Başı Sağolsun
Yazar ve Çevirmen
Ahmet Cemal
Vefat Etti
Koroner yoğun bakım tedavisi gören yazar ve çevirmen Ahmet Cemal, hayatını kaybetti.
Koroner yoğun bakım tedavisi gören yazar ve çevirmen Ahmet Cemal, 75 yaşında hayatını kaybetti.
Can Yayınlarından yapılan açıklamaya göre Ahmet Cemal, Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (Eski Gata Askeri Hastanesi) tedavi görüyordu.
Ahmet Cemal'in cenazesi, ikindi namazını müteakip Moda Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından, Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Numan Kurtulmuş’tan Mesaj
Yazar ve çevirmen Ahmet Cemal'in vefatı nedeniyle mesaj yayımlayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 75 yaşında vefat eden yazar ve çevirmen Ahmet Cemal'in sanatın birden fazla dalına emek verdiğini belirtti.
Kurtulmuş, vefatı nedeniyle mesaj yayımladığı Cemal'in, edebiyat ve basın camiasının kıymetli çalışmalara imza atmış bir kalemi olduğunu vurguladı.
Ahmet Cemal'i "sözcüklerin çok yönlü ustası" olarak tanımlayan Numan Kurtulmuş, mesajında şu ifadeleri kullandı:
"Ahmet Cemal, sanatın birden fazla dalına emek vermiş, çeşitli fakültelerde akademik hizmetlerde bulunmuş ve kendi dilinde kıymetli yapıtlar kaleme alırken, yabancı dillerdeki eserleri de başarıyla Türk okuyucuyla buluşturmuştur. Ahmet Cemal, yazın dünyamıza katkılarıyla her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, sevenlerine, edebiyat ve basın camiamıza başsağlığı diliyorum."
Ahmet Cemal; 5 Mart 1942 tarihinde İzmir’de doğdu. Eserleri, çevirileri, köşe yazıları ve akademik çalışmalarıyla büyük bir okur kitlesine ulaştı.
Sankt Georg Avusturya Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İstanbul'daki Avusturya Kültür Ataşeliği'nde çalıştı. Ahmet Cemal, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde çeviri dersleri verdi. Aynı fakültede bir süre asistanlık yaptı.
Yeni Ufuklar, Varlık, YAZKO Edebiyat, Gergedan, Argos ve Milliyet Sanat dergilerinde yazıları yayımlandı. Ahmet Cemal, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hermann Broch, Elias Canetti, Paul Celan, Ernst Fischer, Goethe, Franz Kafka, Heinrich v. Kleist, Georg Lukacs, Friedrich Nietzsche'nin çeşitli eserlerini Türkçe’ye çevirdi.
Ahmet Cemal, "Yaşamdan Çevirdiklerim", "Odak Noktasında Yaşananlar", "Şeref Bey Artık Burada Yaşamıyor", "Aradığımız Tiyatro, Oynamak Varken", "Sanat Üzerine Denemeler", "Okuyan Gençliğe Mektuplar" adlı deneme ktaplarına imza attı.
"Kıyıda Yaşamak" romanı ve "Dokunmak" adlı hikâye kitabı ile "Geçmiş Bir Dua Kitabından" adlı şiir kitabı da bulunan edebiyatçıya, Anadolu Üniversitesi Senatosu tarafından 1988'de fahri doktora unvanı verildi.
Avusturya Federal Cumhuriyeti Altın Liyakat Nişanı ile Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nün de sahibi olan Ahmet Cemal'e Türk Dil Kurumu tarafından Türk diline katkılarından ötürü Onur Ödülü verildi.