“Gelenek Gelecektir” Tezhip Sergisi

Zeytinburnu
Kültür Sanat
Merkezi’nde 
 
“Gelenek Gelecektir”
Tezhip Sergisi
 
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Anasanat Dalı öğretim üyeleri ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan  “Gelenek Gelecektir” karma tezhip sergisi 19 Kasım Çarşamba günü saat 19.00’da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılıyor.
 
 
Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı sergide; bölüm başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale, başkan yardımcısı Doç. Dr. Münevver Üçer, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gündüz  ve Yrd. Doç. Dr. Kaya Üçer eserleriyle öğrencilerine öncülük ediyor.  
 
 
Sergide çalışmalarıyla yer alan öğrenciler ise şöyle: Aynur Şekerci, Fatma Güden, Ferah Nurkaleli, Ferzan Mamati, Gökçe Çiçek Erdemir, Gözde Karpuz, Güler Şat, İlknur Akgiray, Mehmet İşcan, Meral Cantürk, Meltem Cantürk, Müjgan Uçar, Nesrin Tekçe, Numan Aydın, Oya Bilginoğlu, Reyhan İsen, Seher Ünver, Zeynep Bato, Zuhal Yazıcı.
 
 
Açılışını Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın ve sanatçıların yapacağı sergi 19 Kasım-12 Aralık 2014 tarihleri arasında haftanın yedi günü sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 
 
 
Serginin Küratörü Mehmet Lütfü Şen’in  sanatseverlere mesajı:
 
MEHMET LÜTFÜ ŞEN
Geleneğe Eklemlenmek İçin ‘Yeni’
 
Sanat yapıldığı zamanın aynasıdır. Sanat eserleri aynı zamanda ait oldukları toplumun kendilerinden önceki dönemlerine de ışık tutarlar.
 
 
Sanatçı eserini yaşadığı çağdan, yaşadığı toplumun kültürel hafızasıyla hesaplaşarak var eder.
 
Sanat eserinin çağdaş olması bir zarurettir. Çünkü insan yaşamadığı deneyimlerden, yaşamadığı zamandan yeni bir deneyim yaratamaz.
 
 
Sanatın çağdaş olmasının bir zaruret olması gibi aynı zamanda yetkinliğine uygun bir geleneğe yaslanması da kaçınılmazdır.
 
Sanatta gelenek, eskiye ait olanı değil, zamanın imbiğinden süzülüp gelen kadim olana eklemlenecek yeniyi imler. Yeni yoksa sanat da yoktur, yaşayan bir gelenek de yoktur.
 
Her gerçek sanat eseri var olduğu zamanın izlerini taşımakla birlikte, bütün bir geçmiş sanat eserleriyle hesaplaşmanın, hatta onlara meydan okumanın dinamiğiyle doğar.
 
Geleneğe eklenmek için, geçmiş sanat eserlerini taklit etmekle değil, onlara özgün bir yenilik eklemek gerekir.
 
Önceki zamanlardaki gibi bir eser ortaya koymak sanatın değil, sanat eğitiminin konusu olabilir ancak.
 
Sanat taklittir ancak yaratılanı değil yaratışı taklittir. Ortaya çıktığında biriciktir. Daha önce görmediğimiz bilmediğimiz hissetmediğimiz bir deneyim yaşatır bize.
 
Karşınızda olduğumuz “Gelenek Gelecektir” projesini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tezhip Anasanat Dalı ve Atölye Sanatsal hocalarımızla, geleceğin sanatçılarının ilk heyecanlarına tanık olmak için hazırladık.
 
Sergide genç sanatçılarımızın yanında Atölye Sanatsal’ın sanatçılarına ve hocalarımızın kendi eserlerine de yer verdik.
 
Projede yüzyıllardır süregelen geleneğe bir halka olarak eklemlenmenin, dolayısıyla onu tekrarlamak değil, ona yeni olanı eklemenin ve sonuçta bu büyük birikimi yaşatmanın heyecanı var.
 
Ben sizleri “Gelenek Gelecektir” projesiyle baş başa bırakırken; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Sayın Yalçın Karayağız’a, hocalarımıza ve eserleriyle projede yer alan sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.
 
Yine projenin ev sahipliğini yapan ve bütün imkânlarını sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’a ve emeği geçen dostlarıma şükranlarımı sunuyorum.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir