Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Tuncel Kurtiz Vefatının 5. Yılında Anıldı

Usta Oyuncu 
Senarist ve
Yönetmen
Tuncel Kurtiz
Vefatının 5.
Yılında Anıldı 
 
Usta oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcı Tuncel Kurtiz vefatının 5. yılında anıldı.
 
Yüzden fazla sinema filminin yanı sıra "Alacakaranlık", "Hacı", "Asi", "Ezel" ve "Muhteşem Yüzyıl" dizilerinde canlandırdığı karakterlerle tanınan Tuncel Kurtiz, vefatının 5. yılında anıldı.
 
Edremit Çamlıbel'de mezarı başında, usta oyuncu Tuncel Kurtiz vefatının 5. yılında anıldı.
 
Törene aralarında Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, eşi Menend Kurtiz, tiyatro Sanatçısı Altan Erkekli'nin de olduğu dostları ve sevenleri katıldı. Köy meydanında hayır yemeği verildi.
 
Akşam saat 20;00'da Tuncel Kurtiz anısına Edremit Şükrü Tunar Kültür Merkezinde Altan Erkekli ve Veysel Diker'in sahnelediği "Şifa Niyetine" isimli müzikli gösteri yapıldı.
 
Tuncel Kurtiz1 Şubat 1936'da İzmit'in Bahçecik nahiyesinde dünyaya geldi. Selanik doğumlu bir Türk bürokratı olan Hamdi Vala Kurtiz ile Boşnak Müfide Kurtiz'in oğlu olan Kurtiz, babasının görevi gereği ilköğrenimini 8 farklı şehirde sürdürdü. Ardından İstanbul Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdi.
 
Usta isim, üniversitede hukuk, İngiliz filolojisi, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde eğitim gördü ancak hiçbirini tamamlamadan üniversiteden ayrıldı.
 
Kurtiz, Haldun Dormen Tiyatrosu'nda 1958 yılında başladığı oyunculuğu Orhan Günşiray'ın yönettiği 1964 yapımı "Şeytanın Uşakları" filmiyle sinemada devam ettirdi.
 
Sanatçı, Yılmaz Güney'in "Sürü", "Umut", "Duvar" Tunç Okan'ın "Otobüs" ve Erden Kıral'ın "Kanal" adlı filmlerinin de olduğu yüzden fazla sinema filminde rol aldı.
 
"Gül Hasan" (1979) ve "Bereketli Topraklar Üzerinde" (1980) filmlerinin senaryosunu da kaleme alan sanatçı, Gül Hasan filminin yönetmenliğini yaptı.
 
Tuncel Kurtiz, 12 Eylül 1980 darbesinin oluşturduğu ortamdan uzaklaşmak için Yılmaz Güney'in vefatının ardından yurt dışına yerleşti.
 
İsveç, ABD ve Almanya'da tiyatro ve sinema projelerinde yer alan sanatçı 1990'lı yıllarda Türkiye'ye dönerek 2003'te "Alacakaranlık", 2006'da "Hacı", 2007'de ise "Asi" adlı dizide rol aldı.
 
Usta sanatçı 2009'da izleyiciyle buluşan "Ezel" dizisinde canlandırdığı "Ramiz Dayı", "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde ise "Ebussuud Efendi" karakterleriyle hayran kitlesini arttırdı.
 
Birçok ödülün sahibi oldu
 
Kurtiz, 1981'de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Senaryo", 1986 Berlin Film Festivali'nde "Gümüş Ayı", 1994 Altın Portakal Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 2002 Sadri Alışık Ödülleri'nde "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu", 2008 İtalya Taormina Film Festivali'nde "Sanat", Yeşilçam Ödülleri'nde "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ve 15. Altın Koza Film Festivali'nde "Usta Oyuncu" ödüllerini kazandı.
 
Sanatçı, 2011'de ise 48. Altın Portakal Film Festivali'nde verilen "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün sahibi oldu.
 
Tuncel Kurtiz, 27 Eylül 2013'te İstanbul Etiler'deki evinde düşerek başını çarpması sonucu 77 yaşında hayata veda etti.
 
Usta sanatçı, Balıkesir'in Edremit ilçesinde, Kazdağları eteklerinde bulunan Çamlıbel Köyü'nde toprağa verildi.
 
Sahne aldığı tiyatro oyunlarından bazıları
Çok Tuhaf Soruşturma
Şeyh Bedrettin
Keşanlı Ali Destanı
Kaplan ve Daktilolar
Yolcu
Kalbin Sesi
Martı
Altın Yumruk
Ayı Masalı
Şahane Züğürtler
Zafer Madalyası
 
Rol aldığı filmlerden bazıları
Son Kuşlar
Ben Öldükçe Yaşarım
Silahların Kanunu
Karanlıkta Vuruşanlar
Hudutların Kanunu
Çirkin Kral
Krallar Ölmez
Umut
Otobüs
Kanal
Sürü
Bereketli Topraklar Üzerinde
Ağrı'ya Dönüş
Bir Aşk Uğruna
Usta Beni Öldürsene
Tabutta Rövaşata
Işıklar Sönmesin
İstanbul Kanatlarımın Altında
Akrebin Yolculuğu
Hoşçakal Yarın
O da Beni Seviyor
Şelale
İnat Hikâyeleri
Yaşamın Kıyısında
Lal
Güz Sancısı
Kayıp Armağan
Siyah Beyaz
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir