Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi

Saz Ve Söz Ustalarını
Buluşturan Kültür Evi
 
Neşet Ertaş
Gönül Sultanları
Kültür Evi
 
Kırşehir'de kurulan Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nde Dede Korkut'tan Pir Sultan Abdal'a, Karacaoğlan'dan Neşet Ertaş'a kadar söz ustaları ile Türk dünyasında kullanılan müzik aletleri Gönül Coğrafyası Haritası’nda yaşatılıyor.
 
Eski Vali Konağı'nın düzenlenmesiyle yaklaşık iki yıl önce açılan Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi, Türk ve İslam coğrafyasının gönül sultanlarıyla, ozanları ve başta saz olmak üzere müzik aletleri, iki ayrı büyük harita üzerinde resim ve isimleriyle tanıtılıyor.
 
Kültürevinin ikinci katında tarihi motifli halılarla dizayn edilen odalarda, geçmişten bugüne Türk dünyasında kullanılan müzik aletleri "Dünden Bugüne Türk Sazları" haritası, gönül coğrafyasının manevi mimarları da "Anadolu'nun Gönül Sultanları" haritasında sergileniyor.
 
Evin farklı odalarında Dede Korkut'tan Karacaoğlan'a, Pir Sultan Abdal'dan Âşık Reyhani'ye, Âşık Veysel'den Âşık Mahzuni Şerif'e, Abudrrahim Karakoç'a söz ve saz ustalarının bilgileri, resimleri ve eserlerinden kesitlere yer veriliyor.
 
Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş için ayrı bir oda tahsis edilen, android heykeli ve sipariş verdiği halde vefat etmesi nedeniyle kavuşamadığı sazının da sergilendiği kültür evi, başta gurbetçi vatandaşlar ve yerli ziyaretçiler olmak üzere birçok kişiden büyük ilgi görüyor.
 
Kültür Evi'nde en fazla ilgi çeken oda Neşet Ertaş’a ayrılan oda. Odadaki Neşet Ertaş’ın android heykeli hareketli ve her gelen ziyaretçiye ‘hoş geldin’ diyor. Heykel, Neşet Ertaş'ın o vazgeçilmez sesinden, nefesinden ziyaretçilere müzik ziyafeti sunuyor. Yapımı uzun bir süre devam eden heykeli Samsun’dan heykeltıraş Adil Çelik yapmış. Kıyafeti Neşet Ertaş’ın tercih ettiği kıyafetlerden esinlenerek yapılmış. Gözlüğüne kadar her bir detaya itina ile dikkat edilmiş. Odanın diğer bölümlerinde Neşet Ertaş’a ait plaklar, kasetleri ve birçok fotoğraf var. Bu fotoğraflar arasında fahri doktora alması, konserleri, defnedildiği güne ait kareler de yer alıyor.
 
Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi Sorumlusu Osman Demir, “burada bozlak ustasının hatırasının yanı sıra Dede Korkut'tan bugüne kadar gelen Türk ve İslam dünyasındaki ozanlar, ünlü şahsiyetler silsilesinin de sergilendiğini” söyledi.
 
Aynı zamanda Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran-ı Veli gibi Türk ve Müslüman dünyasının gönlüne hitap eden gönül sultanlarının tanıtımının da yapıldığını belirten Demir, başta saz olmak üzere Türk dünyasında kullanılan müzik aletlerinin de duvara asılan dev harita üzerinde yer aldığını ifade etti.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir