Kültür Sanat Merkezi’nde
Rabia Koraltan
Tezhip Sergisi "Hürmet"
peygamber sevgisi temalı
tezhip çalışmaları
Kültür Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
20 Nisan 2016 Çarşamba günü Saat:19.00’da Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde açılışı yapılacak olan Rabia Koraltan Tezhip Sergisi "Hürmet", 10 Mayıs 2016 tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
MEHMET LÜTFİ ŞEN
Sanatın Hürmeti
Rabia Koraltan’la 90’ların ortalarında sadece tuğra eserlerden oluşan ilk sergisinde tanışmıştık. Bu özel projenin yapıldığı yıldan bugüne 20 yılı aşkın süre geçmiş. Projede tuğralar fermanlardaki formlara sadık kalınarak, ipek kumaşlar üzerine akrilik boyalarla çalışılmıştı. Sanatçı, bu sonuca kendi kendine yaptığı çalışmalarla, Batılıların deyimiyle otodidakt bir yapıyla ulaşmıştı. Tuğra sergisi o dönemde büyük ilgi gördü. Bu ilk seri çalışmalar koleksiyon olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı. Projeyle 36 Osmanlı padişahı, ilk kez ihtişamlarını, zarafetlerini ve şahsiyetlerini yansıttıkları tuğralarıyla ele alınıyorlardı. Bu fikir daha sonraları minyatür, tezhip ve hat sanatlarında farklı sanatçılarca örnek alındı.
Buluştuğumuz “Hürmet” projesi kutlu doğum haftası kapsamında hazırlandı. Koraltan, tezhip alanına yönelince, bu sanatın en iyi öğretildiği mekanlarda yetkin hocalarla çalıştı. Tezhiplerini Ali Toy, Savaş Çevik, Fuat Başar, Fevzi Gönenç gibi hat üstadlarının eserleriyle hazırladı. “Hürmet”, sanatçının tuğra çalışmaları sonrasında 20 yıllık süreçte peygamber aşkını ifade eden eserlerden yapılan özel bir seçki.
“Hürmet” sergisini bir yılı aşkın bir süre önce planlamıştık. Projenin gerçekleşmesindeki önemli katkıları için kritik yazısını da kaleme alan dostum Hattat Süleyman Berk’e içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu süreçte uzun uzun görüşmeler yaptığımız sanatçımız Rabia Koraltan’a, projenin ev sahipliğini yapan ve bütün imkanlarını oluşturan Zeytinburnu Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın’a şükranlarımı sunuyorum.
___________________________
1989 yılından itibaren, Türk çini motiflerini, yazma kitap süslemelerini, Osmanlı süsleme sanatının muhtelif örneklerini kendine özgü renklerle çalışmıştır. 1992 yılından itibaren ihtişam zarafet ve şahsiyetlerini tuğralarına yansıtan Osmanlı Padişah fermanlarını inceleyerek, bunları yapmak, yeni nesile daha yakından tanıtmak için asıllarına sadık kalarak akrilik boya ile ipek üzerine aksettirmeyi başarmıştır. Hat ve süsleme sanatının bir arada görüldüğü, döneminin en güzel örneklerini oluşturan tuğralar, günümüze kadar gelen tarihi ve sanatsal belgelerdir.
Rabia Koraltan eserlerini, yurtiçindeki birçok karma sergide ve Ankara Devlet ve Resim Heykel Müzesi, Arif Hikmet Koyunoğlu Galerisi, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Taksim Sanat Galerisi, İstanbul Tarık Zafer Tunaya Sanat Merkezi’nde, bütün padişahların tuğralarını ihtiva eden kişisel sergilerinde bir koleksiyon olarak ziyaretçilerin beğenisine sunmuştur. Tezhip ağırlıklı çalışmalarından oluşan "ah mine'l-aşk" isimli sergisini Dolmabahçe Müzesi Sanat Galerisi’nde açmıştır.
Hat ve tezhip konusunda herhangi bir eğitim almadan tamamen kendi çabasıyla çalışmalarına başlamış ve zaman içinde geliştirerek bu konuda uzmanlık kariyerini ilerletmiş olan Rabia Koraltan, 1999 yılında Topkapı Sarayı’nda Semih İrteş, Mamure Öz, Melek Antel ve Serap Bostancı tarafından verilen tezhip eğitimlerine katıldı. Daha sonra Koraltan Hekimoğlu Ali Paşa Uygulamalı Türk- İslam Sanatları Kütüphanesi ve Cafer Paşa Medresesi’nde hocası Serap Bostancı ile tezhip çalışmalarına devam etti. İlerleyen dönemde İSMEK bünyesinde verilen kurslarda eğitmenlik yaparak, bireysel faaliyetlerle başladığı sanat hayatına entelektüel bir kariyer kazandırmıştır. Rabia Koraltan tezhip çalışmalarına halen kendi atölyesinde hocası Serap Bostancı ile devam etmektedir.