Necat Çavuş
Kültür, sanat, medeniyet ve edebiyat dergisi Yedi İklim’in Nisan sayısında şair Necat Çavuş dosyası var…
Yarı dosya niteliği taşıyan 313. sayının sunuş yazılarını kaleme alan Osman Bayraktar, Diriliş geleneğini devam ettirerek İslam düşüncesinden hareketle sanatın ve sanatçının mesuliyeti üzerine yazmış. Uzun yıllar ülke gündemini meşgul eden ve zamanla ehemmiyetini yitiren 'sanat için mi sanat' ya da 'toplum adına mı sanat' münakaşalarına göndermelerde bulunan Bayraktar, sonuç olarak İslam’ın merkez bir din olduğunu, sanatçının korku ve ümit daireleri arasında yalpaladığını, realite ne kadar çetin olursa olsun umutlarımızı da bir o kadar canlı ve sıcak tutmamız gerektiğini söylüyor.
Her zamanki gibi Mustafa Cemil Efe'nin Hüsn-i Hattıyla başlıyor Yedi İklim. Celi Sülüs tarzında kaleme alınan "Muhammedürrasulullah" hattı, Üstadın son çalışması olarak dikkat çekiyor. Nihat Hayri Azamat'ın eski Anadolu Türkçesini andıran "Naz Eyle Yüzü", dil ve tema açısından özgün bir şiir. Arif Ay’ın “Üçlemeler” şiiri içselliği ve aşkınlığı ifade ediyor. Ali Sali dergiye katılan usta şairlerden. Kudüs'ü anlatan oylumlu şiiri ruhumuzun bamteline dokunuyor. Mehmet Özger'in "Kabuk" ve "Natürmort", Ethem Erdoğan'ın "Güve" ve Mehmet Okumuş'un "Ahrep", Gökhan Serter'in "Geleceğinin Rüyası", Sümeyye Şeker'in "Gülleşme", Hatice Çay'ın "Ben Bir Kara Düşürdüm Dünyanın Bahtına", Mehmet Tepe'nin "Şapkasız A", Ömer Hatunoğlu'nun "Saadet Evlerdedir" başlıklı metinleri, dergimizin nitelikli şiirleri arasında önplana çıkıyor.
Hasan Aycın'ın düşünmeye sevkeden "Çizgi"sinin ardından Alim Kahraman "Karga"dan sonra bu kez "Köpeğin Anlattıkları" hikayesiyle kurgusal bir metin çatıyor. Osman Koca "Giderkene"de hüzün ve sevinç metaforlarını evrilen modern ve seküler hayat içinde günışığına çıkartıyor. Nuhan Nebi Çam'ın "Göl Martısı" ile İsmail Demirel'in "Mektup" öyküleri geleneksel nazire metodolojisine uygun tarzda birbirine sesleniyor. İbrahim Eyibilir'in "Ben Geldim" hikayesinde ise içsel kahramanın zaman ve mekan karşısında eriyişi söz konusu ediliyor.
Ardından Necat Çavuş dosyasına geçiliyor. Diriliş'in kadim şarilerinden Necat Çavuş'un eserlerine toplu bakan Arif Ay, "Ölümden Önceki Sözler" adlı incelemesinde Sezai Karakoç'u iyi anlamak ve özümsemekle tanımlıyor onu. Mehmet Özger'in "Nahif Bir Direniş Olarak Necat Çavuş Şiiri", şairimizin "Amerika" şiirini masaya yatırıyor. Ethem Erdoğan "Şair Söylediğinden İbaret Değildir"de Necat Çavuş'un Diriliş düşüncesine katkılarından; Mehmet Okumuş "Hicri Sükut"ta şiirlerinin karakteristik özelliklerinden ve mizacından; Adem Yazıcı başlıktan da anlaşılacağı üzere "'Amerika' Şiirinde Metafor Yağmuru"ndan; Hayrullah Gürdağ "Necat Çavuş Şiiri" üzerine geniş ve oylumlu kapılardan; Fatih Budak "Küçük Okyanuslar'da Diriliş Yolculuğu: Necat Çavuş Poetikası Üzerine Bir İrdeleme" adlı yazısında onun poetikasından; Fatih Kasva "Gökyüzü Dervişi: Necat Çavuş" makalesiyle şairin soyruhunu okurlara aktarırken; küçürek dosya Melike Büyükçolpan'ın "Portre"siyle sonlandırılıyor.
Nesrin Karavar, Halil Barcena'nın "Rubén Dario'nun Müslüman Doğuşu" adlı çevirisinde Modern Latin Edebiyatı'nın önemli isimlerinden Nikaragualı ünlü şair Rubén Dario'yu Yedi İklim okurlarıyla tanıştırıyor. Hayrettin Orhanoğlu'nun "Modern Mistik Bilinçte Mehmet Akıncı'nın Şiirleri", objektif ve örneklem yöntemiyle kaleme alınmış güncel bir inceleme…
Raziye Yıldız'ın "Çizgi"si özlem ve hasreti temalarken derginin ikinci bölüm şairleri başlıyor: Leyla Arsal'ın "Yükse Keşik", Harun Yakarer'in "Kendini Yakan Kandil", Vefa Lök'ün "Parça Tesirli" ve "İnan", Abdülkadir Tiftik'in "Uyanmadan Az Evvel Söylenmiş Cümleler", Eda Fırat'ın "Yenilgi", Enes Talha Tüfekçi'nin "Temizlik Hanım" başlıklı şiirleri okurların gönül ve ruh dünyasına sesleniyor.
Emine İkinci "Her Kalış Gitmelere…", Ercan Ata "Tut Ellerimden İstanbul", Saliha Güngör "Kendi'mizdeki Yaşlılık", Elif Kılıç "Bulut Ardı", Ayşe Asrın Yılmaz "Hak Kaldı", Selahaddin Yıldız "Ekmek Parçası", Meral Köse "Kuyu" öyküleriyle derginin ikinci bölümünü sonlandırıyor.
Tezhibini Leyla Arsal'ın yaptığı Mesut Dikel’in Hüsn-i Hat’ının ardından Şakir Kurtulmuş'un "Tatar Sanatçı Çolpan Çetin Zaripova" söyleşisi Güncel Tatar Edebiyatına ışık tutarken; Mehmet Akif, Yahya Kemal ve Saadettin Ökten gibi sanatçıların eser ve görüşlerinden hareketle harmanladığı Dilara Pınar Arıç'ın "Gelenek Sanat ve Medeniyet" incelemesi, Hayrettin Durmuş'un kaleme aldığı "Gözyaşının Rengi, Acının Adresi" ve son olarak Mustafa Cemil Efe'nin Şeyh Şamil merkezli biyografik hikâyesi ilgi çekici metinler arasında yer alıyor.