Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Cengiz Aytmatov Eserleriyle Anılacak

8. Malatya Uluslararası
Film Festivali'nde
Cengiz Aytmatov
Eserleriyle Anılacak
 
8. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Kırgız yazar Cengiz Aytmatov anısına özel etkinlik düzenlenecek.
 
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Cengiz Aytmatov eserleriyle anılacak.
 
Festival komitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 9-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalde, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, doğumunun 90'ıncı, vefatının 10'uncu yılında, eserlerinden uyarlanan filmlerin yer aldığı özel bir etkinlikle anılacak.
 
Kırgız yazar, çevirmen, gazeteci ve devlet adamı Cengiz Aytmatov, yazarlığa 1952'de başladı. "Dağlar ve Steplerden Masallar" adlı hikâye kitabıyla büyük şöhrete ulaşan ve 1963'te "Lenin ödülü" kazandı. Cengiz Aytmatov'un beyazperdeye aktarılmış eserleri, festival kapsamındaki "Aytmatov 90 Yaşında" adlı özel etkinlikte gösterilecek.
 
Etkinlikte Cengiz Aytmatov'un eserlerinden uyarlanan Beyaz Gemi (Belly Parokhod – 1976), Kızıl Elma (Krasnoe Yabloko – 1975), Fuji-Yama'ya Çıkış (Voskhozhdenie na Fudziyamu – 1989), Boranlı İstasyonu (Boranlı Beket – 1996), Elveda Gülsarı (Qosh bol Gülsary – 2008) filmleri gösterilecek.
 
Film gösterimlerinin yanı sıra festival kapsamında düzenlenecek "Ölümünün Onuncu Yılında Cengiz Aytmatov Anısına" başlıklı bir de panel var. Panelde, Sinema Yazarı İhsan Kabil moderatörlüğünde "Beyaz Gemi" ve "Boranlı İstasyonu" filmlerinin yönetmenleri Bolotbey Şemşiyev ve Bakıt Karagulov ile yazar Yağmur Tunalı'nın katılacağı bir söyleşi gerçekleştirilecek.
 
Eserlerinin çoğunda aşk, dostluk, savaş acıları ile Kırgızların gelenek ve göreneklerini işleyen Aytmatov, eserlerinde 2. Dünya Savaşı'nı ve savaşın getirdiği zulmü, sefaleti, yokluğu, iyiyi ve kötüyü kullandı. Edebi hayatına gazetelerde yazdığı hikâyelerle başlayan Aytmatov, o yıllarda Türk toplumunun içinde bulunduğu durumu da eserlerine yansıtarak Türk kültürünün dünyadaki önemli tanıtıcılarından biri oldu.
 
Aytmatov'un "Kırmızı Eşarp" kitabı, Ali Özgentürk tarafından senaryolaştırılarak "Selvi Boylum Al Yazmalım" adıyla 1977'de beyazperdeye aktarıldı. Başrollerini Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in paylaştığı film, seyirciden büyük ilgi gördü. Film, Türk Sinemasının unutulmaz klasikleri arasına girdi.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir