Kurslarında
Bosna Hersek
Yeni Neyzenlerini
Yetiştiriyor
Ney eğitmeni Sahinovic, "Ney, Bosna Hersek'in yabancısı olduğu bir enstrüman değil ancak son 60 yıldır neyzenimiz yoktu. Yunus Emre Enstitüsü sayesinde tekrar neyzen yetiştirme fırsatı bulduk" dedi.
Bosna Hersek'te, 2009 yılından beri faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretiminin yanı sıra farklı alanlarda düzenlediği kurslara neyi de ekledi.
Türk mutfağından Türk-İslam Sanatları’na kadar çeşitli alanlarda kurslarla Bosna Herseklileri Türk-İslam Kültürü ile yeniden bir araya getiren Yunus Emre Enstitüsü, yeni dönemde ney kursu da başlattı.
Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, ney kursunun yoğun ilgi gördüğünü belirterek kurs kayıtlarının başladığı gün dolduğunu, ifade etti.
Yaman, enstitü olarak bölgede ilk kez ney kursu açtıklarını söyleyerek " Bu yıl birçok farklı alanda kurslar düzenlemeye gayret ediyoruz. Çeşitliliği artıracak, zenginlik oluşturacak kurslar düzenliyoruz." diye konuştu.
Bosna Herseklilerin en yoğun ilgiyi ney, tezhip ve hat kurslarına gösterdiklerini belirten Yaman, tezhip kursunda onar kişilik 4 grup açıldığını ve 4 grubun da dolduğunu vurguladı.
Bir süre önce Saraybosna İslam Birliği Meclisi ile ortaklaşa istihdama yönelik el işi kursu açtıklarını anımsatan Yaman, alanında uzman eğitmenlerin 37 kursiyere dikiş, nakış ve örgü hakkında uygulamalı kurs verdiklerini ifade etti.
Türkçeye ilgi artıyor
Yaman, Türkçe kurslarına olan ilginin de her geçen gün arttığına işaret ederek "Türkçe kurslarımız başlamak üzere. Şu anda yedek listeleri toplamaya başladık. Kurslarımız doldu. Önümüzdeki haftadan itibaren Türkçe kurslarımız da başlayacak. Merkez dışında talep olması durumunda düzenlediğimiz Türkçe kurslarımız bu yıl da devam edecek." dedi.
Kurs açarken talepleri değerlendirip lojistik olarak mümkün olanları gerçekleştirdiklerini aktaran Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim önceliğimiz burada yerel birikimden istifade edebileceğimiz kurslar açmak. Ney kursunu burada Boşnak bir hocamız veriyor, hat kursunu da aynı şekilde. Türk yemekleri kursunu burada yaşayan bir Türk hocamız veriyor, dikiş nakış kursları aynı şekilde, sadece tezhip hocamız Türkiye'den gelecek. Amacımız onun da burada hocalar yetiştirmesi ve önümüzdeki dönemlerde yerel hocalarla devam etmek."
"60 yıldır neyzenimiz yoktu"
Ney eğitmeni Saudin Sahinovic de ney çalmanın zor olduğunu ancak kursiyerlerin bu enstrümana büyük ilgi gösterdiğini söyleyerek "Ney, Bosna Hersek'in yabancısı olduğu bir enstrüman değil ancak son 60 yıldır neyzenimiz yoktu. Yunus Emre Enstitüsü sayesinde tekrar neyzen yetiştirme fırsatı bulduk." dedi.
Sahinovic, neyin Bosna Hersek'te de Mevlana Celaleddin Rumi ile bağdaştırıldığına dikkati çekerek enstrümandan çıkan sesin yalnızca kulağa değil kalbe de hitap ettiğini vurguladı.
İki grup halinde toplam 25 kursiyerin ney öğrendiğini aktaran söyleyen Sahinovic, hedeflerinin ney kursu sonunda küçük bir konser düzenlemek olduğunu ifade etti.
Kursiyerlerden Adnan Lusija, ney üflemeyi öğrenme fırsatı bulmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Bosna Hersek'te ilk kez böyle bir kurs düzenleniyor. Tasavvufla 15 yıl önce tanıştığımı söyleyebilirim. O zamandan beri hep içimde ney çalma isteği vardı." diye konuştu.