Türk Şiirinde Bir Sapkın Taş Necati Sarıca 2

BURAK ÖZKANOĞLU
Türk Şiirinde Bir Sapkın Taş Necati Sarıca 2
 
Şiir, Bitmeyen Bir Arzudur!
 
Sarıca, bütün bu zor yaşamının içesinde bir sığınak olarak şiiri seçmiştir. İlkokul dördüncü sınıfta katıldığı bir şiir yarışmasında birinci olmasıyla başlayan şiir macerası Sarıca’nın birçok kimliğinin önüne geçmiştir. Aslında şiire bir merakı olmadığı itirafında bulunan Sarıca, daha çok romanlara merakı olduğu ve bir roman yazma hayali taşıdığını belirtmektedir. Ancak su akar yatağını bulur sözüyle de özetleyebileceğim gibi Sarıca, içindeki coşkun seli akışına bırakmış ve o sel bir şiir yatağı oluşturmuştur.
 
Şair, ilkokul döneminden sonra kimseye söylememek ve göstermemek şartıyla şiirler kaleme almaya başlar. İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okurken bir gece gördüğü rüya şiire olan ilgisini iyiden iyiye şekillendirir. Şair, bu rüyadan oldukça etkilenir ve şiire daha çok yönelir. Sarıca, şair kimliğini uzun yıllar gizler. Şiirlerini başka yerlerde yayınlamamasının sebebi sorulduğunda ise şair bu durumu, çekingenliğine, yargılanma kaygısına bağlar.
 
Şair, 1994’te Sivas’ın Koyulhisar ilçesinde savcılık yaptığı sıralarda soğuk bir gecede yazmış olduğu “Gönlüm ince hırkalarda üşüdü.”  mısraından oldukça etkilenerek ağlama krizine tutulur. Şiir yazmanın kendisi için çok acı verici bir eylem olduğunu fark eden şair yaklaşık 10 yıl şiire ara verir. Ancak bu süre zarfında Sarıca, hem iç dünyasını hem de şiirinin alt yapısını derinleştirerek zenginleştirir. Bu 10 yıl bir bekleyişten çok bir demlenme olarak değerlendirmek daha doğru ve yerinde olacaktır. Şair, bu süreçten sonra şiirinin yatağını çeşitli diyarlarda gezdirerek şiirini beslemiştir.
 
Ara verdiği sürece kadar ki dönemde yazdığı şiirlerden yapmış olduğu seçmeleri 2010 yılında “Hüzün ve Bela” adlı kitapta bir araya getirerek yayınlar. 2013 yılında yine ara vermeden önce yazmış olduğu “İmkânsızın Şarkısı” adlı deneme kitabını yayınlar. Sarıca, 2014 yılında tekrar şiir yazmaya başlar. Bu dönemden sonra şiirlerini kendisi için bir atölye niteliği taşıyan ve kendisinin de kurucuları arasında olduğu ”Asanatlar” internet dergisinde yayınlar. 2018 yılına gelindiğinde “Hüzün ve Bela” ile “İmkânsızın Şarkısı” adlı kitapları tekrar basılır. Ayrıca bunlara ek olarak Sarıca’nın bir tiyatro eseri olan “Kim Gördükleriyle Yaşayabilir ki?” adlı eseri basılır. 2019 yılında ise şair, “Asanatlar” internet dergisinde bir seri halinde yayınladığı “Sayıklamalar Kitabı” adlı şiir serisini kitaplaştırır. Şiir dışında senaryo, roman, hikâye, oyun türlerinde de eserler kaleme alan şair, halen yazı macerasına devam etmektedir.
Türk Şiirinde Bir Sapkın Taş Necati Sarıca 2
(Devam Edecek)
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir