Bir Parçası Olan
Gölge Oyunu
Yaşatılıyor
Gölge oyununun önemli ustalarından Suat Veral, engellilere karakter çiziminden perdede canlandırma tekniklerine kadar hayali olmanın inceliklerini anlattı.
gölge oyunu, Anadolu topraklarında 500 yıldır geleneksel Türk sanatının bir parçası olmayı sürdürüyor. Gölge oyunu, Ümraniye Belediyesi'nin desteğiyle hayali Suat Veral tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, engellilerin maharetli ellerinde hayat buldu.
Ümraniye Belediyesi Engelliler Kültür ve Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kursa, 16 engelli kursiyer katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı da olan hayali Suat Veral, Türkiye'nin ilk kadın karagöz ustası Merve İlken ile seyirlik eğlence olmanın ötesinde, beyaz perdede işlenen konular yönüyle de 7'den 70'e toplumun her kesimine bir şekilde dokunan gölge oyununun karakter çiziminden perdede canlandırma tekniklerine kadar her aşamasını engelli kursiyerlere anlattı.
Kursiyerler,geleneksel Türk sanatının bir parçası olan gölge oyununun da engel tanımadığını gösterdiler. Yeni bir sanat dalının tüm inceliklerini öğrenmenin de mutluluğunu yaşadılar.
Engelli kursiyerler ilk önce deve derisinden çizdikleri gölge oyunu karakterlerini daha sonra boyalarla renklendirdi. Kursiyerler karakter hazırlamayı öğrendikten sonra kendi yazdıkları oyunları bir hayali gibi perde arkasında seslendirerek sahneledi.
"Ahilik kültüründeki usta-çırak ilişkisine bağlı kalındı"
Engellilere gölge oyunu sanatını öğretme fikriyle yola çıkan Veral, Ümraniye Belediyesi'nin desteğiyle başlayan projeyi anlattı.
Eğitime sanatın mutfak kısmı olan deri çalışmaları ve çizimlerle başladıklarını belirten Veral, "Gölge oyunu sanatını bu kurs kapsamında pratiğe dökerek, engelli kursiyerlerimizin el becerilerinin nasıl olduğunu gördük." dedi.
Uygulamada, kök boyası, ıhlamur kütüğü ve nevregan gibi geleneksel araçlar kullanılarak ahilik kültüründeki usta-çırak ilişkisine bağlı kalındığını dile getiren Veral, hiçbir şey atlamadan bu sanatın özünde ne varsa onu aktardıklarını söyledi.
Veral, kursiyerlerin karakter yapım aşamasından sonra perdede yansıtacakları hikâyelerini yazdıklarını aktardı.
Kursiyerlerin bu sanat dalıyla ilgili detayları öğrendikçe endişelerinin ortadan kalktığını anlatan Veral, "Engelli kardeşlerimiz, yediden yetmişe toplumun her kesiminde yaygınlaştırılan bu sanatın, bir manada eksik kalan tarafını tamamlamış oldu. Diğer arkadaşlarına da örnek, aynı zamanda hayali olacaklar. Burada bir hedef var ve bu hedefi iyi görmek lazım." diye konuştu.
Eğitim sonunda katılımcılara sertifika verileceğini de belirten Veral, yeni dönem gölge oyunu kursları için de talep aldıklarını dile getirdi.