Can Bora’dan “Kam”

Gerçeklik Ve Sahtelik Üzerine Bir Oyun 

Djital Gerçekliği Sorgulayan Ve Bizi 'Varmış' Gibi Hissettiren Teknolojinin Sorgulandığı Oyun

Hepimizi gerçeklikten koparan dijital sahteliğin, şaman kültürü ile harmanlanarak anlatıldığı tiyatro oyunu KAM ilk kez 6 Mart Cuma günü Beşiktaş Sahne’de seyirciyle buluştu.
 
Daha çok şamanlarda, hekim büyücüye verilen ad olarak bilinen KAM; kamaşmak, bir araya gelmek, dilek, mutluluk, yüzyıl, çağ anlamlarına da geliyor.
 
KAM; yazar ve yönetmen Can Bora’nın kurduğu tiyatro ve dans topluluğu 'berika'nın ikinci oyunu.
 
Şehir hayatından bunalıp doğa içinde kamp yapmaya giden ve burada bir KAM’la karşılaşan “özgürleşmek isteyen” dört arkadaşın hikâyesinin anlatıldığı oyun, tiyatro sahnesini Green Box perdesi ve kameralar ile bir film stüdyosuna dönüştürüyor. Kamera tarafından sahnede etten ve kemikten olan oyuncuların canlı görüntüsü, bilgisayar sayesinde yapılan eşzamanlı montaj ile başka bir görüntünün üzerine yapıştırılarak ekranlara yansıtılıyor. Seyirci tiyatro sahnesinde bir film çekimini görürken, ekranda ise filmin son halini görüyor.
 
Goncagül Sunar, Yunus Günçe, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Halil ibrahim Irklı ve Can Bora’nın rol aldığı oyunun müzikleri Mabel Matiz, kostümleri ise Selim Baklacı tarafından hazırlandı.
 
Türkiye’de Bir İlk: Tiyatro Sahnesinde 'Green Box' Tekniği
 
Can Bora’nın 2012’de Aksanat Sahnesinde sergilenen oyunu 'DANTEL'de, Türkiye’de ilk defa tiyatro sahnesinde kullanılan 'Green Box' tekniği, bu oyunda da bize (sanal) gerçeklik ve sahtelik kavramlarının araştırılmasına önayak oluyor. Kullanılan özel teknik sayesinde oyunda, seyirciye sahne ilüzyonunun nasıl oluşturulup yıkıldığını gösteriyor. Peki, gerçekten gerçek olan ne? Sahnedeki mi ekrandaki mi oyun/oyuncu?
 
Medya kültürü ile bombardıman altına alınmış günümüzde, sanal gerçeklik ve gerçeklik arasında 'özbenlik' kavramının nerede ve nasıl durduğunu anlatan oyun, şehir yaşamı ve doğa, dış ve iç benlik gibi tezat kavramlardan besleniyor.

Yazan-Yöneten : Can Bora
Oyuncular : Goncagül Sunar, Yunus Günçe, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Halil ibrahim Irklı, Can Bora
Videografi: Fırat Gürgen
Modül Tasarım: Utku Öğüt
Müzik: Mabel Matiz, Selin Damar, Utku Öğüt
Kostüm Tasarımı: Selim Baklacı
Proje asistanı: Fuat Özsavaş
Prodüksiyon : berika

Paris’te tiyatro, Barselona’da dans eğitimi alan 1986 doğumlu Can Bora'nın yeni oyunu KAM green Box tekniği ve görüntü çeşitliliği ile oluşturulmuş üçlemenin ikinci tiyatro projesi.

Bora, Paris 3 – Sorbonne Nouvelle Üniversitesi’nde ‘Tiyatro Bilimi’ okudu, yüksek lisansını yine aynı üniversitede ‘Çağdaş Tiyatroda Görsel Sanatlar’ üzerine yaptı. Cathie Bois (modern dans), Martha Rodezno (duyumsal hareket ve doğaçlama), Mauro Barahona (release), Emmanuel Grivet (kontak dans), Mariana Giustina (bale), Ğlga Tragant (çağdaş dans), Ziya Azazi (deneysel dönüş), Gema Diez (release ve gestalt) gibi farklı birçok insanla farklı dans ve hareket stilleri üzerine çalıştı.

Can Bora bu çok farklı ve sıradışı oyun için diyor ki:

"Oyun, kronolojik ve lineer ilerlemeyen parçalardan oluşuyor. Ve bu parçalar da farklı disiplinlerle (tiyatro, dans, video) seyirciye sunuluyor. Ben, merkeze “benliği” koydum. Zaten olaylar da onun etrafında dönüyor: insan olarak ne olduğum, ne olmadığımla ilgili."

"Kafanızda zihinsel bir tasarım oluşturmak, daha sonra bunu kâğıda dökmek, daha sonra da sahnede farklı bir deneyim, tat. Yazılan metni oyuncu olarak çalışmak ya da koreografiyi hazırlamak da, başka bir zevk. Her şey içinizdeki enerjiyle ilgili, bana kalırsa. İçinizdeki farklı kimliklerle… Metin yazarken ister istemez, kafamda onu sahneliyormuşum gibi yazıyorum. Dolayısıyla, metinde yönetmen notları, yorumlar; sahne taslakları, ya da kullanılacak dekor, görsel ve müzik tınılarına dair fikirler bulunuyor. Belki bir süre daha böyle devam ederim, ama ayrıştırmak da istiyorum açıkçası bunları. Neticenin ne olacağını merak ediyorum çünkü! Farklı disiplinler ve background’a sahip insanlarla beraber çalışmayı çok arzu ediyorum."

Oyun Tarihleri
27 Mart Cuma
2 Nisan Perşembe – 28 Nisan Salı – 30 Nisan Perşembe
7 Mayıs Perşembe – 8 Mayıs Cuma
 
Yer
Borusan Oto Sanayi Dolmabahçe Sahnesi (Süzer Plaza)
 
Biletler
TAM 60 TL / Öğrenci 40 TL mybilet.com
Oyun günü gişe (sadece nakit): TAM 50 TL / öğrenci 30 TL 

 

15 Mart 2015 / Asanatlar

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir