Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Chema Madoz 80 Eseriyle Fotoğraf Sergisinde

“Suskun Bakışın
Aykırı Çığlığı”
 
Chema Madoz
80 Eseriyle
Fotoğraf Sergisinde
 
İzmir’de İspanyol fotoğraf sanatçısı Chema Madoz'un gündelik hayattaki sıradan nesneleri gerçeküstü estetik anlayışla kurguladığı 80 fotoğrafın yer aldığı "Suskun Bakışın Aykırı Çığlığı" adlı sergi ziyarete açıldı.

Folkart Gallery'de açılan "Nesnelerin gizli şiirini fotoğraf sanatına yansıtan usta" olarak kabul edilen Madoz'un sergisinde 80 eseri ile bu eserlerin oluşturulma sürecine esin kaynağı olmuş özel objeler sergilenecek.
 
Sergi küratörü Oliva Maria Rubio yaptığı açıklamada, Chema Madoz'un rahatsızlığı nedeniyle açılışa katılamadığını belirttti.
 
Oliva Maria Rubioeserleri Türkiye'de ilk kez sergilenen sanatçının sergisine ilişkin bilgi verdi.

Rubio; Madoz'un fotoğraflarında objeleri birleştirip onların arasındaki gizli anlamları açığa çıkarmaya çalıştığını ifade etti.
 
Sanatçının tren yolları ve saatler aracılığıyla zamana gönderme yaptığını söyledi.
 
Olivia Maria Rubio, İspanyol sanatçının günlük hayatta sürekli çevresindeki nesneleri incelediğini belirtti:
 
"Bu ilişkilendirmeler de bu gözlemler sırasında aklına geliyor, onun şairane tarafı, onu su damlalarından bir kolye yapmaya itiyor.

Lağım kapağından bulaşık kurutma sepeti yapma gibi fikir geliyor aklına.
 
Kafesin içine bir kuş koymak yerine bulut koyuyor.
 
Bazılarında bir sosyal mesaj da var.
 
Mesela incilerden yapılmış idam ipinde biraz hırs konusunda mesaj veriyor.
 
Ya da eriyen birincilik kürsüsünde şan ve şöhretin gelip geçiciliği ele alınmış.
 
Eserin asıl amacı bir sosyal eleştiri yapmak değil.
 
Onun asıl yapmaya çalıştığı şey objeleri bir araya getirerek yan yana dizerek ya da birleştirerek onlar arasındaki ilişkiyi kurmak.
 
Madoz, özellikle siyah beyaz fotoğraflarında gündelik objeleri kendi bağlamlarından kopararak, şiirsel metaforlar, yeni görsel şölenler üretmesiyle tanınıyor.
 
Madoz, çalışmalarında gündelik yaşamda sıklıkla gördüğümüz ama bazen fark edemediğimiz çeşitli objeler üzerine sanatseverleri düşünmeye zorluyor." diye konuştu.
 
Folkart Gallery Genel Koordinatörü ve serginin proje direktörü Fahri Özdemir serginin 11'inci sergileri olduğunu dile getirdi:
 
 "Bu çalışma 2,5 yıl önce başladığımız bir çalışmaydı. 
 
Madoz, sergiyle beraber insanları farklı dünyalara götüren yaşamdaki kirliliği, kötülükleri ders olsun diye bize farkı şekilde yansıtan bir sanatçı." dedi.
 
Sergi, 25 Şubat'a kadar ziyaretçilere açık olacak.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir