Usta öykücü Hüseyin Su, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde verdiği Öykümüzün Hikâyesi seminerinin ilkinde Türk öykücülüğünün hangi değerler üzerine kurulması gerektiği sorusunun cevabını aradı.
Seminerine her edebiyatın muhakkak siyasayı içerdiğini, fakat içerdiği siyasanın şiirin, öykünün veya romanın sırtına yüklenmesi durumunda ise bunun o eseri edebiyat olmaktan çıkaracağının altını çizerek başlayan Hüseyin Su, Türk öykücülüğünün beslendiği, beslenmesi gereken kaynakları dinleyicileriyle paylaştı.
Saguların, Türk destanlarının, eski tarih kitaplarının, halk hikâyelerinin, mevlidin, sözlü hikâyelerin, divan edebiyatının, avcı hikâyelerinin Türk öykücülüğü açısından çok önemli bilgiler içerdiğini ve faydalanılması gerektiğini ifade eden Hüseyin Su, bütün bu kaynaklar hakkındaki bilgilerini anlattıktan sonra edebiyatta yerliliğin önemine şu sözleriyle dikkat çekti:
“Yerli olmayan hiçbir eser evrensel olamaz.”
“Öykü yazan genç arkadaşlarımız ne yazık ki Kafka’yı bildiği kadar kendi kültürümüze ait öğeleri bilmiyor. Saguları, Türk destanlarını bilmeden kendimize ait bir edebiyatımız olamaz. Hikâyelerimizde karakterlerimiz Kafka’nın karakterleri gibi bunalım yaşıyorsa orada bir sorun var demektir. Mesela Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar romanı teknik olarak Batı’da kullanılan teknikle yazıldığı halde karakterlerin bunalımları çok yerli olması dikkat çekicidir. Her edebiyat metni muhakkak kendi toprağıyla yakın bir ilişki kurmalıdır. Bu ilişkiyi kuramazsak edebiyatımız yabancılaşır. İster Müslüman, ister ateist, hangi din veya görüşten olursa olsun, kim ne yazarsa yazsın, yazdığı metnin bu toprağa çıplak ayakla basması; sıcaklığını, nemini hissetmesi gerekir. Yerlilik; toprağı üzerinde yaşanan hayatla barışık olmak demektir. Yerli olmayan hiçbir eser ise evrensel olamaz. Burada yerlilik ve yerelliği de birbirine karıştırmamak gerekir. Yerellik edebiyatta ayak bağı, yerlilik ise güçtür. ”
Hüseyin Su, 28 Kasım Cuma günü saat 19.00’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek seminerinin ikinci bölümünde “Modern Türk Öykücülüğünün Kuruluş Dönemi”ni anlatacak.