel’in ilk öyküsü “Geyikler, Annem ve Almanya” 1979’da Türk Dili dergisinde yayınlandı. Duruel’in bu hikâyesiyle aynı ismi taşıyan ilk derlemesi, sekiz öyküden oluşmaktadır. Eser, Makedonca’ya çevrildi. 1980 Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülü birinciliğine ve 1982 Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görüldü.
Derlemeye ismini veren öykü “Geyikler, Annem ve Almanya” İmge Öyküler’in Şubat-Mart 2005 tarihli ilk sayısında yer alan '1980'den Günümüze Türkçe Yazılmış Beğenilen 10 Öykü' soruşturmasında ilk sırayı aldı. 1982’de TRT Ankara Televizyonu için TRT yönetmenlerinden Tuncer Baytok tarafından televizyon filmine uyarlandı.
İkinci ve son öykü kitabı “Yazılı Kaya” 1992’de yayınlandı. Geyikler, Annem ve Almanya gibi sekiz öyküden oluşan bu eserdeki “Burgaç” isimli öykü, 1990’da Yunus Nadi Armağanı Yayımlanmamış Öykü Yarışması’nda ikinciliğe layık görüldü.
Yazarın, Cemal Süreya üzerine hazırladığı bir söyleşi bir de biyografi çalışması var. Güvercin Curnatası Cemal Süreya ile Konuşmalar isimli söyleşi çalışması 1997’de yayınlandı. Feyza Perinçek ile birlikte hazırladığı Cemal Süreya Şairin Hayatı Şiire Dahil isimli biyografi çalışması ise 2011’de yayımlandı. Yayına hazırladığı eserler, biyografi ve söyleşilerle sınırlı kalmadı. Duruel, çocuklara Türk öykücülüğünü tanıtmak amacıyla 80 yazarın 80 öyküsünü içeren Genç Olmak isimli bir öykü derlemesine de imza attı Türk edebiyatının 120 yıllık bir dönemine odaklanan bu derleme 2009 yılında yayınlandı. Öyküleri İngilizce, Almanca ve Fransızca gibi dillere çevrilen, Almanya’da ders kitaplarında yer alan Duruel, öykülerinin edebiyat çevreleri tarafından çok beğenilmesine rağmen bu kadar az eser vermesini, sert bir özeleştiri ve mahremiyet hissine bağlıyor.
Eserleri
Geyikler Annem ve Almanya (1982 – Adam)
Yazılı Kaya (1992 – Telos)
Cemal Süreya, Şairin Hayatı Şiire Dahil (Feyza Perinçek ile) (1995 – Kaynak)
"Güvercin Curnatası”: Cemal Süreya ile Konuşmalar (1997 – YKY)
İnsanlar İçinde Bir İnsan (Sait Faik Hikaye Armağanı Antolojisi), (2007 – YKY)
Yaz Geldi (Füruzan’dan Seçme Öyküler), (2009 – YKY)
Genç Olmak: 80 Yazardan 80 Öykü, 2 c. (2009 – YKY)