Âşık
Ali Cemal Çetinkaya
Vefat Yıldönümünde
Anılıyor
Âşık geleneğinin son temsilcilerinden şair ve müzisyen Âşık Ali Cemal Çetinkaya vefat yıldönümünde anılıyor
Usta sanatçı âşık Ali Cemal Çetinkaya 3 Ocak 2016 tarihinde 75 yaşında vefat etmişti.
Ali Cemal Çetinkaya, 2 Şubat 1941'de Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar bucağının Velişeğ mezrasında doğdu. Elif Hanım'la evlendi ve yedi çocuğu oldu. Çocukluğunda çiftçilik, marangozluk, müzik aletleri yapımı vb. birçok mesleği öğrendi ve icra etti. Ailesinde sazı sözü seven insanlar olması sebebiyle gençliğinde halk sanatçılarına ve zamanın âşıklarına ilgi duydu. Küçük yaşta müzik aletlerinin yapımıyla uğraştığından saz çalması kolay oldu. 17 yaşında Ankara'ya giderek Âşık Veysel, Davud Salurî gibi dönemin âşıklarıyla tanıştı. Sonrasında da mahalli sanatçı kimliğiyle tanındı. Ankara, İzmir ve Diyarbakır radyolarında çalışan sanatçı, birçok şehir dolaştı, birçok şairle fikir alışverişinde bulundu ve birikimlerini şiirlerine yansıttı.
Âşıkların toplantılarına, atışmalara, konserlere katıldı. Pir Sultan, Harâbi, Âşık Veysel, Davut Sularî, Daimî gibi pek çok âşıktan etkilendi. Bu etkilenme sürecinde âşık geleneğindeki "ezberleme ve gözlemleme" yöntemlerini kullanarak kendini yetiştirdi. Aileden aldığı bilgi birikimi, müziğe yatkınlığı ve Alevi- Bektaşi kültürü onu yoğurdu ve şekillendirdi.
Şiirlerinde "Tuncelili Sefil Cemo, Dertli Cemo, Ali Cemal" mahlaslarını kullandı. Şiirlerini dörtlük nazım birimi ve hece ölçüsüyle yazdı.
Şiirlerinde aşk, sevgi, gurbet, doğa gibi beşeri konuların yanı sıra dünya malına meyl etmeme, kul hakkı yememe, dünyanın aldatıcılığı vb. ahlakî ve tasavvufî konulara da değindi.
1986'da Amerika'da düzenlenen bir yarışmada "Ben Kadınım Ben Anayım" adlı şiiri kadın haklarıyla ilgili birincilik ödülü aldı. Şiirlerinin çoğu sosyal içerikli olan Âşığın iki kitabı vardır. Bunlardan biri Doğu Anadolu’nun Doluları Halk Ozanı Ali Cemal’in Hayatı ve Deyişleri (1974), diğeri de İnsanlık Özlemi'dir (2002). Bu kitaplarda şiirleri, deyişleri ve düşünceleri vardır. Musa Eroğlu, Arif Sağ, Selda Bağcan "Bütün İnsanlardan Arzumuz Vardır" şiirini "Muhabbet 4" kasetinde seslendirmişlerdi. Karslı Fazilî de "Ecel Bize Uğramadan" şiirini seslendirmişti. Küçük Emrah ve İbrahim Tatlıses de kasetlerinde onun şiirlerine yer vermişlerdi. Dörtten fazla kaseti vardır. Âşığın çırağı yoktur; ancak çocuklarından şiir söyleyenler vardır
1974 yılında Ankara Radyosuna mahalli sanatçı olarak giren sanatçı bu dönemden sonra ozanlara ilişkin çeşitli örgütlenmelerde ve bazı tiyatrolarda görev aldı.
1992 yılında Çankaya Belediyesi bünyesinde görev yaptı.
MESAM üyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarından olan Âşık Ali Cemal Çetinkaya 3 Ocak 2016 tarihinde 75 yaşında Ankara’da vefat etti ve Hacıbektaş'ta toprağa verildi.
Bir şiiri
ÂŞIK ALİ CEMAL ÇETİNKAYA
Bütün İnsanlardan Arzumuz Vardır (Demesinler)
Bütün insanlardan arzumuz vardır
Bu koca dünyaya dar demesinler
Gerçekler nerdedir haberimiz var
Hakk’tan gayrısına yâr demesinler
Dünya aydınları ziyâsın tutsun
İnsan âleminden cehalet gitsin
Senlik benlik denen kavgalar bitsin
İnsan birliğine zor demesinler
Bu dünya doludur türlü nimeti
İnsanlığın barış, huzur cenneti
Yaşamaya gerek bunca serveti
Silahlar yaparak kâr demesinler
İsevi, Musevi, Muhammedi’ler
Doğu, Batı, Kuzey, hem Güney’liler
Yaşama öncüsü cümle veliler
Barış yolu buzlu kar demesinler
Ali Cemal gaye insan olasın
İnsanlık vasfında yerin bulasın
İnsan ektiğini biçer bilesin
Doğru görenlere kör demesinler