Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Yeditepe Bienali’nin Galası Yapıldı

Tema: "Ehl-i Hiref"
 
Yeditepe Bienali’nin
Galası Yapıldı
 
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle düzenlenen, "Yeditepe Bienali" 15 Mayıs'a kadar sanatseverlerle buluşacak.
 
Bu yıl ilki gerçekleştirilen bienalin galası Binbirdirek Sarnıcı'nda yapıldı.
 
Galada konuşan Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, bienal kapsamında yer alan eserlerin İstanbul'un farklı mekânlarında sergileneceğini belirtti. Bu çerçevede bugün 3 serginin açılışını yaptıklarını söyledi.
 
Demir, Türkiye'de geleneksel sanata dayalı ilk kez bir bienalin yapıldığını söyledi. "Geleneksel sanatımızı, çağdaş yorumlarla birlikte sırf bienal için oluşturulmuş bu eserlerin, yine bienal mantığıyla sergilenmesi son derece önemli bir iştir." dedi.
 
Demir, "Yeditepe Bienali"nden hemen sonra 2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanan yeni bienalin üzerine çalışmaların başlanacağını dile getirdi. "Ecdada layık, bu toprakların biriktirdiği medeniyet değerlerine layık işlerin yapılacağını şu anda çok rahatlıkla söyleyebilirim." diye konuştu.
 
Klasik Türk Sanatları Vakfı Başkan Yardımcısı Muhammed Emin Demirkıran da bienal üzerine yaklaşık 8 aylık bir çalışma yaptıklarını kaydederek, "Güzel bir organizasyon için ter döküyoruz. Hataları muhakkak vardır. İlki yapılıyor bienalin. Bu hususta affınıza sığınıyoruz ama genel itibariyle güzel, hoş bir iş çıkardığımıza inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
Bienalin destekçileri arasında yer alan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ise üniversite olarak, Türkiye'nin fikri bağımsızlığı adına yapılan çalışmaları kendilerine amaç edindiklerinin altını çizdi.
 
Şentürk, fikri bağımsızlığın sadece akademik eğitimle gerçekleşmeyeceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu aynı zamanda sanatta bağımsızlıkla gerçekleşir. Bu bienalin amacının da fikri bağımsızlık idealine çok önemli katkı yapacağına inanıyorum. Çünkü biz klasik ilimlerimizi muhafaza etmeye çalıştığımız gibi aynı zamanda klasik sanatlarımızı da muhafaza ve ihya etmeliyiz. Güncelleyerek de daha ileriye taşımalıyız."
 
Galada, Yeditepe Bienali Küratörü Serhat Kula da kısa bir konuşma yaptı. Ayrıca galaya bienal sanatçılarının yanı sıra kültür ve sanat dünyasından da birçok isim katıldı.
 
İlk Bienalin İlk Teması:
“Ehl-İ Hiref”
 
Hirfet, sözcük olarak meslek, sanat ve iş manasındadır. Bunun çoğulu olan hiref ise Osmanlıca’da sanat ve zanaatı bir arada ifade eden bir kelime olarak kullanılır. El işçiliğine dayanan hemen her türlü üretim hiref kapsamında değerlendirilmiş, üretenler de ehl-i hiref (sanat ehli / sanat erbabı) olarak adlandırılmışlardır. Sarayın Ehl-i Hiref’i ise sanatkâr ve zanaatkârların mensub oldukları çeşitli bölüklerden meydana gelen eğitimli üretim teşkilatıdır.
 
Minyatür sanatçısından silah yapımcısına, müzehhibden kuyumculuk ustasına Osmanlı döneminde var olan bütün sanat dallarındaki usta sanatkârları bünyesinde barındıran Ehl-i Hiref, XVIII. yüzyıla kadar geçen üç asır boyunca sanat eseri üretiminde en yetkin kurumdu.
Hem Enderun eğitiminden geçirerek kendi bünyesinde yetiştirdiği sanatçılar, hem de saray dışından kendine kattığı, sanatının zirvesindeki meşhur ustalarla Osmanlı sanatının “saray üslubu” diye anılan karakteristik özgün yapısını oluşturan Ehl-i Hiref teşkilatıdır. Sarayın sanatsal faaliyetlerini yürütmek üzere fütüvvet ahlâkı ve ahilik anlayışıyla teşkilatlanmış olan Ehl-i Hiref, Osmanlı’nın siyasetteki gücünün ve ustalığının sanattaki görkemli iz düşümüdür.
 
Yeditepe Bienali, “Ehl-i Hiref” teması ile teşkilatın bizatihi kendisinin nasıl bir işleve, nasıl çağları aşan bir etkiye sahip olduğunu göstermenin yanında, bu teşkilatın temel taşlarını oturttuğu gelenekli sanatlarımızın bugün geldiği noktayı ve yeni çağların yeni sanat dallarında üretilen eserlerdeki gelenek etkisini de göstermeyi amaçlıyor.
 
Alt Temalar
 
Bienalin "Çiçeğin Her Hali", "Kuş Misali", "İstanbul'a Dair", "Kusursuz Tekrar" ve "Mekandan Taşanlar" olmak üzere 5 farklı alt teması bulunuyor.
 
Uluslararası hat ve tezhip sergilerinin yer alacağı bienal kapsamında, minyatür, tezhib, kalem işi, ebru, çini, hat, seramik, resim, heykel ve fotoğraf dallarında karma ve kişisel sergiler de sanatseverlerin takdirine sunulacak.
 
Çiçeğin Her Hâli
Bu Temada Yer Alan Sanatçılar: Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, Emel Nurhan Ogan, Firdevs Çalkanoğlu, Gülsen Bilgin, Hülya Korkmaz. Mamure Öz, Safiye Morçay, Uğur Taşatan, Zehra Çekin, Endemik Çiçekler Grubu.
 
 Kusursuz Tekrar
Bu Temada Yer Alan Sanatçılar: Ali Ulvi Mıhoğlu, Ardeşir Mojared Takistani, Armağan Bilgin, Aslı Ağırbaş, Dilek Yalçın. Ersin Yıldızhan, Fahriye Oya Kuyumcu, Fatma Özçay, Firdevs Çalkanoğlu, Füsun Onamay, Melis Uludağ, Faruk Dinçer Eratlı, İlhami Atalay. Melike Haliloğlu, Mehlika Hilal Kırca, Merve Nur Kayhan Hassan, Nursen Ve Güvenç Güven, Nurten Ünver, Osman Doruk, Recep Ve Züleyha Minga. Serap Bostancı Tulluk, Serap Ekizler Sönmez.
 
 İstanbul’a Dair
Bu Temada Yer Alan Sanatçılar: Alparslan Babaoğlu, Bünyamin K., Dilek Yerlikaya, Fahriye Oya Kuyumcu, Işıl Arısoy Kaya. Nurcihan Velioğlu, Reza Hemmatirat, Sabriye Şeker, Şaban Demirdağ.
 
 Mekândan Taşanlar
Bu Temada Yer Alan Sanatçılar: Ali Emre Kaymak, Aysel Ergül, Berrin Çakin Güç, Betül Bilgin, Beyza Akıncı Kaplan.  Dağıstan Çetinkaya, Emre ve Alperen Akpolat, Ertuğrul Çakır, Fatma Zeynep Çilek, Gülnihal Küpeli, Hatice Ünal. Hikmet Barutçugil, Hilal Arpacıoğlu, Mehlika Hilal Kırca, Murat Gür, Muhammed Türk, Mustafa Cemil Efe, Mustafa Yılmaz, Muzaffer Malkoç, Nasuhi Hasan Çolpan, Ömer Faruk Dere, Özden Aydın. Selma Keleş Şahin, Serap Bostancı Tulluk, Tonguç Yaşar, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Yılmaz Eneş, Zafer Baştak, Zehra Karakoç.
 
 Kuş Misali
Bu Temada Yer Alan Sanatçılar: Ali Ahmet Çoktan, Asgar Moradi ve Zeynap Rahnama, Atilla Çakır, Ayşenur Kadakçı Velioğlu. Ayten Pelit, Bahar Yalçın, Güngör İblikçi, Hasan Ertuğrul, Hikmet Barutçugil. Hülya Yaatası, Özlem Özer Tuğal, Reza Hemmatirat, Şehnaz Biçer Özcan. Şeyma Yeniçeri, Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu, Yonca Sanat Grubu.
 
Kişisel Sergiler / Grup Sergiler
 
Kişisel Sergileri Olan Sanatçılar: Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, Etem Çalışkan, F. Hande Topbaş, Murat Gür, Taner Alakuş.
Grup Sergileri: Algan Grubu, Alparslan Babaoğlu Ve Öğrencileri, Asiye Kafalıer Dönmez Ve Mimart Atölyesi, Ayten Tiryaki Ve Tiryaki Art. Cihangir Asurhouv Ve Öğrencileri, Emel Türkmen ve Altından Haleler, Nursen ve Güvenç Güven. Mamure Öz ve Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi, Mehmet Memiş ve Öğrencileri, Mustafa Cemil Efe Ve Öğrencileri. Nilgün Alp ve Atölye Hiç, Said Chuanyi ve Ali Leı Gong, Semih İrteş Ve Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi. Şehnaz Özcan Ve Öğrencileri, Tahsin Kurt ve Öğrencileri, Zerre projesi ile Mustafa Demir.
 
Karma Sergiler
Karma Sergide Yer Alan Sanatçılar: Abdul Vahap, Yasemin Ergün- Kevser İbrahimoğlu, Ayşe Nurgül Kabasakal-Songül Sümen Ak, Betül Coşkun, Büşra Akan, Erol Kılıç, Esen Akgöl, Esra Eşin, Fatma Betül Acun, Figen Tekiner, Gül Tezbora, Gülten Kosova, Hacı Meryem Kiola, Hatice Ünal, Hüdayin Sav, Kamuran İşcan, Leyla Varol, Mehdi Naghavi, Meryem Şahin, Safigül Bengü Olgun-Zeynep Önen, Semra Ata, Tuba Ruhengiz Azaklı, Veysel Kucuras, Yasemin Taş, Zeliha İyilik, Zeynep Bato, Zeynep Bostan, Zeynep Elçi, Zeynep Işık Çetinkaya.
 
Karma Çini Sergisinde Yer Alan Sanatçılar: Adilcan Güven-Cem Güven, Emel Gemici, Ersin Fethi Öçal, Gülen Kesova, Gülfer Akgönül, Güvenç Güven. İbrahim Kuşlu, Kifayet Özkul, Mehmet Gürsoy, Melike Haliloğlu, Nur Avlupınar, Özkan Tokaç. Rauf Sadi Güven, Ryuko Kito, Salih Sarıçam, Selma Keleş Şahin, Tenzile Özgün, Timur Bilir, Ümmühan Çelikkaya, Yumiko Kubota.
 
Canlı Performanslar
Yer Alan Sanatçılar: Garip Ay, İlhami Atalay, Leyla Kara, Reza Hemmatirat

 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir