“İnsanlar Tüketilirken
Yazmak”
“Melâmet” Dergisinin
6. Sayısı Çıktı
Edebiyat, sanat, düşünce dergisi Melâmet, 6. sayısında yaşadığımız dünyada edebiyatın, şiirin yani bir eylem olarak yazmanın ne işe yaradığını, ne anlama geldiğini ve niteliğini sorguluyor. Derginin sunuş yazısında “Siyaset kendi içinde bir sorgulamaya girer ya da girmez; bu, bizleri bir yere kadar ilgilendiriyor. Ancak edebiyat ve düşüncenin durumu için aynı şeyi söyleyemeyiz. Bugün ne yazık ki kolaya kaçılıyor.” diyerek konuya girilirken “… özellikle üniversite bitirmiş genç kuşakta büyük bir sıkışma var. Daha genç kuşaktaysa hayatın anlamını onlara fark ettirecek insanî bağlar iyice gevşiyor. Kronikleşmiş sorunlarımızsa olduğu gibi duruyor. Ve tabii yanıbaşımızda her gün mülteciler ölüyor.” sözleriyle içinde bulunduğumuz ahval ve şerait resmediliyor. Soru şu: “Bu resmin içinde, bu resim için ne yapılabilir?” İlk sayısından beri bu sorunun peşine düşen Melâmet, “Bu nedenle de bu sayımızda, geçmişteki benzerlerine göre niteliği değişmiş günümüz küresel kitle insanını ve bu insan tipinin etkilediği yazma eylemini farklı yönleriyle ele almaya çalıştık.” ifadeleriyle okuyucuya sesleniyor.
Kapakta “İnsanlar Tüketilirken Yazmak” başlığıyla ifade edilen dosya çerçevesinde, ilk olarak derginin her sayısında olduğu gibi Melâmet Konuşmaları yer alıyor. Hüseyin Karaca, Bengül Güngörmez, Hıdır Toraman ve Sıddık Ertaş’ın yer aldığı konuşmada; modern zamanlardaki kitleler karşısında, edebiyatın işlevi, misyonu ve dönüşümü tartışılıyor. Konuşmanın başlığı: “Yığınlaşan Kitleler ve Edebiyat”. Dosya çerçevesindeki yazılarda ise; Celâl Fedai, Ali K. Metin, Prof. Dr. Bilal Sambur, Olgun Gündüz, Yahya Kurtkaya, Atıf Eren ve Feyza Yapıcı imzaları var.
Dosya içerisinde değerlendirilebilecek söyleşinin konuğu ise ise şair Ali Günvar. “Şair, Nereye Gidiyorsun?” başlıklı söyleşiyi Mustafa Baki Efe gerçekleştirmiş. Günvar, günümüzde “söz”ün içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için “şuara taifesinin güncel ile sahte bir anlam ilişkisi kurarak tribünlere oynamayı bırakıp şiirin ciddiyeti ile uyumlu şeyler yapmaları gerekmektedir.” diyor.
Melâmet’in bu sayısındaki şiirler ise; Ali K. Metin, Mustafa Baki Efe, Yavuz Altınışık, Mehmet Aycı, Serdar Kacır, Sümeyye Betül, Abdullah Turut, İlhan Kayhan, Muharrem Kaplan, Mustafa Fırat, Celâl Fedai, Abdullah Mahvi, Metin Erol, Hayrullah Arslantekin ve Hamdi Gün imzalarını taşıyor. Ayrıca Bünyamin Kasap tercümesiyle Ezra Pound’dan ve İdris Çakmak tercümesiyle de Louis Macneice’den birer şiir var.
Derginin öykü sayfalarında; Ali Işık, Yusuf Kocamaz, M. Fatih Göksu, Dilek Buz yanında Merve Kelebek tercümesi ile Sadık Çûbek ve Kadir Turgut tercümesiyle Celâl Al-i Ahmed yer alıyor.
Melâmet’in dosya ve ürünler dışındaki düzyazı sayfalarında da önemli ve nitelikli metinler var. Bu sayfalardaki imzalar ise; Murat Saldıray, Metin Erol, Celâl Fedai, Abdurrahman Karadeniz, Kamil Yıldız, Hüseyin Karaca, Cemil Caca Arslan, Ali Dursun ve Selma Türköz.
Melâmet’in bu sayısının sayfaları, ilk sayıdan beri süren ve Abdurrahman Badeci’nin hazırladığı Ayşe Şasa’nın Günlükleri ile kapanıyor.