Vision Art Platform’da
“Bir Rüya Açılır”
Sergisi
Milliyet Sanat
Dergisinin
Mayıs 2024
Sayısı Çıktı
Milliyet Sanat dergisinin Mayıs 2024 sayısı çıktı
Milliyet Sanat’ın Mayıs 2024 sayısı kapağında okurlarını, Aida Mahmudova’nın Vision Art Platform’da devam eden “Bir Rüya Açılır” sergisiyle karşılıyor.
Milliyet Sanat Mayıs 2024 sayısının sinema sayfaları, 4 Mayıs Dünya Star Wars Günü vesilesiyle hazırlanan kapsamlı bir dosya ile açılıyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyadaki en büyük “Star Wars” koleksiyonlarından birine sahip olan Rahman Altın’ın müzikle iç içe geçen film sevgisini anlattığı röportajının da yer aldığı sayfalarda ikinci uzun metraj filmi “Tereddüt Çizgisi” bu ay vizyona giren Selman Nacar’ın ve filmin oyuncularından Tülin Özen’in de söyleşisi bulunuyor. Bu ay gösterime girecek “Furiosa: A Mad Max Saga/Furiosa: Bir Mad Max Destanı”na dair bir yazının yanı sıra Atilla Dorsay da “Sinemanın Hazineleri” köşesinde Horton Foote’un kendi sahne oyunundan Lillian Hellman’la birlikte sinemaya uyarladığı, Arthur Penn’in yönettiği “The Chase” filmini anlatıyor.
Yeni sayının plastik sanatlar sayfalarının ilk konuğu ise, aynı zamanda kapak konusu olan, YARAT Güncel Sanat Merkezi’nin vizyoner kurucusu, resim ve heykelleriyle dünya çapında üretken Aida Mahmudova ve Vision Art Platform’da açtığı “Bir Rüya Açılır” sergisi oluyor. Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci’nin yarım asırlık sanat hayatını anlatan İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’ndeki “Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” sergisinin küratörleri, sanatçının kızı Yasemin Demirci ile yakın dostu gazeteci İhsan Yılmaz’ın; “Keşfin Boyutları” isimli kişisel sergisi Pi Artworks İstanbul’da devam eden Nezaket Ekici’nin röportajlarının yer aldığı sayfalar, protesto ve sloganların eksik olmadığı 60. Venedik Bienali’ne dair derinlikli bir izlenim yazısı da okurları bekliyor. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde açılan ve MSGSÜ’nün hikâyesini gözler önüne seren “Temsil ve Hafıza” isimli sergiyi, MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdürü Hasan Karakaya ile serginin küratörleri MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Prof. M. Sinan Niyazioğlu, Doç. Yasemin Nur Erkalır ve Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Nezih R. Aysel anlatırken Ayşegül Sönmez de “Sanatatak” köşesinde 60. Venedik Bienali’ni ele alıyor.
Bu yıl sanat hayatının 70. yılını kutlayan Haldun Dormen, Mayıs 2024 sayısı için verdiği geniş röportajda, tiyatroda geçen bir ömrü anlatıyor. Sahne sanatları sayfasında, Oyun Atölyesi’nin çok beğenilen oyunu “Kel Diva” üzerine bir yazı da okurları bekliyor.
Milliyet Sanat yeni sayısında, 21 Mayıs’ta başlayacak 52. İstanbul Müzik Festivali’ne geniş yer verirken festivalin en önemli etkinliklerinden ikisine; Iván Fischer yönetimindeki Budapeşte Festival Orkestrası’nın tümü Brahms’a adanmış konserine ve yüzyılın en çok ses getiren piyanistlerinden Maria João Pires’nin Beethoven’ın müthiş eserlerini çalacağı konsere ise özel bir bölüm ayırıyor. Egemen Limoncuoğlu “Müzik Kutusu”nda sevilen grupların üyelerinin solo albüm çıkarması meselesini masaya yatırırken Mehmet Tez “Müzik Dünyasından” köşesinde, dünyanın büyük şehirlerinde açılmaya başlayan bağımsız müzik mağazaları üzerinden, müzik dünyasını ayakta tutma ve değiştirme gücüne sahip olan “süper fan”ları ele alıyor. Kemal Küçük “Diapason” köşesini Serhan Yedig’in, klasik müzik endüstrisinin kayıt firması – müzik medyası – konser salonu yöneticileri – festival yönetmenleri ve sanatçı menajerlerinin karşılıklı çıkar odaklı karmaşık yapısının nasıl çalıştığını ortaya seren kitabı Kara Liste’ye ayırıyor. Naim Dilmener’in her zamanki gibi müzik gündemini değerlendirdiği sayfalarda, kendi tasarladığı ayarlanabilir mikrotonal gitarla onlarca besteye imza atan müzisyen Tolgahan Çoğulu’nun Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan kitabı Mikrotonal Gitar Metodu’nun incelemesi de okurları bekliyor.
Son kitabı Bir Rüyayı Gerçek Kılan: Carl Ebert’te Türkiye’nin modernleşme sürecinde sahne sanatlarına büyük katkılar sağlamış Carl Ebert’i anılar, tanıklıklar ve babası Sabahattin Ali ile olan dostluğu üzerinden anlatan Filiz Ali’nin röportajıyla açılan edebiyat sayfaları, TikTok üzerinde ortaya çıkan, kitapseverlerin, yazarların ve yayınevlerinin dinamik bir şekilde etkileşime girdiği #BookTok fenomenine dair bir yazıyla devam ediyor.
Mayıs 2024 sayısı, Merve Eryürük’ün âdeta dijital Unkapanı’na dönüşen müzik piyasasının nabzını tuttuğu “Müzik Endüstrisi Naber?” adlı podcast serisini anlattığı röportajıyla sona eriyor.
Kitabevlerinde, marketlerde, Getir’de, Trendyol’da, dergikapinda.com’da, shopier.com’da ve dijital uygulamalarda okurlarını bekleyen Milliyet Sanat ayrıca, dergiyi 0850 224 02 22 numaralı çağrı merkezini arayarak satın alan okurların kapısına kadar götürüyor.