Alaeddin Özdenören
Hece Dergisinin
Kasım 2017
Sayısı Çıktı
Hece Dergisinin 251. sayısı olan Kasım 2017 sayısı Rasim Özdenören’in ön yazısı ile açılıyor.
Hece dergisinde bu ay “Alaeddin Özdenören” dosyası var.
Bu sayının şiir sayfaları Hüseyin Atlansoy’un “Ağza Alınmayacak Sözler” şiiriyle açılıyor. Cevdet Karal, Âtıf Bedir, Mehmet Aycı, İbrahim Yolalan, Şenol Korkut, Leyla Arsal şiirleri ile sürüyor. Başta Emre Yılmaz olmak üzere Burak Ş. Çelik, Semih Diri, Bahar Emre, Muhammed Enes Kala, Süleyman Sabri Genç, Mervan Söylemez, Ahmet Menteş, Kaan Eminoğlu, Mert Bayram, Emre Söylemez bu sayıda yer alan genç şairler.
Bu sayıdaki öyküler Hasibe Çerko ve Burak Çavuş’un yanı sıra Hece’de ilk kez öyküsüne yer verilen Serpil Güler’e ait.
Hece’nin 25 sayıdır sürdürdüğü Çeviri Sayfaları’nda bu kez İran’ın önemli şairlerinden biri olan Ferîdûn Muşîrî’den güzel bir şiir Gökhan Çetinkaya çevirisiyle yer almış. Yönetmen olarak tanıdığımız Abbas Kiyarüstemi’nin Haikular’ını Mustafa Berkay Kara çevirmiş. İbrahim Gül, Lord Byron’dan bir şiir çevirisiyle, Serpil Yıldırım, Celâl Âl-i Ahmed’den bir öykü çevirisiyle bu sayıda yer yer almışlar.
Dosya: Alaeddin Özdenören
Bu sayının Dosya konusu şair Alaeddin Özdenören. Dosya Hayriye Ünal’ın eleştirel sunuşuyla açılmış. Dosyada Cahit Koytak ve Yasin Koç şaire adadıkları şiirlerle yer almışlar. Laurent Mignon, Fransızcaya çevirerek Les Cahiers luxembourgeois dergisinde yayımladığı Uygun Değilim şiirinin tercümesiyle bu sayıda. Murat Kapkıner’in tanıklığı şairin insan yanını çok güzel vurgulamış. Özdenören’in şiirine Ali Haydar Haksal, Arif Ay, Mustafa Aydoğan, Bahar Emre yorum getirirken Âtıf Bedir şairin Maraş’ını anlatmış. Alaeddin Özdenören şiirin yanı sıra nesir alanında da yetkin bir kalem. Bu dosyada şairin nesrine dair Rasim Özdenören ve Âlim Kahraman yazmış.
Hece’de ayın söyleşisini Semih Diri, Ali K. Metin ile Barbarlığın Şiiri üzerine yapmış.
Yazarın Oyuncakları’na Ahmet İnam konuk olmuş.
Hece sayfalarında Günler Ali Karaçalı’ya, Okuryazarın Notları İbrahim Demirci’ye tahsis edilmiş. Portre Mehmet Aycı’ya, Hece Postası ise Yasin Koç’a tahsis edilmiş. Yasin Koç bölümünde dergiye gelen şiirlere yanıt yazıyor.
Derginin sabit bölümlerinden biri olan Benim Filmlerim’de yine Zelkif Yıldırım imzası var. Yıldırım bu ay yönetmen Wim Wenders’in çektiği, bitmiş bir evliliğin dramatik sonuçlarını konu eden Paris, Texas filmini çözümlemiş.
Türk Sineması bölümünde Mücahit Gündoğdu aşk filmleri ekseninde Atıf Yılmaz’ı incelemiş.
Hece dikkate değer denemeler ve poetik yazılar yayımlamaya bu sayıda da devam etmiş. Atakan Yavuz, Hasan Özlen, Ali Galip Yener ve Ömer Ayhan eleştiri sayfalarındaki kalemler.
Dergi eleştirilerinin de yer aldığı Çeşitkenar’da bu sayı Ayşe Çelikkaya ile Yasin Koç tarafından yapılmış mini söyleşi var. Çeşitkenar’da yazılarıyla yer alan diğer imzalar: Cennet Arslan, Yunus Emre Altuntaş, Yusuf Turan Günaydın.
Hece’nin Yeni Kitaplar kısmında İbrahim Eryiğit, Yaşar Can, Ahmet Belada imzaları var.