Şubat 2016 Sayısı Çıktı
Özel Dosya:
Usta Öykücü “Osman Koca”
“Yedi İklim” dergisi, Şubat ayında 311. sayısıyla okuruyla tekrar buluşuyor. Geleneksel hale gelen selamlama yazısında Osman Bayraktar,“Mevsimler” adıyla kaleme aldığı yazısında, insanın akıllı bir varlık olması dolayısıyla ekstra sorumluluk sahibi olduğunu söylüyor. Sayıları az da olsa erdemli insanların varlığından ötürü umutlu olduğunu dile getiriyor. Dünyadaki düzeni altüst eden şeyin insanoğlunun sahip olduğu ihtiras olarak gören Bayraktar, “biz kendi ellerimizle bozmadığımız sürece her mevsim rahmettir” diyor. Yazının devamında Yedi İklim’in genç yeteneklere tanıdığı fırsatlara değiniyor. Osman Koca dosyasına atıfta bulunarak, bu genç yeteneğin yalnızca öykü alanında değil, eleştirmenlik alanında da etkili bir isim olduğuna dikkat çekiyor.
Artık geleneksel hale gelen, derginin görsel yönüne katkı sağlayan isimlerin başında yer alan Hasan Aycın, sürü psikolojisine atıfta bulunan çizgisiyle manidar bir gönderme yapıyor
.Mustafa Cemil Efe, “Ya Hannan, Ya Mennan” hattı ile görselliği farklı bir boyutuyla sunmaya devam ediyor.
Melike Büyükçolpan ise Osman Koca özel dosyasına katkı mahiyetinde “Osman Koca portresi”yle karşımıza çıkıyor.
Bu sayının ilk sıralarında derginin şiir hanesinde Nihay Hayri Azamat, Arif Ay, Ethem Erdoğan, Hatice Çay, Abdurrahman Ekinci, Gökhan Serter, İsmail Söylemez, Berat Bıyıklı, Ömer Hatunoğlu, Mehmet Tepe, Sulhi Ceylan ve Ali Kemal Akdeniz var.
“Rüya Toplayıcıları”, “Tepelerde Savaş Bitti Mi?”, “Aşk ve Soluk” ve “Yaşamak Yorunca” bu bölümde yer alan şiirlerden bir kısmı.
Derginin birinci bölümünde Ali Haydar Haksal’ın, "Belki ve Tuhaf "adıyla bir öyküsü yer alıyor. Sonrasında Fatma Sevde Haksal bir çevirisi var: William Faulkner’dan “Doktor Martino”. Nesrin Karavar ise Halil Barcana’dan bir çeviriyle katkı sağlamış bu sayıya.
Bu.sayı, Osman Koca için hazırlanmış özel bir dosya niteliğinde, Derginin 30 ila 70. sayfaları arası usta öykücü Osman Koca’ya ayrılmış. Melike Büyükçolpan’ın portresiyle giriş yapılan dosyanın açılışı Osman Koca’ya ait “Oyunbazlar” adlı öyküyle yapılmış.. Dosyanın devamında önemli isimler Osman Koca’yı ve eserlerini anlatmışlar birer birer.. Ali Haydar Haksal “Osman Koca:Gayret ve Samimiyet Kişiliği”, Mehmet Özger “Osman Koca’nın Öykü Teorisine Dair Yazıları”,İsmail Demirel “İlhamını Hayattan Alan İronik Öyküler”, Gökhan Serter “,Osman Koca Öyküsü:Düş ve Gerçek” yazılarıyla Koca’nın kişisel ve yazınsal özelliklerine dair tahlillerde bulunmuşlar. Devamında Osman Koca’nın eserleri tek tek ele alınmış. Nuhan Nebi Çam “Vakit Arası”nı, Sema Dural “Lobelya’da Biçim ve Biçemsel Özgünlük Arayışları”nı, Harun Yakarer “Toplumsal Sorunlar: Gönül Bağı”nı, Hayrunnisa Biçkes “Çocuk Hikayecisi Osman Koca”yı, Hamide Coşkun “Deneysel ve Tematik Açıdan Vakit Arası”nı, Semira Hilal Aktürk “Fantastik ve Gotik Bir Anlatıcı: Osman Koca”yı, İbrahim Eyibilir, yazarın Düşnane adlı kitabında yer alan hikayesi “Buzdan Kalpler”i, Fatma Kevser Sümer “Uzamsal Öykü Anlatısı Açısından Yitik Ben”i ve Feyruz Tekdemir “Gönül Bağı”nı yazmış..
Derginin ikinci bölümünde karşımıza çıkan diğer şiirler ise Bilal Yavuz, Fatih Budak, Leyla Arsal, Hayrullah Gürdağ, Hasan Ildız, Harun Yakarer, Fatih Kasva, Muhammed Enis Özel, Ayşe Adem ve Abdulkadir Tiftik’e ait.
Süheyla Karaca, Ayla Aydemir, Senem Gezeroğlu, Saliha Güngör, Ervanur ErdoğanŞ, Erva Köseoğlu ve Hayati Ahmet Helvacı ise bu bölümde hikâyeleriyle yer almış.
Derginin son sırasında ise Çağla Göksel Çakır, Kamil Eşfak Berki’nin “Çocuğun Miracı” adlı eseri üzerine yazmış.