İrfan Çiftçi Vefat Etti

Kültür ve Sanat
Dünyasının
Başı Sağolsun
 
Şair ve Yazar
İrfan Çiftçi
Vefat Etti
 
Kültür ve sanat dünyasının önemli isimlerinden, şair ve yazar İrfan Çiftçi vefat etti
 
İstanbul Üniversitesinde öğretim üyeliğine devam eden İrfan Çiftçi, hiçbir rahatsızlığı yokken geçirdiği ani kalp krizi sonucu 55 yaşında hayatını kaybetti.
 
Kültür-sanat dünyasının önemli isimlerinden, eski Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri şair ve yazar İrfan Çiftçi yaşamını sürdürdüğü İstanbul'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle bu sabaha karşı vefat etti. İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi de olan Çiftçi'nin acı kaybı kültür, sanat ve akademi dünyasını yasa boğdu.
 
Çiftçi, daha çok 1994-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'deki koordinatörlük görevi sırasında yaptığı birçok ulusal ve uluslararası organizasyonlarıyla biliniyordu. Özellikle Türk dünyası ile Türkiye arasında kurduğu önemli kültür sanat köprüleriyle tanınıyordu. TRT Yönetim Kurulu üyeliğinden UNESCO'ya birçok kurumda kültür-sanat alanında önemli görevler yürüten çiftçi, son olarak Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri olarak görev yapmıştı. Çiftçi, bu görevinden yakın zamanda ayrılarak, İstanbul'a geri dönmüştü.
 
Cenaze Töreni Pazar Günü
 
Akademik çalışmalarında, Jeopolitik ve Küreselleşme, Kültürlerarası İletişim, İstanbul Çalışmaları, Hermenötik, Rus ve Türk Dünyası, Diplomasi, İnsan-Sanat (poetika ve politika) ilişkileri üzerinde yoğunlaşan Çiftçi, bu konularla ilgili birçok ders verdi.
 
Çiftçi için pazar günü saat 12.00'de İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nde cenaze töreni düzenlenecek. Fatih Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Çiftçi'nin cenazesi, Gebze Aile Mezarlığı'na defnedilecek.
 

İrfan Çiftçi; 27 Mayıs 1965’de Kars ilinin Arpaçay ilçesinde doğdu. Dost, İlhan Mete gibi imzalar da kullandı. Yerlikavak İlkokulu (1977), Gebze Lisesi (1983), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Maliye Bölümü (1990) mezunu. Bitirdiği fakültede 'Türkistan’daki Türk Cumhuriyetlerinde Sosyo-Ekonomik ve Siyasal Değişim' teziyle yüksek lisansını (1993), 'Uluslararası İlişkilerde ‘Öteki’ Kavramı ve AB-İKÖ İstanbul Buluşmasında Türk Modeli Söyleminin Gelişimi' teziyle doktorasını (2006) tamamladı.
 
Çalışma hayatına 1978’de Marmara Ekspres (Gebze) gazetesinde başladı. PİAR, İTO gibi kuruluşlarda araştırmacı ve editör, Güneş gazetesinde kültür-sanat servisi sorumlusu oldu (1985). 2000’e Doğru dergisinde muhabir ve yazar (1985-87), Günaydın-Tan gazetelerinde gençlik ve kültür sanat sorumlusu olarak çalıştı (1988-89).
İstanbul Üniversitesi ÖKM'de öğretim görevlisi ve sanat yönetmeni (1989-92), MÜSİAD Genel Merkezinde basın danışmanı ve yayın müdürü olarak görev yaptı (1992-94).
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'de genel koordinatör (1994-99) aynı belediyeye bağlı Kültür İşleri Daire Başkanlığında genel koordinatör olarak çalıştı (2000-01).
2001 yılından itibaren: İÜ İletişim Fakültesi öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü. İÜ Edebiyat Kulübü, TYB (yedi yıl İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi, sekreter), UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Toplumbilim Komitesi, Avrasya Aydınlar Forumu (Türkiye temsilcisi) üyesiydi.
 
Yazıları 1978'den itibaren yurt içinde Marmara Ekspres, Amatör Sanat, Fanatik, Hürriyet Gösteri, Geniş Zamanlar, 2000'e Doğru, Dergâh, İkindi Yazıları, Genç Dost, Erguvan, Edebiyat, Matbuat, E Dergisi, Gece Nöbeti, Yeni Türkiye, Türk Diplomatik, Düşler Edebiyat, Düş Çınarı, Yeni Günaydın, Cumhuriyet Dergi, ve Yeni Şafak gibi dergi ve gazeteler ile yurt dışında 525. Gazete, III. Sektör, Hazer, Yol, Günay, İntertürk, Bremen Art, Kazan Utları, Litaratura gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Kanal 7 (1997-99) ve STV’de (1998) kültür-sanat programları hazırlayıp sundu.
 
Düzenlediği veya katıldığı birçok kültür ve sanat etkinliği oldu.
 
2014 yılında İstanbul’da “Şiirde Aidiyet” konusu ve dönemler, şairin duruşu üzerine yapılan bir söyleşide İrfan Çiftçi; “Şiir zaman içerisinde değişik formlara girer çünkü şairlerin kullandığı üslup ve anlam, yaşadığı ya da içinde bulunduğu medeniyet ve kültürün etkilerine göre şekil alır. Türk Şiiri Akdeniz ve İslam kültüründen etkilenmiştir. Saf şiir’e ulaşmak tekdüzeliği de berberinde getirir. Şiir kendi dönemindeki ya da ortaya çıktığı yerdeki yaşamla harmandalıdır.  Divan şiirinde yer edinmiş şairlerin çoğunda filozofluk, alim ve bilginlik vardı. Günümüzdeki şiirlerin birçoğu ise şiirlerini neredeyse tamamen başka argümanlarla kaplıyor. Kötü şiir iyi şiiri kovdu diyenlere hak vermemek elde değil” demişti.
 
Eserleri
 
Avuçlarımızda Titreyen Dünya: KÜRESELLEŞME (2015)
Uzakdogu’dan Güney Asya’ya ŞİDDET ve TERÖRİZM (Bilal Sevinç ile, 2015)
Terör ve Şiddet Sarmalında ORTA DOĞU ve AFRİKA (Bilal Sevinç ile, 2015)
TERRORİSM Türkiye, Avrupa, Amerika (Bilal Sevinç ile, 2016)
 
Derleme Eserleri
 
Fatih ve Fetih (İbrahim Kiras'la birlikte, 1998)
Yaşasın Cumhuriyet Sergileri (Burçak Evren ile, 1998)
Üç İstanbul (Burçak Evren'le birlikte, 1999)
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir