Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Bir Dergi 200. Sayı – Bir Şair 30. Yıl

"İstanbul Birnokta"
Dergisi ve Şair
Mürsel Sönmez
 
Bir Dergi 200. Sayı –
Bir Şair 30. Yıl
Gecesi
 
Üsküdar merkezli edebiyat dergisi "İstanbul Birnokta" tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde, şair ve yazar Mürsel Sönmez için Bir Dergi 200. Sayı – Bir Şair 30. Yıl adlı "vefa" gecesi düzenlendi.
 
Sanatta 30. yılına gelen şair ve yazar Mürsel Sönmez için Bir Dergi 200. Sayı – Bir Şair 30. Yıl adlı "vefa" gecesi düzenlendi.
 
Vefa Gecesi Üsküdar merkezli aylık edebiyat dergisi "İstanbul Birnokta" tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Geceye, derginin okuyucularının yanı sıra şair, yazar, edebiyatçı ve fikir adamları katıldı.
 
Kaligrafi sanatçısı Sabahattin Nayir'in, Mürsel Sönmez'in şiirlerini tablolara yansıttığı "Bir Şair 40 Tablo" isimli sergisinin açılışı yapıldı. Ardından, ney dinletisi eşliğinde Mürsel Sönmez'in şiirleri okundu.
 
Şair ve yazar Süleyman Çelik, aynı zamanda derginin kurucularından olan Sönmez'i anlattı. Ardından, Özcan Ünlü'nün yönetiminde Mürsel Sönmez ile söyleşi yapıldı.
 
Mürsel Sönmez, derginin 200. sayısına ulaştığını hatırlattı:"Edebiyatın ve insani olanın ilgi görmediği bir zamanda 200 sayı çıkan 'İstanbul Birnokta' dergisi, bu çağın direniş satırlarından birisini oluşturmaktadır. Edebiyat dergisi herhangi bir sermaye grubuna dayanmadan, herhangi bir yapay destek almadan, sadece öz gücü üzerinde yürüyen bir dergidir. 'İstanbul Birnokta' dergisi, salt edebiyata inanarak, edebiyatın öz doğasından sapmadan insana
kendi hakikatini hatırlatma çabası içinden çıkmıştır." dedi.
 
Sönmez, edebiyatın insanın ruhuna işaret ettiğini dile getirdi: "Günümüzde insanlığın yaşadığı trajik durum, Birnokta dergisinin ve edebiyatın mutlak surette yaşamasını zaruri kılmaktadır. Derginin 200 sayı çıkması, Türk edebiyatı tarihi açısından önemli bir dönemeç. Umarız ve dileriz ki bundan sonra da aynı dinamizmle yürüyüşünü sürdürür." dedi.
 
Sönmez, kendisinin 30 sanat yılı olmasına ilişkin değerlendirmede bulundu:
 
"Mürsel Sönmez, insanı bozan, çürüten maddi ve manevi sömürü altına alan çağın büyük fırtınasına karşı şiiri ve yazıyı hem savunma hem de mücadele aracı olarak görmüştür. Bu şekilde ortaya koyduğu eserlerle kendi varlık sebebini yerine getirmektedir. Diğer açıdan, yaşadığımız çağın çürütücülüğüne karşı bir isyan iradesi ortaya koymaktır. Mürsel Sönmez'in yazdıklarıyla yapmaya çalıştığı budur. Günümüzdeki kültürel ve iktisadi parametreleri elinde tutan ve insanlık için iyi şey düşünmeyen popüler kültür ise özgün ve muhalif kişi ve düşünceleri asla öne çıkarmama gibi bir huya sahiptir. Bu da Mürsel Sönmez'in çok da umurunda değildir"
 
Bir Dergi 200. Sayı – Bir Şair 30. Yıl
 
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise konuşmasında: "Bir insan ömründe 30 yıl rakam olarak fena sayılmaz ama bizim Mürsel abimizin eserleri inşallah çok 30 yıllar devam edecek. Ona hem gençlik hem de edebiyat camiası, kültürü, sanatı, yazmayı, okumayı sevenler olarak çok şey borçluyuz." dedi.
 
Türkmen, Mürsel Sönmez ismini duyunca aklına mütevazılık, samimiyet, alçak gönüllülüğün geldiğini belirtti: "Birnokta dergisiyle özellikle gençlerin, geleceğe umutla bakanların başucu eseri Mürsel abimizin eserleri olacaktır. Sağlıklı nice 30 yıllar diliyorum." dedi.
 
Şair Mustafa Özçelik, konuşmasında: "Bizi kurtaracak kelimelerdir, bizi kurtaracak şiirdir. Çünkü şiir bize bir Cebrail fısıltısıdır, bir Cebrail ilhamıdır. Nefs putuna prim vermediğimiz sürece, bugün bizi üç kişi beş kişi okuyabilir hiç önemli değil, tarihe kayıt düşüyoruz. Her şey yok olsa, kütüphaneler yakılsa hafızalarda ve gönüllerde olan mısralar insanı yeniden insanlık katına yükseltir." dedi.
 
Programa katılan şair ve edebiyatçıların Mürsel Sönmez hakkındaki konuşmalarının ardından Resul Tamgüç, bir teşekkür konuşması yaparak Sönmez'e hediye takdim etti. Tamgüç, Ocak 2017'den bu yana "İstanbul Birnokta" dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini sürdürüyor.
 
Eski Genel Yayın Yönetmeni Sönmez'e sürpriz olarak "Mürsel Sönmez Özel Sayısı" çıkarıldı. "Mürsel Sönmez Özel Sayısı"nda, Sönmez’i tanıyan yazar ve şairlerin onunla alakalı yazıları ve şairin birçok eski fotoğrafı var.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir