Temmuz Ağustos 2017
Sayısı Çıktı
Genel yayın yönetmenliğini Abdullah Enes Aydın’ın yaptığı Barbar Dergisi, 23. sayısı olan dördüncü dönemin beşinci sayısında da açılışı şiir bölümüyle yapmış.
Bu sayının şiir bölümünde; Erol Kaf, Mim Kara, Emir Gündoğdu, Ogün Akdoğan, Bilal Çağlar, Mehmet Önder Karakaş, Burak Çelik, Kadir Akgün, Süleyman Yılmaz, Betül Aksakal, Meryem Genel, Yusuf Bedir, Fatih Vasconcelos, Ali Can Fidan, Mehmed Mumcu, Feyz Kariha, Emrullah Emin, Necip Fazıl Akkoç, Fatih Korkmaz, Mehmet Biter, Tunay Özer, Nedim Yılmaz, Hayrettin Taylan ve Samet Dindar var.
Mehmet Ali Usta, Tuğba Yavuz, Melek Ören ve R. Şüheda Ekici ise Barbar’da ilk defa şiir yayımlayanlar.
Kapak çizimleri her sayı olduğu gibi yine sanatçı M. Ahmet Demir’e ait.
Düşünce bölümünde yazılarıyla; Murat Gökdemir, Ebubekir Alan, Mehmet Kâşifoğlu, H. Kübra Karadeniz, Ali Korkmaz, Tarık Selman, Mehmet Akıncı, M. Tuğrul Çolak, Musa Aydağlı ve Egemen Doğan yer almış.
Bu sayıda öyküleriyle yer alan isimler; Ejder Turan, Tunahan Kayhan ve A. Kadir İnce bulunuyor.
Eleştiri bölümünde Mustafa Sade “Şair Anatomisi” yazısıyla, Hüseyin Dikmen “Her Kurşun Mermi Değildir!” yazısıyla yer almış.
“Roman Üzerine” adlı inceleme yazısıyla Merve Yavuz, bu sayının inceleme bölümünde olan tek isim.
Tercüme bölümündeyse, Mustafa Ertuğrul Aydın yine bir Friedrich Hölderlin şiiri ile yer almış. Tercüme edilen şiir ise “Kısalık”.
Alıntı bölümünde Alberto Manguel’den “Baba Dil” metni var.
Sinema bölümünde “Sinema Neyi Söyler, Biz Neyi Görürüz” başlığıyla Talha Ulukır yazmış.
Fehmi Sünnetçi tarafından kaleme alınan Çok Hisli Çok Fikirli Ansiklopedik Yeni Din Lügati ile bu sayı kapanmış.“Ego, egoizm, İslam devleti, oruç, solcu, taife-i cihadizm, Türk” gibi kelimeler farklı anlamlarıyla ele alınmış.