CANER KUT
Damalı
Sayılar mı?
Harfler mi?
İfade biçimimiz önümüze konan tahta üzerinde çizilmiştir. Birbirinin aynı karelerle parçalanmıştır. Seçilen karenin sağı solu, önü arkası, altı üstü farklıdır. Daha derinlerinde daha da zıtları barındırır. Önümüze konan tahta neredendir, ne zamandandır, nasıldır? Uzun cevaplar içerir.
İlk şaşkınlık çılgınca gösterir kendini. İlk tepkiyi de o zaman görürüz. Susmakta zorlanırız belki ama zamanla alışırız. Önümüze bakmamız istenir. Parmaklarımızı konuşturmalıyızdır. Üzerimize vuran ışıkla parmaklarımızın oynayışları görüntü kazanır. Tahta üzerinde şekiller belirlemişizdir. Parmakların keşfi bu şekiller, zamanla dilimiz olur, çığlığımız olur. Gölgeler geçicidir. Biz de gölge siyahını keşfederiz. Tahta üzerindeki lekeler kalır, gölgeler gider. Farklı gölgeler, farklı lekeler, farklı çığlıkları bastırır. Altı üstü, önü arkası, sağı solu olan ve alta indiğinde daha da derinleşen zıtların ortasında birbiriyle oynaşan lekelerdir bunlar.
Tahtanın, birbirinin aynı kareleri, birbirinin benzeri karelerle bölünür. Gölgeler lekelerin üzerinde görünür, zıtlarla anlam kazanır, tutunduğu yer farklılığı getirir. Farklılıklar birbirleriyle uyumluysa üst kareyle bir bütün oluşturur, aksinde karalanır, gözden düşer, sese dönüşüp geri alınır.
Kimi mesela 1 ve 2’dir
Kimi A ve B
Kimi yalnızca 1 ve 0’dır tüm kareler boyunca değişmez
Bu kimine göre vardır ya da yoktur
Her bir karenin altında birbirine benzeyen her karenin kendi dilinde sayılar veya harfler vardır.
Sadece sayılardır ya da sadece harflerdir
A ve B’dir biri, yalnızca 2’dir diğeri
A veya B ise biri, diğeri şaşırır
1 veya 2 görünür tahtada
1200023457968’dir biri
Diğeri çoktur
0,000000032’dir bir tanesi
Çok incedir diğeri
2 kişidir biri, aşktır diğeri
2 mi 3 mü diye sorar
Tabii ki 3 der biri
Aşk paylaşılmaz der diğeri
M, B, H, K, L, Z der biri
Yani kaçtır sessiz kalma der diğeri
Her biri kendi içinde birbirinin aynı kareler ve onun içinde birbirine benzer kareleri bütünlerse tahta üzerindeki lekeleri anlam kazanır. Zordur, bazen uzundur. Sayıların uyumu da, harflerin uyumunu sağlamak da ayrı derttir. Bu dertlerin en büyüğü ise şudur ki;
A ile B’yi 2 ile
2’yi aşkla
2 ile 3’ü aşk ve paylaşım ile beraber anmaktır. Hem sayıları, hem harfleri aynı tahta üzerindeki birbirinin aynı karelere ve bunların kendi içindeki birbirine benzeyen karelerle aynı çığlığı tek bir parmak hareketiyle açığa çıkarmaktır.
Damalı