Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Alamet-i Farika Karma Resim Sergisi

Filiz-Hatipoğlu-tuval-üzeri-yağlıboya160x160-cm-(595-x-600)Farklı Disiplinlerden
30 Sanatçı Eserleriyle
“Alamet-i Farika
Karma Resim Sergisi”nde
 
Aylin-Örücü-tuval-üzeri-yağlıboya-(4)-(600-x-593)Galeri Eksen bu kez, ağırladığı 30 sanatçı ile güncel sanatın başarılı isimlerinin Alamet-i Farikalarını gün yüzüne çıkarıyor. Sergide yer alan farklı disiplinlerden, çizgilerden, tarzlardan gelen 30 sanatçı bir araya gelerek kendi Alamet-i Farikalarını izleyici ile buluşturuyor.

Nebahat-KaryağdıAlamet-i Farika bir şeyi diğerlerinden ayıran nitelik / özellik anlamına gelen, Arapça kelimelerden oluşan bir tamlamadır. Etimolojik olarak incelendiğinde Arapça kökenli Alamet; belirti /iz, Farika ise ayıran anlamına gelir. 

Rugül-Serbest-tuval-üzeri-yağlıboya-100x130-cm-(600-x-461)Osmanlı döneminde de sıkça kullanılan bu tamlama, dönemin satışta olan ürünlerinin üzerinde bulunan ve ürünlerin hangi elden ya da kurumdan çıktığını halkın anlamasına yarayan belirli bir isim, renk, çizgi kısacası ürünün imzası niteliğinde olan herhangi bir belirti olabilirdi.

Aylin-Örücü-tuval-üzeri-yağlıboya-(2)-(600-x-600)Osmanlıdan günümüze kadar gelen bu isim taşıdığı özellikle, bir kurum ya da kişi tarafından ortaya konmuş ürünü taklitlerinden sakınır ve siz ürünün Alamet-i Farikasını gördüğünüz zaman orijinalliğinden emin olabilirsiniz.
 
Elif-TolunBir sanatçı için en çok zaman alan şeydir belki de, sanatçının kendi tarzını oluşturması ve izleyicinin, bir sanatçının eserini görüp artık imzasına bakmadan salt çizgisi, kullandığı renkleri ya da eserine yansıttığı ve aslında sanatçının ismini, imzası olmasa da gizlice belli ettiği tarzından eserin kime ait olduğunun anlaşılır olması. Ve bir sanatçı için bu noktaya gelebilmek artık kendi Alamet-i Farikasını oluşturduğunun güzel bir kanıtıdır. 
 
Galeri Eksen bu kez, ağırladığı 30 sanatçı ile güncel sanatın başarılı isimlerinin Alamet-i Farikalarını gün yüzüne çıkarıyor. Sergide yer alan farklı disiplinlerden, çizgilerden, tarzlardan gelen 30 sanatçı bir araya gelerek kendi Alamet-i Farikalarını izleyici ile buluşturuyor. Her biri algıladığı dünyayı kendisine has malzemelerle resim ya da heykel olarak somutlaştıran sanatçılar, eserleriyle karakterize olmuş yönlerini başarılı bir şekilde yansıtıyor.
 
Aylin-Örücü-tuval-üzeri-yağlıboya-(3)Zeynep-Özdemir-(600-x-410)30 sanatçı… Özünde farklı düşünceleri, hayalleri ve bakış açılarını barındıran 30 farklı insan. Tek bir konu üzerinde düşünmeleri ve bunu bize somut bir şekilde yansıtmaları istense bile ortaya çıkacak 30 farklı yaratı demek bu. Her biri kullandıkları malzeme ve teknik ile birbirinden ayrılıyor ve her bir yapıt sanatçısının karakterini taşıyor. Aslında gerçek Oscar Wilde’ın Dorian Gray’in Portesi adlı kitabında ressam Basil Hallward’ın sözleri kadar net: “ Hissedilerek çizilmiş her portre ressamın bir portresidir, modelin değil.” Bu cümlenin ötesinde, hissedilerek ortaya konulan her sanat eseri yaratıcısından bir parça taşır artık. Sanatçı ve eser bütünleşir ve sanatçı eserini/eserlerini karakterize eder. Ortaya koyduğu yaratı artık sanatçının Alamet-i Farikası olur. 

Sergide Farklı Disiplinlerden Eserlerini Görebileceğiniz Sanatçılar:
 
merve1dilara1Aylin-Örücü-tuval-üzeri-yağlıboya-(1)-(600-x-600)Haydar Akdağ,
Mehmet Tuğrul Anday,
Şeyma Barut,
Beyza Boynudelik,
Abdulkerim Bozan,
Begüm Canel,
Şahin Demir,
Ezgi Demirel,
Çağdaş Erçelik,
Kader Genç,
Merve Gürlek,
Filiz Hatipoğlu,
Filiz Kallenci,
Nebahat Karyağdı,
Azamat Kuliyev,
Zafer Malkoç,
Dilara Mataracı,
Ali Omarr,
Aylin Örücü,
Mustafa Özbakır,
Zeynep Özdemir,
Sevim Özyurt,
Tuncay Saydam,
Hülya Sözer,
Rugül Serbest,
Güzin Tangör,
Elif Tolun,
Ertuğrul Tuna,
Melike Uçku,
Ülkü Yılmaz.
 
15 Ağustos 2016 tarihinde açılan ve
10 Eylül 2016  tarihine kadar devam edecek olan
"Alamet-i Farika
Karma Resim Sergisi"
Galeri Eksen’de 
Maçka Caddesi, No:29, Nişantaşı, İstanbul adresinde
izleyicilerini bekliyor. 
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir