“Kalemişi ve Tezhip Sanatı“ Sergisi

Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde

Açılış: 23 OCAK 2015 CUMA Saat: 18.30 
Sergi Süresi: 23 OCAK – 15 ŞUBAT 2015
 
Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’ndeki serginin Küratörü Mehmet Lütfi Şen  “Mimariden Tuvale Ve Geleceğe Kalemişi“  başlıklı sunuş yazısında:
“Büyük medeniyetler coğrafyalarındaki kültürün, bilimin ve sanatın merkezleri olmuş şehirleriyle var olurlar.
 
Medeniyete beşiklik yapan şehirler bilime yaptıkları katkı ve büyük sanat eserleriyle kimlik kazanırlar. İstanbul tarih boyunca birçok sanat disiplinin zirve eserler verdiği bir şehir olmuştur. Bu kadim hafıza, bünyesinde şehrin bugünkü ve gelecekteki sanatçıları için büyük imkânlar barındırmaktadır. Günümüzde klasik dönemlerin birçok zanaat ve sanat birikimi modern yazı ve plastik sanatlar dünyasının en büyük esin kaynağı olmaya devam etmektedir. Geçmişte elyazması kitapları güzelleştirmek için icra edilen zanaat ve sanat disiplinleri, bugünkü sanatçıların çağdaş yaratıcılıklarıyla birleşerek galerilerde, sanat bienallerinde plastik bir sanat olarak yerlerini almıştır.
 
“Gökkubbe Yansımaları” projesiyle ilk kez şehrin bu kadim kültür unsurlarından birisi olan “kalemişi” plastik bir sergide sanatseverlerle buluşuyor. Kalemişi yüzyıllar boyunca klasik sanatlarımız içinde yer almış, sivil, dini, askeri mimari yapıların vazgeçilmez estetiği olarak öne çıkmıştır. Kalemişi 8. Yüzyıl Orta Asya Uygur medeniyetiyle başladığı 1000 yılı aşan yolculuğuna, günümüzde bu sanatın hem gelenekten hem de mektepten yetişmiş sanatçısı Kaya Üçer’in tuval, kâğıt ve ahşap üzerine yaptığı karışık teknik eserlerle çağdaş bir sergiyle devam ediyor. Sanatçımız Üçer, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde 20 yıldır “kalemişi” dersi vermektedir.

Doktorasını da farklı kalemişi üsluplarının karşılaştırılması alanında yapan Kaya Üçer, asıl eğitimini çocukluktan itibaren babası nakkaş Hamit (Usta) Üçer’in Topkapı Sarayı kalemişi restorasyonlarındaki 52 yılı aşkın sanat tecrübesinden beslenerek tamamlamıştır. Çok yönlü sanatçı Üçer, akademisyen yönü yanında, birçok tarihi yapının restorasyonunda ve yine çok sayıda yeni mimari esere çağdaş kalemişi uygulamaları yapmaktadır.

Yine Üçer’in sanat yaşamında, gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası sergileri, Türkiye’de ve yurtdışında çok sayıda seminer ve konferansları, ulusal ve uluslararası ödüller, jüri üyelikleri, kitaplar ve sergi katalogları, makaleler, birçok workshop çalışmaları, küratörlük ve danışmanlık hizmetleri önemli yer tutmaktadır.” diyerek “Kalemişi” sanatını çok güzel özetlemiş…

23 Ocak 2015’de  açılacak olan sergi 15 Şubat 2015’e kadar görülebilecek.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir