Cahit Zarifoğlu Kabri Başında Anılacak

Vefatının
31. Yıldönümünde
Usta Şair
Cahit Zarifoğlu
Kabri Başında
Anılacak
 
Türk edebiyatının önemli isimlerinden usta şair Cahit Zarifoğlu, vefatının 31. yılında Üsküdar Küplüce'deki kabri başında anılacak.
 
Zarifoğlu'nun ailesiyle Çocuk Vakfı üyeleri ve okurlarının katılacağı tören, bugün (7 Haziran 2018) saat 12.00'de başlayacak.
 
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu; Ankara'da 1 Temmuz 1940'ta dünyaya geldi. Babasının görevi nedeniyle Şanlıurfa Siverek'te başladığı ilköğrenimini, memleketi Kahramanmaraş'ta sürdürdü.
 
Lise öğrenimine Ankara'da devam eden Zarifoğlu, son sınıfta edebiyat ve matematikten bütünlemeye kaldığı için 1955'te başladığı lise öğrenimini 1961 yılında bitirdi.
 
Zarifoğlu, liseyi uzattığı yıllarda kısa süre vekil öğretmenlik yapmasının ardından, tekrar Kahramanmaraş'a döndü ve bir gazetede çalışmaya başladı.
 
Zarifoğlu'nun ilk şiir ve yazı denemeleri, yerel gazete ve dergilerde yayımlandı. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt ve Mehmet Akif İnan'la Maraş Lisesinde başlayan arkadaşlıkları, hayatlarının sonraki yıllarında "Diriliş", "Edebiyat" ve "Mavera" dergilerinde sürdü.
 
Aynı arkadaş grubu, 1956-1959'da "Yenilik", "Yeni Ufuklar", "Seçilmiş Hikayeler", "Türk Sanatı", "Varlık", "Yeditepe", "Dost", "Pazar Postası" gibi yayınlarda yer aldı ve "Maraş'ın Sesi" gazetesinin sanat sayfasını hazırlayarak yazı ve eleştiriler yayımladılar.
 
Lise öğrencisiyken bir süre güreşle meşgul oldu ve son sınıfı uçma tutkusuyla okudu. Zarifoğlu, 1958'de katılmaya hak kazandığı bir planör kursuna, annesinin izin vermemesi üzerine gizlice katıldı. Yaz boyunca kurs görerek, "Türk Hava Kurumu Türkkuşu / Milli Model Uçak (B) Sertifikası" aldı. Şair, jet pilotu olmak istediyse de kulağında çıkan rahatsızlık nedeniyle Hava Harp Okuluna giremedi.
 
1960 yılında çıkışına ön ayak olduğu "İnkılap" gazetesinde, haberlerin yanı sıra günlük yazılar yazdı ve sanat sayfası hazırladı. Usta şairin bu yazıları, 1980'de çıkan "Yaşamak" kitabında topladığı günlüklerinin ilk örnekleri oldu.
 
İstanbul'da Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'la tanıştı
 
1961'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne girdi. Zarifoğlu, İstanbul'a geldikten sonra Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'la uzun sürecek dostluklar kurdu.
 
Usta edebiyatçı, asıl başlangıcını 1965'te, haftalık "Yeni İstiklal" gazetesinde, Rasim Özdenören'in yönettiği sanat sayfasında yaptı. Burada Abdurrahman Cem ve Cahit Zarifoğlu imzalarıyla peş peşe 13 şiiri çıktı. Bu şiirlerine 1967'de yayımladığı ilk kitabı "İşaret Çocukları"nda yer verdi. Zarifoğlu'nun şiirleri, Mart 1966'da yeniden çıkmaya başlayan Sezai Karakoç'un "Diriliş" dergisi, Cemal Süreya'nın "Papirüs" dergisi, Memet Fuat'ın "Yeni Dergi"si ile "Türk Dili" ve "Soyut" dergilerinde yayımlandı.
 
Kısa bir süre tercümanlık da yapan Zarifoğlu, 1969-1970 yılları arasında ise "Hakimiyet" gazetesinde teknik sekreterlik yaptı. Yoğun çalışması nedeniyle üniversiteyi de 10 yılda tamamlayabildi.
 
Zarifoğlu'nun Alman şairi Rilke üzerine hazırladığı mezuniyet tezi uzun yıllar sonra "Rilke'nin Romanında Motifler" adıyla kitaplaştırıldı.
 
Otostopla Avrupa'yı dolaştı
 
Bir süre kağıt ve otomobil firmalarında da çalışan Zarifoğlu, 1972-1973'te, İstanbul'daki bir kolejde Almanca öğretmenliği yaptı. Kısa süreliğine iki kez Almanya'ya giderek dil eğitimi alan şair, Almanya seyahatlerinde otostop yaparak Avrupa'yı dolaştı.
 
Cahit Zarifoğlu, 1973'te yedek subay olarak İstanbul Tuzla'da başladığı vatani görevini 1975'te Kars Sarıkamış ve Kıbrıs'ta tamamladı.
 
Edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılanan ilk kitabını kendi parasıyla çıkaran Zarifoğlu'nun kitabı yeterince dağıtılamadığı için büyük bir kısmı elinde kaldı. Zarifoğlu'nun Eylül 1973'te çıkan ikinci kitabı "Yedi Güzel Adam" ise en bilinen eserleri arasına girdi.
 
Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile güçlü bir bağı olan Zarifoğlu'nun "Yedi Güzel Adam" şiirini kaleme almasının ardından bu isimler "Yedi Güzel Adam" olarak anılmaya başladı.
 
Necip Fazıl'ın nikâh şahitliğinde evlendi
 
Mütercim sekreter olarak 1976'da TRT'ye geçen şair, aynı yıl Necip Fazıl Kısakürek'in aracılığıyla, Abdülhakim Arvasi'nin soyundan gelen Van müftüsü Kasım Arvas'ın kızı Berat Arvas ile tanıştı ve 19 Ağustos'ta Necip Fazıl Kısakürek'in nikâh şahitliğinde evlendi.
 
Usta yazar, 1983'te TRT İstanbul Radyosu'na atandı. Son yıllarında çocuk edebiyatına yönelen Zarifoğlu, çocuklar için yazdığı kitaplardan "Yürekdede ile Padişah" adlı eseriyle, 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü kazandı.
 
Fatma Betül, Ayşe Hicret, Ahmet ve Arife adında 4 çocuğu dünyaya gelen şair, pankreas kanseri nedeniyle, 7 Haziran 1987'de İstanbul'da vefat etti.
 
Cahit Zarifoğlu'nun eserleri
 
Şiiri temelde "İkinci Yeni"ye yakın duran ancak kendi yeniliğinin peşine düşen Zarifoğlu, alışılmadık söz dizimiyle, imge ve bütünlüğe verdiği önemle, Türk şiirine kendi orijinalliğini getirebilen şairlerden biri oldu.
 
Zarifoğlu, "Yeni Devir", "Milli Gazete" ve "Zaman" gazetelerinde Ahmet Sağlam, Abdurrahman Cem ve Vedat Can takma isimleriyle günlük yazılar kaleme aldı.
 
Mavera dergisi ve Akabe Yayınları'nın kuruluşunda yer alan Zarifoğlu, Mavera dergisi sayfalarında günümüzde ismi öne çıkan şair ve yazarların da olduğu çok sayıda okur mektubuna karşılıklar yazdı. Usta edebiyatçının bu yazıları "Mektuplar" adıyla kitaplaştırıldı. Kadın ve Aile dergisinde "İlk Adımlar" köşesinde okurlarıyla iletişim kuran, onları yönlendiren Cahit Zarifoğlu'nun çocuklara yönelik şiirleri de "Gül Çocuk" dergisinde yayımlandı.
 
Cahit Zarifoğlu, "İşaret Çocukları", "Yedi Güzel Adam", "Menziller", "Korku ve Yakarış", "Şiirler" isminde şiir kitapları, "Serçekuş", "Ağaçkakanlar", "Katıraslan", "Yürekdede ile Padişah", "Motorlu Kuş", "Küçük Şehzade", "Kuşların Dili", "Gülücük" ve "Ağaçokul" isminde çocuk kitaplarını kaleme aldı.
 
Günlük türünde "Yaşamak", roman türünde "Savaş Ritmleri" ve "Anne" eserlerini okurla buluşturan Cahit Zarifoğlu'nun farklı yayın organlarındaki yazıları, vefatının ardından "Bir Değirmendir Bu Dünya" ve "Zengin Hayaller Peşinde" isimleriyle Beyan Yayınları tarafından yayımlandı.
 
Zarifoğlu'nun şiirleri İngilizce ve Arapçaya çevrildi. "Sütçü İmam" adlı tiyatro oyununu da imza atan Zarifoğlu radyo oyunları da yazdı.
 
Cahit Zarifoğlu'nun radyo oyunları ve Yaşamak eseri 'mikrofon'la buluşuyor
 
Şair ve yazar Cahit Zarifoğlu, vefatının 31. yıldönümünde TRT İstanbul Radyosu'nda, yayınlanmamış radyo oyunları ve "Yaşamak" adlı kitabının kayıtlarıyla anılacak.
 
Şair ve yazar Cahit Zarifoğlu, 7 Haziran 2018 Perşembe günü uzun yıllar görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu'nda anılacak.
 
Program, Türk ve dünya tarihinin önemli "Radyo Tiyatrosu" ve "Arkası Yarın" yapımlarının elli yıldan uzun süredir gerçekleştirildiği, teknik altyapısı yenilenen TRT İstanbul Radyosu'nun tarihi C Stüdyosu'nda yapılacak.
 
Vefatının 31. yılında şiiri ve edebiyatıyla yâd edilen Zarifoğlu'nun, bugüne kadar yayınlanmamış radyo oyunları yeniden hayat bulacak.
 
Ayrıca, "Bir Roman Bir Hikâye" programında yayınlanmak üzere, Zarifoğlu'nun "Yaşamak" adlı kitabının kayıtlarına da aynı gün başlanacak.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir