Ardındaki Kadın”
Esra Meral Demircan’ın
Resim Sergisi
F Sanat Galeri'de
Esra Meral Demircan, "Görünenin Ardındaki Kadın" isimli sergisiyle 4 – 21 Nisan 2018 tarihleri arasında F Sanat Galeri'de.
Sergideki eserler, sanatçının kadına dair algıları ve günümüz kadınının gücünü ve güçlü modern görüntüsünü simgelerle bütünleştirerek sanatseverlere kadını maskelerin ve kalkanların ardından gösteriyor.
Devrim Erbil onun tutkulu yetenekli ve zekâsıyla diğer öğrencilerinden ayrıldığını belirterek kimsenin söylemeye cesaret edemediği şeyleri aşka ve tutkuya da gönderme yaparak söylediğini belirtiyor.
Kadın, varoluştan bu yana hep içsel iradesinin gücüyle bilinir. Bu öyle bir iradedir ki, kimi zaman acılara, zorluklara ve zorlamalara sabrederek boyun eğmesine neden olmuştur. Kadının o ruhundaki gücü ve bunun bedenine yansıyışı yadsınamaz bir gerçektir. Bir materyal gibi görülen kadın her zaman sınırlandırmalarla karşılaşmıştır. Oysa kadın rengarenktir. O dilediği renge bürünebilir. Onun renkleri yaşamını yansıtır. O istediğinde herşeyi başarabilecek güçtedir. İşte bu yüzden kadının tüm gücü, rengi ve enerjisi iç dünyasından gelir.
Çoğu zaman kalkanlar kullanır kendini çepeçevreleyen; kimseler onu incitemesin dokunamasın diye. Bazen de maskeler takar görünenin ardındakini saklamak adına. Yaşadıklarını itiraf edemeyip içinde sırlar yaratan kadın, yanağında yediği tokadın değil, aldığı busenin iziyle yaşamak ister. Davetkârlıkla suçlansa da, tabularla zorlansa da, itilip kakılsa da saklanır kadın görünenin ardına ve gülümser yine de dünyaya. İçinde kopan fırtınalar kamufle edilir ve o ürkek bakan bakışların ardında gizlenir acılar en derinlerine! Ama karşı koyar meydan okur tüm dünyaya kadın bazen abartılı, bazen cüretkâr görüntüsüyle.
Bir haykırışın simgesidir.
Eserleri aşkla ve tutkuyla dolu. Aşk insanı bazen havalarda uçurur bazense dibe vurdurur. Karmaşıklığı ve uyumsuzlukları yerine tam oturamamış puzzle parçaları, aşk ve kişisel şansı ise iskambil kağıtları betimler. Oyun kartları her birey için birer simgedir aslında içinde saklayıp söyleyemediklerini, hissedip haykıramadıklarını anlatan, ben bir kadınım dedirten.
Kişi kendi şansını yaratır. Yoksa hayat bir oyun mudur?
Zıt renkler ve duyguların ifadesi olan renkler bir tuvalde imgelerle buluşarak görünenin ardındaki o gizemli kadının varlığına dikkati çeker. Her erkeğin hayatında bir kadın vardır ve bu kadının görünenin ardındaki sureti o erkeğin aynadaki yansımasıdır!
Yaşadığı aşkla var olur kadın ya da karanlığında kaybolur. Siyah beyaz karşıtlığında, renklerin devinimiyle eşleştirdiği kadın; coşkulu maskesinin ardından seslenir usul usul. Zaman ve şans aşkla bütünleşir. İmgesel bir dünyada gerçek huzuru yaşar her kadın, ta ki kapısı çalınana dek!
Sanatçı günümüz kadınının gücünü ve güçlü modern görüntüsünü simgelerle bütünleştirerek sanatseverleri kadını maskelerin ve kalkanların ardından yeniden görmeye yöneltiyor. Eserlerinde imgelem bir dünyanın yansımasını siyah-beyaz karşıtlığında renklerle ve şans kartlarıyla, aşk ve tutkuya dokunarak görünenin ardındaki asıl kadına dikkatleri çekiyor.
Kokteyl
4 Nisan 2018 Çarşamba, Saat: 16.00 -20.00
Sergi tarihi ve saatleri: 4-21 Nisan 2018
Valikonağı Caddesi, Akkavak Sokak, Polat Apt. No:38/2 Nişantaşı – İstanbul
Esra Meral Demircan; 1999 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü'nü kazandı ve 2003 yılında mezun oldu. Uygulamalı Atölye olarak Gravür'ü seçen sanatçı burada Özgün Baskı Resim çalışmalarına da ağırlık verdi. 2003-2004 yılları arasında İstanbul'da G-Art Galerisinde Sanat Danışmanlığı yaptı. 2007 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Resim Bölümü'nden 'Barok Dönem Ölü Doğa Resminde Kullanılan Nesneler ve Kendi Çalışmalarıma Yansımaları' başlıklı Yüksek Lisans tezini tamamlayarak mezun oldu.
2005-2007 yılları arasında Doğuş Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Resim Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Yine bu yıllarda Uluslararası bir konferansa katıldı. 'ACS Crossroads in Culturel Studies Conference, University of the West Indies, Mona, 03.07.08-07.07.08, Kingston, Jamaica Oturum: 'Storytelling in Postmodern Condition' (Postmodern Durumda Hikaye Anlatımı) Konu: İngiliz Postmodern Yönetmen Peter Greenaway'in "The Story in the kCook, The Thief, His Wife&Her Lover's Story" (Aşçı, Hırsız, Karısı ve Sevgilisi) adli filminin Resim Sanatıyla Bağlantılı Analizi
Bazı eserleri özel koleksiyonlarda yer alan sanatçı, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere çok sayıda karma sergi ve sanat fuarına katıldı. 4 kişisel sergi açmış olan sanatçı halen çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir.
Kişisel Sergiler
F Sanat Galeri “Görünenin Ardındaki Kadın” Kişisel Resim Sergisi, 04,2018, İstanbul
Galeri Bohem, “Ağlar: Şehir ve Nesne” Kişisel Resim Sergisi, 07-21.01.2017, İstanbul
G Art Galeri, G Mall, Kişisel Resim Sergisi, 01-15.09.2004, İstanbul
İTÜ Mühendislik Fakültesi Gümüşsuyu Tesisleri, 07.04.2004, İstanbul
Kocaeli Üniversitesi, Atıf Ural Sanat Galerisi, 03.03.2003, Kocaeli