Mehmet Baş’ın “Puslu Zaman Menkıbeleri”

Şair Mehmet Baş’ın
Yeni Şiir Kitabı
“Puslu Zaman
Menkıbeleri”
Çıktı
 
Günümüzün ince hassasiyetleri buharlaştıran dünyasında ısrarla şiir diyen ve şiirin kıldan ince kılıçtan keskin köprüsünden dünyaya şiirle seslenen bir şair de Mehmet Baş ve çıkan yeni şiir kitabı “Puslu Zaman Menkıbeleri” ile şiirlerini bir kez daha şiir tiryakileriyle buluşturuyor.
 
İlk şiir kitabı “Tabirsiz Rüyalar “2012 yılında yayınlandıktan sonra 2015 yılında yayınlanan “Bir Dert Bulmalıyım Kendime” isimli deneme kitabı ve “Borlu Ahmet Kuddusi Hz.” isimli biyografi kitabıyla edebiyatın farklı alanlarında da eserler veren Mehmet Baş “Puslu Zaman Menkıbeleri” ile şiirle olan seslenişine kaldığı yerden devam ediyor.
 
Şairin 4. kitabı olan “Puslu Zaman Menkıbeleri” 96 sayfadan oluşmakta. Kitaptaki şiirler çeşitli edebiyat dergilerinde yayınlanan şiirlerden oluşuyor. Şair, şiirlerinde şekil olarak daha çok kendi içinde kafiyeli ve serbest şiir örgüsünü tercih etmiş. Şiirlerin konuları genel itibariyle metafizik kaygılardan ve modern sancılardan oluşan bir manzara çiziyor. Kitap boyunca, ontolojik sancıların merkezinden kaçıp inancın mıknatısına kaçan bir demir parçası gibi hakikatin menziline erişme çabaları dikkat çekiyor.
 
Tüm şairlerin aynı şemsiyenin altında fakat farklı yağmurlarda ıslandığı bir şiir ikliminde şiire dair her atılımı takdir etmemek mümkün değil. “Puslu “Zaman Menkıbeleri” yıllar boyu süren bir emeğin ve mısraları dantel gibi işleyen bir sabrın meyvesi…
 
Israrla yok saymanın, görmezden gelmenin ve her türlü psikolojik savaşın yaşandığı bir dünyada var oluşunun bir adını da şiirle koyan şair, zaman ve mekân isimli kalıpları kırıp Şeyh Galib’in ifadesiyle “mumdan kayıklarla alevden denizlere” erişme derdini bir seccade gibi mısraların önüne sermiş. Kitapta tasavvufi bir dünya görüşünün izlerini yakalamak mümkün…
 
Edebiyatımızda şiir kadar kıymetli olan bir şey varsa oda şiirin okuyucularıdır elbette.  Zira aslında her kitap okuyucuya gönderilmiş bir mektuptur. Bir de şiir kitapları yapı itibariyle yorumunu ve anlamını okuyucunun eline bırakan kitaplar olduğu için her okuyanda yeniden inşa olunmaktadır. Her okuyucu aynı şiirde farklı anlamları yakalamakta aslında okuduğu şiirde kendi içindeki şiiri yakalamaktadır.
 
“Puslu Zaman Menkıbeleri’nde” şair aşırı derece kapalı imgeler kullanmak yerine daha açık bir dille okuyucuya seslenmiş. Şairin, geleneği modernlikle birleştirmek ve şiirini bu çerçevede yeni bir söyleyişle inşa etmek istediği, şiirlerindeki ırmakların hep bu yönde akmasından açıkça anlaşılabiliyor.
 
Kitabın ön kapağındaki, dikkatlice bakınca fark edilen şaha kalkmış at figürü ile kitabın arka kapağındaki “Alınyazısı” isimli yine atları anlatan bir şiir çok güzel bir bütünlük arz etmiş.
 
MEHMET BAŞ
Alınyazısı
 
Atların alınyazısı seferler haritası
Bir kılıç darbesiyle düşünce yere
Yakılır yürekte suların şarkısı
 
Atlar da ölmeyi istemez elbet
Yelelerinde rüzgârın sessiz soluğuyla
Bir nal izi kalır varlığın boşluğuna
 
Ama ölüm atları da bulur
Bir yılkı atın kimsesizliğinde
Senin beni bulduğun gibi
 
Puslu Zaman Menkıbeleri’ndeki şiirlerde sık sık öne çıkan at ve atlara dair haller şairin atlara olan sevgisinin bir yansıması olsa gerek.
 
“Puslu Zaman Menkıbeleri” herkesin bir hikâye söyleyip dudaklarını kapadığı şu fani dünyada şair Mehmet Baş’ın yazdığı “şiirden bir mektup” ve menkıbesi olan herkese yürekten, “şiirden bir selam” gibi…
 
Mehmet Baş; 1 Ağustos 1981 Çamardı / Niğde doğumlu. Dumlupınar İlkokulu’nu, Cumhuriyet Ortaokul’unu ve Niğde Lisesi’ni bitirdi. Ardından, Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde okudu, “Diriliş Düşüncesinde Millet Kavramına Sosyolojik Bir Bakış” (2013) başlıklı tezi ile de yüksek lisansını tamamlayarak 2005 yılında devlet memuru olarak çalışmaya başladı. Menşure hanım ile evli olup, hayatını ve çalışmalarını Niğde’de sürdürmektedir.
 
Mehmet Baş’ın ilk şiiri 1999 yılında, “Alize” edebiyat dergisinde çıktı. Daha sonra şiirleri; Dergâh, Hece, Yedi İklim, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Ay Vakti, Şiir ve İnşa, Altınoluk, Edep, Yüzakı, Kün Edebiyat, Akpınar, Genç Doku, İstanbul Bir Nokta ve Asanatlar’da yayımlandı.
 
2013 yılında İstanbul / Ümraniye Belediyesi’nin açtığı İstanbul konulu şiir yarışmasında mansiyon aldı.
 
Tabirsiz Rüyalar adlı ilk şiir kitabı 2012 yılında yayımlandı. Tabirsiz Rüyalar ismini taşıyan kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Atlaslar, ikinci bölüm Adressiz Sancılar, üçüncü bölümse Hakkın Nefesleri ismini taşıyor.
 
Eserleri:
Tabirsiz Rüyalar – şiir
Bir Dert Bulmalıyım Kendime – deneme  
Borlu Ahmet Kuddusi Hz. biyografi
Puslu Zaman Menkıbeleri – şiir
 
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir