Pullara Basıldı
Anadolu Kilim Motifleri
Pullarda Yaşatılacak
Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla birçok ürün üzerine işlenen asırlık Anadolu kilim motifleri pullarda yaşatılacak
Anadolu kilim motifleri, Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatılması amacıyla hediyelik eşyadan aynaya, takılardan fincanlara kadar birçok ürün üzerine işlendi. Asırlık Anadolu kilim motifleri, PTT tarafından basılan pullarda da yerini alacak.
Duyguları, kültürel birikimi ve yaşamı sembolize eden "sinekli, seleser, koç boynuzu, aslan başı ve kurtağzı" motifleri, enstitü tarafından yapılan "Harman" koleksiyonu adlı çalışmayla pullara da basılarak ölümsüzleştirildi.
Kudreti ve asilliği simgeleyen "aslan başı", iyimserliği çağırıştıran "Kurtağzı", hasta bir annenin şifa bularak dirilişini anlatan "sinekli". eşini kaybetmiş bir kadının ağıtını ve hüznünü anlatan "seleser" ile doğum ve çoğalmayı simgeleyen "koç boynuzu". motifleri PTT tarafından "Anadolu Motifleri-3" başlığıyla basılarak tedavüle sunuldu
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Seher Coşkun, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Coşkun, Adana ve Osmaniye yöresinde kilimler üzerinde yer alan motiflerle ilgili çalışma yaptıklarını aktardı. Bu desenleri takıdan, süs eşyasına, aynadan fincana kadar yaklaşık 300 ürün üzerine işlediklerini dile getirdi.
Coşkun, "Harman" koleksiyonunda çalıştıkları kilim desenlerinin pullarda da yer alması için bunları PTT Genel Müdürlüğüne gönderdiklerini vurguladı. Yapılan değerlendirme sonucu Anadolu motiflerinin basılmaya değer bulunduğunu belirtti.
Coşkun, kudreti ve asilliği simgeleyen "aslan başı", iyimserliği çağırıştıran "Kurtağzı", hasta bir annenin şifa bularak dirilişini anlatan "sinekli". eşini kaybetmiş bir kadının ağıtını ve hüznünü anlatan "seleser" ile doğum ve çoğalmayı simgeleyen "koç boynuzu". motiflerinin PTT tarafından "Anadolu Motifleri-3" başlığıyla basılarak tedavüle sunulduğunu ifade etti.
"Gurur verici"
Anadolu motiflerinin ölümsüzleşmesi adına pullarda yer almasının çok önemli olduğunu aktaran Coşkun. "Adana ve Osmaniye yöresindeki kilim desenlerinde yer alan motiflerin pullara basılmaya değer bulunması gurur verici." dedi.
Enstitünün grafik bölümü öğretmeni Nuran Gözükara Demir de bölgedeki geleneksel kilim motiflerinin pullarda da yer almasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Demir, Türk ve İslam kültürünün geleneksel el sanatlarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.
Anadolu Kilim Motifleri Pullarda Yaşatılacak
Çok faydalı bilgiler, teşekkürler 🙂