Müzik Sanatçısı
Adnan Şenses
Vefat Yıldönümünde
Anılıyor
Türk sanat müziği sanatçısı, besteci, şarkı sözü yazarı ve sinema oyuncusu Adnan Şenses vefat yıldönümünde anılıyor
"Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş", "Tövbeler Tövbesi", "Sabır Duası". "Doldur be Meyhaneci" gibi birçok şarkıyla sanat dünyasında iz bırakan Adnan Şenses vefat yıldönümünde anılıyor.
"Dünyaya 100 kere gelsem yine şarkıcı olurum" diyen sanatçı, "Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş", "Tövbeler Tövbesi", "Sabır Duası". "Doldur be Meyhaneci", "Kadehi Şişeyi Kırarım", "Çok Üzgünsün Arkadaş", "Tövbeler Tövbesi" gibi birçok şarkıyla sanat dünyasında iz bıraktı.
Usta sanatçı, 25 Aralık 2013'te ileri solunum yetmezliği sebebiyle 78 yaşındayken hayatını kaybetmişti
Adnan Şenses; 1935'te Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Trilye Köyü'nde doğdu. Kemahlı Muhsin Bey ile Giritli Emine Hanım’ın 5'inci ve son çocuğu olarak dünyaya geldi.
Gerçek adı Adnan Ertuğran olan sanatçı, subay olan babasının işleri nedeniyle çocukluk yıllarını Ankara'da geçirdi.
Sanatçı, okul hayatına burada İsmet İnönü İlkokulu'nda başladı. Arından İstanbul Karagümrük'te devam ederek orta okuldan mezun oldu. Bu arada musiki cemiyetlerine girdi ve geceleri dersler almaya başladı. Şenses, aynı zamanda sabahları vaktini okula, öğleden sonralarını ise marangoz çıraklığını ayırdı.
Liseyi okumayan sanatçı marangozda devamlı çıraklığa başlasa da sesinin güzelliğiyle çevresinin dikkatini çekince 1955'te ailesinden kaçıp şarkıcı olmak için Beyoğlu'na geldi. Şenses, burada dönemin ünlü organizatörlerinden "Tikofiş" lakaplı Hasan Oktay'ın namını duydu ve yanına giderek elinden tutmasını istedi.
Adnan Şenses, Tikofiş kendisinin şarkı okumasını beğenmese de kalacak yeri olmadığı için büroda kalabileceğini söyledi.Tikofiş'in, iş yerinin çay ve temizlik işleriyle ilgilenebileceğini de söylemesi üzerine Şenses, büyük bir fırsatın ilk adımlarını atmış oldu.
Bu işi yaparken aynı zamanda turnelerde sanatçıların ihtiyaçlarıyla da ilgilenmeye başladı. Gemlik'te Atlas Sineması'nda düzenlenen konsere dönemin ünlü sanatçılarından Sabite Tur geç kalınca "seyirciyi oyalamak için" sahneye çıktı.
Seyirci tarafından çok beğenilen bu konserle hayatının dönüm noktasını yaşadı. 1957-1959'da yaptığı askerlik görevinin ardından 1960'ta artık profesyonel olarak sahne almaya başladı.
Aynı yıl Fatma Girik'le başrolü paylaştığı "Fakir Şarkıcı" filminde rol aldı. Kendisinden yaşça büyük olan yapımcı Suzan Yakar ile evlendi. Ankara Radyosunun açmış olduğu sınava girerek 1966'da göreve başlayan sanatçı, 1979'a kadar radyo görevine devam etti.
Şenses, radyo yıllarının ardından taverna ve gazino çalışmalarına devam etti. T40'tan fazla filmde rol aldı. İkinci evliliğini 1964'te Meral Tunalı ile yaptı. Dört yıl süren bu evliliğinden Arzum adında bir kızı oldu.
Üçüncü evliliğini Ayten Kahraman, dördüncü evliliğini Londra'da bir İngiliz ile, beşinci evliliğini 1984'te Hayal Devran ile yaptı. Son evliliğini 1990'da Lale Hanımla gerçekleştirdi.
Kalp rahatsızlığı başladı ve birkaç defa bu sebeple ameliyat oldu. Adnan Şenses'e 2011'de mide kanseri teşhisi konularak ameliyatla midesi tümüyle alındı.
Şenses, "Adnan Şenses Bir Efsanedir" isimli son albümünü 2013'te çıkardı. Bu arada kemoterapiye devam etse de aynı yıl Aralık ayının ilk günlerinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.
Yaklaşık 15 gün süren müdahalelere rağmen 25 Aralık 2013'te ileri solunum yetmezliği sebebiyle 78 yaşındayken hayatını kaybetti. İki gün sonra Teşvikiye Camisi'nde kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.
Bazı albümleri
"İlk Defa Ağladım", "Gözümün Bebeği", "Dokunmayın Bana", "Sen İstemesen de", "Adnan Şenses Klasikleri”, "Çok Üzgünsün Arkadaş". "Elveda", "Gönlüm ve Ben", "İsyan Ederim", "Nasihat", "Bir Gün", "Senin Olmaya Geldim", "Süper". "Şüphe", "Yağmur Gözlüm", "Yansın Bu Dünya", "Adnan Şenses Bir Efsanedir"
Rol aldığı bazı filmler
"Ağla Gözlerim", "Yansın Bu Dünya", "Elbet Birgün Buluşacağız", "Dağ Çiçeği", "Şoförün Kısmeti", "Yedi Bela", "Beyaz Kuş", "Çalınan Hayat". "Gönlüm ve Ben", "Çileli Bülbüller", "On Korkusuz Adam", "Ümitsiz Bekleyiş", "Gönlüm Yaralı"