Düşler Kapısı
Resim Sergisi
Düşler Akademisi
Kaş Sergi Salonunda
Beşir Bayar’ın “Düşler Kapısı” resim sergisi 24-27 Temmuz 2018 tarihleri arasında Düşler Akademisi Kaş Sergi Salonunda sanatseverle buluşuyor.
Serginin açılışı: 24 Temmuz Salı günü Saat: 18.00’de.
Beşir Bayar’ın sanatçılığını Resim Bölümü Öğretim Üyesi Orçun Çadırcı şu cümlelerle anlatıyor:
“Yaşayan bir organizma olarak kent, kültürel, politik, cinsel, tarihsel, sosyal vb. gibi verilerle sürekli yeniden kurulan, devingen bir yapı arz eder. Bu yapının analizi üzerine kurulu olan İzler_ken/t başlıklı bu sergi, bir yandan kent, gündelik yaşam, birey ve bunların ilişkilerine odaklanırken bir yandan da izlenim ve iz mefhumlarının ortaya çıkardığı duygu-durum titreşimlerinin resim karşılıklarını sunmaktadır. Serginin odağında yer alan kent ve etkileri meselesi; bir tür göze seslenen öyküleme, yani sanatçının yapıtları aracılığıyla görselleştirdiği anlatı olarak, görünen dünya ile duyumsanan gerçekliğin çatışkısı üzerine kuruludur. Bir sentezin sanatsal ifadesi olan bu çatışkı ise, kent yaşamına dair sanatçı anlağında ortaya çıkan tespitlerden oluşan, akıl ile duyunun bireşimidir.
Sanatçı yaşadığı kenti ve içinde süregiden gündelik hayatı, kazıp anlamaya çalışan bir arkeolog gibi davranır. Bu bağlamda Bayar’ın eserlerinde karşı karşıya kalınan çok katmalı yapı resim içinde resim olma durumu arz eder. Her resmin öyküsünü bahsi geçen örüntünün içine iliştirdiği göstergeye bağlar sanatçı. Öyle ki Beşir Bayar’ın resimlerinde rastlanılan elektrikli soba, varil, kazan, sandalye, tavla zarı, mukavva kutu, çekiç, piknik tüp, briket, gözlük, TV vb. gibi detaylar, gizil bir evrenin, insanı kuşatan ve ona roller dağıtan bir sistemin varlığını fısıldayan ayrıntılardır. Öte yandan deniz fenerine dönüşen fabrika bacası, meydan anıtları ve/veya kuleleri gibi dikey formlar, büyüdükçe görünmez olup kent dokusu içinde kaybolan unsurlar olarak kendi vazifeleri dışında bir gerçekliğe tutunurlar.
Sonuç olarak özetleyecek olursak Bayar;dil ve söylem yöntemini bir tür ayrıştırma ve birleştirme edimi üzerine kurmuştur. Bayar, olayı ve zamanı sabite uğrattığı tuvallerinde, anlatıyı resim yüzeyine eklediği imlere ve simgelere yükler. Bu işaretçiler çok kültürlülüğü ve çok katmanlılığı da bünyesinde barındıran, anlamı neredeyse yüzeyden taşan, o an’ın yönetimini deşifre etmek adına resmi medyuma dönüştüren göstergelerdir. Yukarıda bazılarına değinilen görsel imgeler, kültürel aidiyet meselesinin minör bir yansımasına dönüştüğü oranda yapıtın anlam yelpazesini genişleterek üzerine söylenebilecek olanları çeşitlendirir. Sentez mekan kavrayışı üzerine inşa edilen bu resimler, Sartre’ın bahsettiği mekanın insan bilicinde zaman mefhumunun önüne geçtiği bir değişime benzer olarak kentin bellekte bıraktığı güçlü izleri işaret eder. Bu izlerin sanatçının resimlerine konu teşkil etmesi ve onunla hesaplaşma dürtüsünün ortaya çıkması anlaşılır durmaktadır.”
Beşir Bayar; 1978 yılında Urfa’da doğdu. 1997 yılında Şanlıurfa Endüstri Meslek Lisesi Yapı Ressamlığı bölümünü bitirdi., 2002 yıllında ise Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi, Resim-iş Öğretmenliğinden mezun oldu.
Kişisel Sergileri:
2005 yılında Urfa’da
“Akdeniz’in Terki üzerine”.
2008 yılında Şırnak’ta
“Koridor Eskizleri”.
2014 yılında Mersin’de
“Bir Kent Masalı”.
2015 yılında Adana’da
“Kent Dizeleri”
.
2015 yılında İstanbul’da
“Kent Ağrısı”.
2018 yılında Ankara’da
“İZLER_KEN/T”
Bunun yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası karma, grup, projeli etkinlik, müzayede ve fuarlara resimleriyle katıldı. Oluşturduğu sanat grupları ile sergiler düzenledi. Katıldığı Şefik Bursalı, Devlet Resim – Heykel, Rh+Artmagazine, Küçükçekmece Belediyesi, Nuri İyem, İnönü Üniversitesi vb. resim yarışmalarında sergileme ödülleri aldı. 2016 yılında İtalya’nın Forli kentinde yapılan sanat fuarında Vernice Art Fair&Euroexpoart Gran Premio Europa ödülü aldı. Aynı yıl Türkiye’nin Ankara kentinde yapılan Saküder 11. Yıl Uluslararası Resim Yarışması’nda Üçüncülük ödülü aldı.