Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Kırkayak Sinema”dan Latin Amerika’nın Renkleri

Çarşamba Gösterimleri
Şubat Ayı Programı
Açıklandı 
 
Latin Amerika’nın
Renkleri
 
Brezilya, Arjantin, Meksika ve Kolombiya’dan 4 Filmlik Bir Seçki    
 
Gaziantep'teki Kırkayak Kültür-Sinema Atölyesi, Şubat ayı boyunca Latin Amerika Sineması’nın örneklerinden bir seçkiyle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.
 
“Latin Amerika’nın Renkleri” adı altında, Brezilya, Arjantin, Meksika ve Kolombiya’dan 4 filmlik bir seçki seyirciyle buluşuyor.
 
Kırkayak Sinema”dan
Latin Amerika’nın Renkleri
 
“Latin Amerika’nın Renkleri” başlığı altında 4 film yer alıyor:  Pixote​, Dokuz Kraliçe, Keman ve Saklı Yüz. Bu dört filmin ortak özelliği, Latin Amerika toplumsal yaşamını, sinemanın görsel gücüyle birleştirmeleri.;
 
Latin Amerika ülkeleri toplumsal ve siyasal tarihleri açısından Türkiye ile çok fazla benzerlikler taşımaktadır. Genel olarak 1950’lerden itibaren Batı dünyasından farklılıkları içeren ülkeler “üçüncü Dünya Ülkeleri’ başlığı altında incelenmeye başlanmıştır. Bu farklılıklar, Latin Amerika’da ve Türkiye’de diğer birçok üçüncü Dünya ülkesinde olduğu gibi, kurumsal yapılardan sanata kadar birçok alanda gelişmelerin Batı’da olduğundan farklı bir biçimde oluşmasına neden olmuştur.
 
Latin Amerika’nın toplumsal hayatını etkileyen faktörler; politikadan, ekonomiye, yoksulluğa ve gecekondulaşmaya kadar sinemayı da etkilemiştir. Latin Amerika sineması yaşadığı topluma bağımlıdır. Film üretimi toplumsal ve politik düzene göre şekillenirken, toplumsal hayatı etkileyen faktörlerin sinemada gösterilmesi yoğundur. Sömürgecilik, diktatörlük gibi tarihsel dönem ve kavramların yanı sıra, bu kavramlarla bağlantılı olan melezlik, kimlik, yoksulluk, kentleşme ve gecekondulaşma Latin Amerika toplumunun anlaşılması için temel kavramlar arasında yer almaktadır. Bu kavramlar, siyasi, ekonomik ve toplumsal tarihin hem ürünü hem de belirleyicisi olarak, Latin Amerika toplumunun, kültürünün ve sinemasının anlaşılmasını sağlamaya yarayacaktır.
 
Hector Babenco’nun Filmi Pixote, Sao Paulo’nun mahallelerindeki kimsesiz çocukların başına gelenleri anlatıyor. Sao Paulo ulusal üretimin % 60 ila 70’ini karşılayan büyük bir Latin Amerika sanayi şehridir. “Pixote”nin ana karakteri Fernando annesi ve 9 kardeşiyle birlikte bir evde yaşıyor. Bu filmde bu sosyal sınıfa ait çocuklar rol almışlardır. Pıxote En Güçsüzün Yaşam Savaşı adlı filmde kaçak çocukların tutuklanıp gözetim altındayken yaşadıkları işkence ve pek çok realiteyi yansıtıyor..  
 
Fabián Bielinsky'nin başyapıtlarından biri olan, olağanüstü ustalıkla kotarılmış bir soygun filmi olan Dokuz Kraliçe, hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmadığı, gölgelerle dolu bir evrendeki hileli oyunlar üstüne akıl çelici bir çalışma. İkisi de dolandırıcı olan Juan ile Marcos, bir bakkalda tanışırlar; Marcos, daha deneyimsiz görünen Juan'a, kötü bir durumdan kurtulması için yardımcı olur. Juan kendini Marcos'a kanıtlamaya çalışırken, güvenle ilgili bazı sorunlar ortaya çıkar ve hilebazları bir arada tutan hassas bağ tehlikeye girer. Yalanlar ve ihanetlerle ayakta duran bir dünyada, kim gerçeklerden emin olabilir ki zaten?
 
Meksikalı genç yönetmen Francisco Vargas'a başta Cannes Film Festivali olmak üzere birçok festivalde önemli ödüller kazandıran Keman, müzikle savaşın tehlikeli bir oyuna giriştiği olağanüstü bir ilk film. Meksika'nın kırsal bir bölgesinde, 70'lerdeki çiftçi ayaklanması sırasında geçen film, aile sevgisi, sorumluluk, hayatın çelişkileri ve masumiyet duygusunu büyük bir başarıyla işliyor. "Toplumsal Adalet" uğruna verilen cesur bir mücadelenin hikâyesini anlatan film, yavaş yavaş heyecanınızı arttırarak gittikçe nefesinizi tutacağınız bir anlatım sergiliyor. Meksika sinemasının son yıllarda en etkileyici yapımlarından…
 
Yönetmenliğini Andreas Baiz‘in üstlendiği Saklı Yüz (La Cara Oculta), 2011 Kolombiya-İspanya ortak yapımı bir gerilim filmi. Saklı Yüz, aşkla beraberinde, kıskançlık, suçluluk, aldatma, korku gibi temel insani içgüdüleri ele alan bir psikolojik gerilim filmi.
 
Kırkayak Kültür Sinema Atölyesi kapsamında gösterilecek film seçkisi Gaziantep Kırkayak Kültür Salonunda, ücretsiz olarak, izlenebilecek.
 
3 Şubat – Çarşamba
Saat: 19.00
Pixote: En Güçsüzün Yaşam Savaşı
Pixote: En Zayıf Kanun
128’
 
10 Şubat – Çarşamba
Saat: 19.00
Dokuz Kraliçe
Dokuz Queens
Dokuz Queens
114’
 
17 Şubat – Çarşamba
Saat: 19.00
Keman
Keman
Keman
98’
 
24 Şubat – Çarşamba
Saat: 19.00
Saklı Yüz      
Gizli Yüz
Saklı Yüz
97’
 
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir