45. Yıldönümünde
Âşık Veysel Kültür ve
Sanat Evi Açıldı
Ünlü halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu’nun adının yaşatılacağı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Sivas'ta yaptırılan "Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi" açıldı.
“Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi” sazın, sözün, ozanların, âşıkların diyarı Sivas’ta âşıklık kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak.
Âşık Veysel’in adının yaşatılması amacıyla Vakıflardan devralınan konak, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın desteğıyle 355 bin liraya mal oldu.
Kültür Sokak’taki tarihî konak artık "Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi " olarak Âşık Veysel’in hatıralarını şehir merkezinde yaşatacak.
Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi’nin açılışı Âşık Veysel’in vefatının 45. yıldönümünde yapıldı.
Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi açılışına Sivas Valisi Davut Gül, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Sivas İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Şarkışla Kaymakamı Akif Pektaş il protokol üyeleri kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü açılışta yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Sivas, Anadolu âşıklık geleneğinin yaşatıldığı en önemli illerimizden biridir. Bütün incelik töreleriyle bu gelenek, bu coğrafyada asırlar boyu canlılığı korumuştur. Sivas’ın bağrından öyle insanlar çıktı ki hepsinin üzerinde yüzyıllar geçmesine rağmen bu isimler hâlâ hafızamızda yer almaktadır. Âşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Ruhsati, Sefil Selim, Talibi Coşkun saymakla bitiremeyeceğimiz isimler bunlardan sadece bir kaçıdır. Ozanlarımızın eserleri güncelliğini koruyarak asırlardır sürüp gidecektir.” Âşıklar geleneğinin 20. yüzyılda önemli temsilcilerinden biri olan Âşık Veysel’e ve âşıklık geleneğine dikkat çekmek amacıyla şehrimizde ihtiyaç olan bir eksikliği bu vesileyle gidermeye çalışmış olacağız diyen Pürlü, “İki kattan oluşmakta olan konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine kazandırılarak Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi olarak şehrimize hayırlı olsun.” dedi.
Pürlü, Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi’nin özellikleri ve yapılacak olan faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi: “Âşık Veysel Odası, ozanlar odası, 4 adet etkinlik odası, çalışma odası, sorumlu odası, mutfak, bay-bayan wc ve bodrum birimlerinden oluşan iki katlı konaktır. Dünya Ozanı Âşık Veysel’in hatırasının yaşatılması, somut olmayan kültürel miras ve âşıklık geleneğinin yaşatılması, Türk süsleme sanatları olan hüsnühat, tezhip, ebru sanatı etkinlikleri, türkü derleme çalışmaları, yazarlar, şairler ve sanatçıların buluşmaları, Sivas 1000 temel eser yayın kuruluşları çalışmaları şehrimize kazandırılan Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi’nde yapılacaktır.”
Âşık Veysel’in torunu Sabahattin Şatıroğlu da “Gelecek nesillere aktarılacak bir kültürün böyle güzel bir konakta yaşatılmasından dolayı oldukça mutluyum. Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi’nin yapılmasında emeği katkısı bulunan herkese teşekkür ederim.” diye konuştu. Sivas Valisi Davut Gül açılışta yaptığı konuşmada, “Sivas, âşıkların, ozanların ilk sırada yer aldığı kadim şehirlerden biridir. Sivasımızın çok değerli âşıkları var ama Âşık Veysel’in şüphesiz ki yeri ayrıdır. Âşık Veysel’in adı birçok yerde yaşatılıyordu şehrimizde de böylesine anlamlı güzel bir yerde yaşatılacak olması bizi memnun etti. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi. Âşık Veysel Kültür ve Sanat Evi’nin açılışı yapıldıktan sonra protokol ve davetliler konağın içini gezdiler. Konağın içinde iki kitap halinde dünya ozanı Âşık Veysel Sempozyumu Bildirileri kitabının tanıtımı yapıldı.