Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Başkentte “Exodus-Deja Vu” Fotoğraf Sergisi

Fotoğraflarla
Mülteci Krizi
 
Başkentte
“Exodus-Deja Vu”
Fotoğraf Sergisi
 
Sergide Aral, Touma, Neveu, Ponomarev ve Roslan gibi ünlü fotoğrafçıların eserleri yer aldı.
 
Istanbul Photo Awards 2016'da "Sığınmacılar" fotoğrafı ile tekil haber birincisi olan Rus fotoğrafçı Ponomarev, aynı fotoğrafıyla sergide yer aldı.
 
Ankara'da dünya çapında mülteci krizini konu alan "Exodus-Deja vu" fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu.
 
CerModern'deki sergide, mülteci başlığı altında yapılan çalışmada bir araya gelen iki farklı jenerasyona mensup fotoğrafçılardan Coşkun Aral (Türkiye), İssa Touma (Suriye), Roland Neveu (Fransa), Sergey Ponomarev (Rusya) ve Rahman Roslan'ın (Malezya) dokuzar eseri yer alıyor.
 
Ayrıca , Istanbul Photo Awards 2016'da "Sığınmacılar" fotoğrafı ile tekil haber birincisi olan Rus fotoğrafçı Ponomarev, aynı fotoğrafıyla sergide yer alıyor.
 
Sergiyi düzenleyen Patrice Vallette, serginin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilciliği ve Fransız Enstitüsünce desteklendiğini söyledi.
 
Sergiyi daha önce Malezya'da Kuala Lumpur’da açtıklarını belirten Vallette, "Şimdi Ankara'dayız. Buradan sonra sergimizi, İstanbul, İzmir, Berlin, Paris, Münih, Bangkok ve New York'ta açacağız. Bu sergiyi açmamızın amacı ünlü fotoğrafçıları ve fotoğraflarını tanıtmak, onlara gereken değeri vermek." diye konuştu.
 
Coşkun Aral
 
1974'te profesyonel basında fotoğrafçı olarak kariyerine başlayan Coşkun Aral, 1976 yılında Günaydın ve Günce gazetelerinde çalışmaya başladı.
 
Sonraki yıllarda, Paris'te SIPA Press'in Türk muhabiri olarak çalıştı ve birkaç kez çeşitli haber dergilerinde yer aldı.
 
Time ve Newsweek, Türk Haber Ajansı ve Milliyet ve Hürriyet gazeteleri için serbest fotoğrafçı olarak görev yapıyor. 
 
Coşkun Aral savaş bölgelerinde geniş çapta çalışmış ve 1980'den bu yana dünyanın neredeyse tüm savaşlarını ve çatışmalarını izlemiş ve mülteci krizine şimdiye kadar pek çok kez şahit olmuş durumda. 
 
Coşkun Aral, çektiği fotoğraflarda, konular ve izleyiciler arasında objektif ve üretken bir diyalog sürdürmek için temel adımları kullanıyor. 
 
Issa Touma 
 
Suriye'nin Aleppo kentinde bir fotoğraf sanatçısı. 

Suriye'deki savaşın patlak vermesinden sadece birkaç ay sonra aydınların çoğu kaçmaya karar verdi. Ama Issa değil. 
 
Bir ülkenin kültür ve sanatından yoksun bırakılması durumunda kaçınılmaz sonuç ölüm olacaktı. 
 
Barışçıl direnişin bir işareti olarak, memleketi Halep'te kalmaya ve birçok projede çalışmaya karar verdi.
 
Halep'teki "Le Pont Sanat Galerisi" nin kurucusu ve direktörlüğünü yapıyor ve 2012'den beri sevdiği Halep'ten kalan videolar ve fotoğraflar çekti.
 
"Al Ziyara'nın Günü" adlı fotoğraf dizisi, Londra'daki Victoria and Albert Müzesi tarafından satın alındı. 

Roland Neveu 
 
Bir Fransız fotoğrafçı. Kariyerine, Vietnam Savaşı karşıtı protestoları ele alırken yetmişlerin başında başladı.

Genç Neveu, 1975'te Phnom Penh'de Khmer Rouge'un düşüşüne tanık olan az sayıdaki batı fotoğraf muhabirinden biriydi ve çektiği olağanüstü fotoğraflarla ünlü oldu. 

Yaklaşık yirmi yıldır, Time ve Newsweek gibi büyük dergilere haberlerin yerinde belgelenmesi için dünyanın dört bir yanına savaş bölgelerine gitti. 

Neveu, 1982'de Beyrut'un işgali ve Afganistan'daki Mudjahedeen'in Sovyet tutsaklarının ilk görüntülerini aldı.
 
Fotoğraflarında, El Salvador'daki kan davalarını, Filipinler'deki NPA gerilla savaşını ve 1986'daki kan davalarını belgeledi; hatta AIDS'in ilk fotoğraflarından bazılarını gösterdi.
 
Bir foto muhabiri olarak uluslararası üne kavuşması, film endüstrisine ginlesine de yardımcı oldu. Oliver Stone, Brian de Palma ve Ridley Scott gibi Hollywood'un seçkin yönetmenleriyle çalıştı. 
 
Sergey Ponomarev 
 
Rusya'dan bir savaş fotoğrafçısı, İrlanda'da büyüdü. 
 
Kariyerine 1990'lı yılların başında Moskova'da medyada başladı. 
 
Onun söylediğine göre o zamanlar konuşma özgürlüğü ve medya özgürlüğü sadece kelimelerden ibaret değildi, gerçekti. 
 
8 yıl boyunca çalıştığı Associated Press ajansına katılmadan önce birkaç yerel Rus gazetesinde çalıştı. Meslek hayatında en çok sevdiği, en tehlikeli savaş bölgelerinden gezinen serbest bir fotoğraf muhabiri olmasıdır. 
 
Çalışmaları düzenli olarak New York Times'da Afganistan, Ukrayna, Suriye'den çekilen fotoğraflar ile yer aldı. 

Son zamanlarda Gazze Bölgesi'ndeki çalışmaları ona  bir Dünya Basın Fotoğraf Ödülü kazandırdı.
 
 
Rahman Roslan 
 
Kuala Lumpur'da yaşıyor. 
 
Fotoğrafçının başlıca ilgi alanı toplumsal ve tüm insanlığı ilgilendiren fotoğraflar çekmek.

Fotoğraf serisi, portreler ve seyahat belgeselleri New York Times ve Strait Times Singapore gibi prestijli gazetelerde dünya çapında farklı ajanslar vasıtasıyla yayınlandı. 

Uzun vadeli projelerinden biri olarak şu anda İslam ile Güneydoğu Asya'daki kültürler arasındaki ilişkileri araştırıyor. 
 

 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir