Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

“Altyazı Sinema Dergisi” Ekim 2016 Sayısı

altyazi-sinema-dergisi-ekim-2016-kapak"Altyazı" Telefon ve Tabletlerde
Ekim ayında 15. yaşını kutlayan Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin mobil uygulaması çıktı! Dergi içeriğinin tamamına artık telefon veya tabletten ulaşılabilecek. Altyazı’yı App Store ve Google Play’den indirenler, dergiyi her an her yerde okuyabilecekler. Altyazı’nın dijital versiyonu aynı zamanda görsel işitsel mini sürprizlerle dolu!
 
Pedro Almodóvar
Altyazı 165. sayısında, günümüz İspanyol sinemasının büyük yönetmenlerinden Pedro Almodóvar’ı ve son filmi Julieta’yı (2016) kapağına taşıyor. 1970’lerin sonundan günümüze anaakım sinema içinde kuir sinemanın sınırlarını zorlayan Almodóvar’ın favori temalarına, estetik tercihlerine odaklanan portre yazısı Ali Deniz Şensöz’ün imzasını taşıyor.
 
Vedat Türkali
Altyazı, Ağustos ayında hayatını kaybeden büyük yazar ve senarist Vedat Türkali’yi, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nin yürüttüğü Türk Sineması Görsel Hafıza Projesi kapsamında 2006 yılında anlattığı sinema anılarından bir seçkiyle anıyor. Derginin usta yazara ayırdığı sayfalarda ayrıca, oğlu Barış Pirhasan ve kızı Deniz Türkali’nin babalarının sinema aşkına dair görüşleri ve senaryosunu Vedat Türkali’nin kaleme aldığı Karanlıkta Uyananlar (1964) üzerine Gülengül Altıntaş imzalı bir değerlendirme yazısı da yer alıyor.
 
Tarık Akan
Eylül ayında hayatını kaybeden Tarık Akan’ın anısına Altyazı, Şerif Gören imzalı Herhangi Bir Kadın (1981) filmine yakından bakıyor. Film üzerine kaleme aldığı yazıda Çağdaş Günerbüyük, Tarık Akan’ın canlandırdığı Cemal karakterinin bıyığını bir metafor olarak kullanıyor ve usta oyuncunun kariyerinin geçirdiği dönüşümü, hafızalarda bıraktığı izleri inceliyor.
 
15. Filmekimi
Filmekimi, her yıl olduğu gibi yine Cannes, Berlin, Venedik ve Sundance gibi festivallerin dikkat çeken filmlerini bir araya getiriyor. Altyazı’nın Filmekimi seçkisinde Ken Loach’un Altın Palmiyeli Ben, Daniel Blake’inden (I, Daniel Blake) Asghar Farhadi’nin Satıcı’sına (Forushande), Cannes’da izleyiciyi kendine hayran bırakan Maren Ade filmiToni Erdmann’dan Jim Jarmusch’un yeni filmi Paterson’a, programın öne çıkan 12 filmine dair değerlendirmeler yer alıyor.
 
Stranger Things
Netflix dizisi Stranger Things, geçtiğimiz yaza damgasını vurmuştu. 80’ler filmlerine saygı duruşunda bulunurken nostaljik bir tat yakalayan diziye dair Fatma Cihan Akkartal’ın kaleme aldığı kapsamlı inceleme, Altyazı’nın Ekim sayısında okunabilir.
 
Altyazı’da ayrıca
Ansızın (Auf Einmal): Aslı Özge’den bir psikolojik gerilim
Tüm Sırların Sahibi Kız (The Girl With All the Gifts): Beklenmedik bir zombi filmi
Sedat Pakay: Fotoğrafçı ve belgeselci Sedat Pakay’ın ardından
İzliyorum: SİYAD Başkanı ve akademisyen Zeynep Tül Akbal Süalp ile filmler ve günümüz Türkiye’si üzerine
Nefesini Tut (Don’t Breathe): Tersine bir ‘ev istilası’ filmi
Rüzgârda Salınan Nilüfer: Seren Yüce’den kentli üst-orta sınıf üzerine gözlemler
Kalandar Soğuğu: Karadeniz’in dağlarında, bir ümidin ışığı
Hayat Işığım (The Light Between Oceans): Derek Cianfrance imzalı bir melodram
Köstebek (Imperium): Irkçı bir örgütün anatomisi
Bir Yönetmen Beş Madde: Werner Herzog
Ayın Kısası: Berîvan Akelma ve Yağmur Cihan’ın yönettiği Koma Dam
Bir An: Karin Karakaşlı, Ferzan Özpetek’in Mükemmel Bir Gün (Un Giorno Perfetto, 2008) filminden bir sahneyi kaleme aldı
+ Hediye Afişler: Julieta ve Ansızın (Auf Einmal)
 
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir