Dergi, Hasan Aycın'ın şu anlamlı sözlerini kapağına taşıyor: "Benim elimden hep eksik eser çıkmalı. Mükemmel olmayandan mükemmel eser çıkmaz. Sınırlı olandan sınırlı bir eser sudur eder."
Fikir ve sanat hayatına çizgileriyle ve düşündürdükleriyle anlam katan usta sanatçı Hasan Aycın'la Selvigül Kandoğmuş Şahin’in yaptığı bir de söyleşi var Aşkar’ın bu sayısında. Hasan Aycın, sanatçının nasıl bakması ve görmesi gerektiğini şöyle izah ediyor: "Herkesin baktığı yerde görülmesi gerekeni görür. Efendimiz, “Rabbim bana eşyanın hakikatini göster” diye dua etmiştir. Sanatçı bakar ve görülmesi gerekeni görür. Görülmesi gereken ise farklı bir şey görmek değil, hakikati görmektir."
Hikmet Çamcı, İrfan Dağ, Osman Özbahçe, Hüseyin Karacalar, Mustafa Melih Erdoğan, Özgür Ballı, Dursun Göksu, Muhammed Faruk Özcan, Yağız Gönüler, Muhammed Sarı, Musa Günerigök, Esma Koç, Süleyman Unutmaz, Sadık Koç, Mustafa Uçurum, Eyüp Aktuğ, Cihad Özsöz, Rıfat Eroğlu, Betül Aydın, Bedia Belkıs, Şerif Hamideddin Tektaş, Selma Şipleme ve Yunus Kadıoğlu bu sayının şairleri…
"Hah! Yutucu" ile Aykut Ertuğrul, "Sonsuz" ile İsmail Isparta, "Lego Adamı" ile Osman Cihangir, "Uzun Yol Yürüdük" ile Elif Genç, "Doğum Tarihi" ile Serpil Tuncer ve "Kayıp Güvercin" ile Metin Çalı, bu sayının öykücüleri.
Aşkar'ın bu sayısındaki “taarruznâme” sayfaları Aziz Mahmut Öncel ve Dursun Göksu'nun "Kalanlar" başlıklı çalışmasıyla açılıyor. "Günümüz Şiiri Günümüz Gençleri ve Esarete Düşüş" konusunu irdeleyen ve "Aşkar-Fayrap-İtibar" kıyaslaması yapılan bu çalışma edebiyatımız için oldukça önemli bir katkı mahiyetinde. Özgür Ballı'nın "Bence" dizisinin 3. yazısıyla bu bölüm şöyle kapanıyor: "Bence artık yaz gelsin. Sevgiler."
İdris Ekinci'nin İsmet Özel Okumaları sürüyor. “Mesûliyet Meselesi” sayfaları "Ben Senim, Sen De Ben" yazısıyla başlıyor. Ekinci yazısında, İsmet Özel'in "Ve'l-Asr" kitabını irdeliyor. Yağız Gönüler, İstiklâl Marşı Derneği'nin hazırladığı Çelimli Çalım mecmuasının ilk dokuz sayısını genel bir değerlendirmeye tâbi tutarak, mecmua hakkında edebiyat dergileri arasında ilk ciddi çalışmayı yapıyor. Gönüler yazısını "Türkiye aleyhine yalancı şahitlikte yarışanların zelil bırakılacağı bir gün için" dua ederek kapatıyor. Feyza Gönüler'in "Kadın Olmak Ya Da Olmamak" başlıklı çalışmasıyla, bu sayının Mesûliyet Meselesi sayfaları bir yakarışla son bulmuş oluyor: "Ben, bir kadın olarak kapitalizmin, sekülerizmin, feminizmin, materyalizmin bana biçtiği rolleri reddediyorum!"
Değini sayfalarında Akif Hasan Kaya'nın "Bir Muhâlefet İmkânı Olarak Öykü", Hikmet Çamcı'nın "Bana Bir Mihenk Taşı Verin Size Dünyayı Kaldırayım: Tanrı, Tanrı; İnsan, İnsan" ve Aysun İlhan'ın bir Dr. Oktay Yivli kitabı incelediği "Kısa Öyküde Yöntem Üzerine" başlıklı çalışmalar yer alıyor. Her yazı kendi sahasında daha evvel dokunulmaya cesaret edilmemiş önemli noktaları açığa çıkarıyor.
2 Mayıs 2015 / Asanatlar