Eylül 2017 Sayısı
Çıktı
Temmuz dergisisin sayfaları, Hasan Aycın’ın bir çizgisiyle açılıyor.
Eylül sayısının şairleri: İbrahim Tenekeci, Necati Atilla Soykan, Ahmet Can Altıok, Mehmet Gemci, Ahmet Laçin, Mustafa Uçurum, Emre Miyasoğlu, İsmail Söylemez, M. Akif Şahin, Yunus Çolakoğlu ve Erol Yılmaz.
Bu sayıda; Bünyamin Sevim, Aysun Bahar Asar, Erdoğan Aydoğan, Eminenur İskender, Serkan Akın, Davut Güner, Kemal Kurak ve Ayşe Sena Er öyküleriyle yer almışlar.
Murat Koç, işçi ve sorunlarını konu alan romanları Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki sosyo-ekonomik arka planıyla ele alarak tematik roman analizlerine devam etmiş.
Mustafa Bostan, Cahit Zarifoğlu’nun bir hikâyesini tahlil ederken, Ümit Parsıl resim ve yazı arasındaki ilişkiyi tarihsel bağlamıyla ele almış.
Dergiye denemeleriyle katkı sunan yazarlardan Sinan Ön, yazmanın, yazarak söylemenin öneminin altını çizmiş.
Mehmet Mortaş denemesinde kelimelerle insan hayatı arasındaki soluksuz ilişkiyi betimlemiş.
Ertan Alp deneme türündeki yazısında farklı aforimazlarla siyâhın ve bir âhın serencamını yazmış.
Metin Acıpayam, çocuk edebiyatı kuram yazıları dizisini, çocuğun matematikle ilişkisinin nasıl olması gerektiğine değinerek sürdürmüş.
Mustafa Yılmaz bu ay dergiye iki yazıyla katkıda bulunmuş: Ünlü Fransız edebiyatçısı Edmond Rostand’ın o dönem Fransa’nın en meşhur ismi Cyrano de Bergerac’ın ilginç öyküsünü anlattığı tiyatro oyununu işlemiş. Yılmaz, Bergerac’ın efsaneleşmiş tiradını da sayfalara yansıtmış. Yılmaz, diğer yazısında ise etkin bir muhalif Müslüman olan Babanzâde Ahmed Naim’le okuyucuyu tanıştırmış.
Hale Beyza, Rıdvan Şentürk’ün ‘Müzik ve Kimlik’ isimli kitabını özellikle müzikle ilgilenenlerin dikkatine sunmuş.
Mehmet Âkif Öztürk Alper Canıgüz’ün ‘Kan ve Gül’ isimli romanını irdelemiş. Buradan hareketle romancının edebi yaklaşımını, anlatım tekniğini ve romancılığını masaya yatırmış.
Dergide yer alan bir diğer kitap değerlendirmesi Hüseyin Cömert imzalı. Cömert, Nermin Tenekeci’nin ‘İnsan Hatırlar’ isimli öykü kitabını dikkatli bir gözle okuyucuya tanıtmaya özen göstermiş.
Şakir Kurtulmuş’un şiirle ilgili konferanslar vesilesiyle yaptığı gezileri anlattığı yazısı ülkenin birçok yerinde okuyucunun şiire ve edebiyata duyduğu ilgiyi yansıtması bakımından dikkat çekici.
Derginin bir diğer dikkat çeken yazısı da Erkam Kuşçu’nun Saraybosna Film Festivali’yle ilgisi yazısı. Yazıda festivalin başladığı günden bu yana tarihsel olarak geçirdiği değişim ve sinema dünyasındaki karşılığı ve son festivalde ödül alan filmler tahlil edilmiş.