Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Hayrettin Sönmez’in Kişisel Resim Sergisi

“Doğayı Kuşatan Şiirsellik”
 
Hayrettin Sönmez’in
Kişisel Resim Sergisi
Galeri İdil’de
 
Ressam Hayrettin Sönmez’in “Doğayı Kuşatan Şiirsellik” adlı kişisel resim sergisi Galeri İdil’de açıldı.
 
Nişantaşı Valikonağı Caddesinde bulunan Galeri İdil’deki sergi açılışına çok sayıda davetli sanatçı ve sanatsever katıldı.
 
13 Aralık tarihine kadar gezilebilecek sergide sanatçının 60 yağlıboya eseri sergileniyor.
 
Doğa Tuvallerde
 
Eserlerinde ağırlıklı olarak doğayı konu alan, kendisini ‘peyzaj ressamı’ olarak tanımlayan Hayretti Sönmez sergisiyle ilgili olarak şöyle dedi:
 
“Doğa yorumun kendisidir. Sanatçının yorumu da görüp seçtiği kompozisyon ile birlikte renk anlayışı ve tekniğidir. Resim hissetmektir benim için. Konularımı oluşturan objelerle aramdaki duygu alışverişidir. Resimlerimde izleyenlerimin de aynı duygularla yaşamasını istiyorum.
Doğa vazgeçilmezdir benim için; dilerim doğa tüketilemez.” 
 
Hayrettin Sönmez; 1954 yılında Gümüşhane’nin Şiran Kasabası’nda doğdu. 1977’de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü bitirdi.  Uzun süre İstanbul Kabataş Erkek Lisesindeki sanat eğitimciliği yaptı.
Yurtiçi ve yurtdışı koleksiyonlarda eserleri bulunan sanatçı 40’ın üzerinde kişisel serginin yanı sıra birçok da karma sergiye katıldı.
 
Ağırlıklı olarak kendini “peyzaj” ressamı olarak tanımlayan Hayrettin Sönmez halen İstanbul Tarabya’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor. 
 
“Resimlerimde doğa benim vazgeçilmezdir” diyen sanatçı, eserlerini de söyle yorumluyor:
 
“Çağdaş sanat gelişmeleri ve yeni yönelişlerle birlikte, eski ustaların çalışmaları doğrultusunda olduğu kadar, her ressamın yaptığı gibi kendime has yorumla Anadolu ve İstanbul’dan yaptığım peysaj çalışmalarıyla yoluna devam etmekteyim. Doğa yorumun kendisidir, sanatçının yorumu da görüp seçtiği kompozisyonla birlikte renk anlayışı ve tekniğidir. Resim hissetmektir benim için ve konularımı oluşturan objelerle aramdaki duygu alışverişidir. Resimlerimde izleyenlerimin de aynı duygularla yaşamasını istiyorum.”
 
Sanata bakışı
 
“Sanatımda artık vazgeçemeyeceğim, resmini yapmaktan hiç bıkmayacağım doğayı ben yorumlamıyorum. Benim anlayışımda yorum sanatçının tekniğidir. Doğanın kendisi yorumdur, zaten… Zeytin ağacını, söğüt ağacını, devedikenini nasıl yorumlayacaksınız ki? Her zaman tuvallerine aktarmasalar da, doğanın sanatçıları hep heyecanlandırdığını düşünüyorum. Tekniğindeki olgunluğa eriştikten sonra sanatçı için resim hissetmektir. Kompozisyonunu oluşturan nesnelerle sanatçı arasındaki duygu alışverişi tuvale olumlu yansıyacağı gibi izleyicisinde de aynı alışverişi yansıtacaktır. Dolayısıyla resim hissetmektir benim için… Gökyüzünü, güneşi, ağacı, taşı, toprağı, ismini kimsenin bilmediği otları, gelincikleri, dikenleri seviyorum; sevdiğim şeyi yapıyorum. Yağmuru, bulutları, rüzgârı, fırtınayı hissediyorum; hissettiğimi yapıyorum. İzleyenlerimin de benimle aynı duyguları paylaşmasını istiyorum. Amacım, birçok insan için basit görülen, birçok insanın da göremediği kırsal nesnelerden kompozisyonlar oluşturmak, bunu yaparken tekniğimi, alabildiğince özgür, serbest ve yalın duygularımla harmanlamak ve dolayısıyla sınırsız özgürlüğü yaşamaktır. İzleyenlerimin de tuvallerimin içinde kendi özgürlüklerini ve hissettiklerini yaşamalarını sağlamaktır.
 
Bu açıdan kendi tarzımı adlandıramıyorum. Tam olarak izlenimci bir ressam değilim. Çünkü benim resmimde ışık, resmin bütünündedir. Tek tek nesnelerin ışık ve gölgeleri olması gerekmez. Belki yeni-izlenimci denilebilir. Ancak benim için bir akıma bağlı olmak çok önemli değildir. Sonuçta ben duygularımla resim yapıyorum. Bazılarının söylediği gibi matematiksel hesaplar peşinde değilim ancak doğaldır ki kompozisyonlarımı oluştururken görsel ve estetik unsurlar göz ardı edilemez. Ayrıca sanat eserinin yaratılmasında emek çok önemlidir. Emeksiz sanat eseri oluşturulabileceğine inanmıyorum.”
 
Kişisel Sergileri
 
2014 Bakraç Sanat Galerisi, İstanbul 1999 Toprakbank Sanat Galerisi, İstanbul
2010 Jazz Now Art Gallery, Bodrum 1997 Galeri Oda
2009 Sevgi Sanat Galerisi, Ankara 1993 Özden Sanat Galerisi
2008 Bakraç Sanat Galerisi, İstanbul 1992 İzmir Akbank Sanat Galerisi
2006 Casa D’ Italia, İstanbul 1991 Taksim Sanat Galerisi
2005 Kanat Bayazıt Sanat Galerisi, İstanbul 1991 Ankara Turkuaz Sanat Galerisi
2004 Bahariye Sanat Galerisi 1990 Parmakkapı İş Sanat Galerisi
2003 Galeri Oda 1988 Kuzguncuk Akbank Sanat Galerisi
2002 Ümit Yaşar Sanat Galerisi 1988 Yapı Kredi Etiler Sanat Galerisi
2001 Bakraç Sanat Galerisi 1987 Bodrum Kalesi
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir