Müzik Atölyesi'nin
Yeni Temsilciliği
Labyrinth İstanbul'un
Açılışı Yapıldı
Labyrinth Müzik Atölyesi'nin yeni temsilciliği Labyrinth İstanbul'un açılışı Beylerbeyi Sanat Merkezi'nde yapıldı.
İrlandalı müzisyen Ross Daly tarafından 1982'de kurulan Labyrinth Müzik Atölyesi'nin yeni temsilciliği Labyrinth İstanbul'un açılışı yapıldı.
Açılış etkinliği, kültür sanat camiasından davetlilerin katılımıyla Beylerbeyi Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Etkinlikte ayrıca Beylerbeyi Sanat Galerisi'nin ilk sergisi olan "Çizginin Ritmi" de sanatseverlerle buluşturuldu. Sergide Hamit Aytaç, Hasan Çelebi, Ali Toy, Fuat Başar gibi usta hattatların eserleri yer aldı. Hat ve tezhip sanatçısı Muhammet Mağ sergi hakkında bilgi verdi.
"İstanbul makam müziğinin başkentidir"
Labyrinth İstanbul Genel Sanat Yönetmeni Yurdal Tokcan açılış konuşmasını yaptı. Tokcan, Labyrinth İstanbul projesiyle İstanbul'un, müziğinin tarihi misyonunu yeniden üstlenmiş olacağına işaret etti: "Bu şehir, 15. yüzyıldan beri makam müziğinin merkezi olarak dünyanın her yerinden gelen müzisyenlere ev sahipliği yapmıştır. Makam kültürünün en önemli okullarından biri olmuştur. Yüzlerce yıl, çok çeşitli kültürlerle ve etnik kimliklerin etkileşimi ya da birlikteliğiyle sanat biriktirmiş ve oluşturmuştur. Bu şehre, yeniden benzer bir misyonu yükleyebilmenin heyecanını yaşıyoruz." dedi.
Tokcan, İstanbul'un müziğinin dünyadaki tüm insanların müzik diliyle konuşup anlaşabileceği mesajını her dönem verdiğini anımsattı. "Umuyoruz ki böyle projelerin daha fazla görünür olmasıyla bu mesaj, daha yüksek frekanslarla, daha geniş kitlelerce duyulabilir olacak. Makam müziğinin birleştirici, kucaklayıcı ve kuşatıcı kimliği, İstanbul'un kucaklayıcı kimliği ile bir araya gelmiş olacak." dedi.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Labirent İstanbul'un müzik ve sanat adına günümüzde kimsenin söylemeye cesaret edemediklerini dile getirmesi gerektiğini söyledi. "Aslında hepimizin aracı olarak kapısını çalabileceğiniz bir paylaşma duygusu ve hoşgörü mekânı. Müziğin sayesinde ne kadar çok paylaşabileceğimiz alanların olduğunu öğrenebileceğimiz, yaşayabileceğimiz bir enstrüman." dedi.
"Müzikle farklı kültürleri bir araya getiriyoruz"
Ross Daly, yüzyıllardır kültürlerin yaşadığı bir şehir olan İstanbul'da bu organizasyonu başlatabildikleri için kendini çok şanslı ve mutlu hissettiğini söyledi.
Daly, Labyrinth projesinin şu an hayatındaki en önemli iş olduğunun altını çizdi. "Labyrinth Müzik Atölyesi farklı yerlerden gelen müzisyenler ve öğrenciler için etkileşimde ve paylaşımda bulunmak fikri üzerine inşa edildi." dedi.
Daly, uzun zamandır birbirinin komşusu olan Akdeniz, Balkan ve Anadolu coğrafyalarında yaşayan insanların kültürel olarak benzerlikleri bulunduğunu belirtti. Fakat birbirlerinden pek haberdar olmadıklarını söyledi. "Labyrinth'in temel amaçlarından birisi de benzer şeyleri birbirlerinden habersiz bir şekilde yapan bu insanları bir araya getirip birlikteliklerini sağlayabilmek." dedi.
Beylerbeyi Sanat Merkezi Kurucusu Abdurrahman Demirel ise Labyrinth İstanbul'un tanıtım gecesine katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür etti. “ 'İnsan şehri inşa eder, daha sonra da şehir insanı' demişti Sadettin Ökten hocam. Biz birçok güzel insan bir araya gelerek bir mekân inşa ediyoruz. Mekânımız güzel olsun ki güzelliğe katkı sağlasın. Merhametli bir mekân olsun ki merhamet inşa etsin. Müşfik bir mekân olsun ki şefkat inşa etsin." dedi.
Demirel, inşa sürecinde esas muhatabın, duyuşun, dokunuşun, görgünün doğrudan irtibatlı olduğu ruh olduğunu belirtti. "Ruha hitap edecek mekânımızda tüm duyuşları, dokunuşları paylaşacağımız dostlara ihtiyacımız var. İşte o zaman dostlarımızla birlikte geleceğimizle irtibatlı doğru bir görme biçimini oluşturabiliriz. Bu görgümüzü sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarabiliriz." dedi.
Konuşmaların ardından Ross Daly, Yurdal Tokcan ve Göksel Baktagir tarafından katılımcılara kısa bir müzik dinletisi sunuldu.
Labyrinth Müzik Atölyesi
Labyrinth Müzik Atölyesi, çalışmalarını 2000'den itibaren Yunanistan'ın Girit'e bağlı Choudetsi köyünde kurulan ana merkezde sürdürüyor.
Katalonya, İtalya, Ontario ile Kıbrıs şubeleri bulunan Labyrinth Müzik Atölyesi, her yıl müzikal alanda çeşitli etkinliklere imza atıyor.
Daha önce atölyenin yurt dışındaki şubelerinde eğitim verenler arasında birçok Türk sanatçı yer alıyor: Necati Çelik, Mehmet Erenler, Halil Karaduman, Ahmet Meter, Ufuk Kaan İçli, Erdal Erzincan, Erkan Oğur, Uğur Işık, Muhittin Kemal vb.
Gençlerin geleneksel müzik dallarına farklı yaklaşımlar getirmesine öncü olmayı hedefleyen atölyenin, İstanbul ayağı ise Beylerbeyi Sanat'ın çatısı altında yürütülüyor.
Labyrinth İstanbul'un eğitimcileri arasında da Murat Aydemir, Derya Türkan, Göksel Baktagir ve Ömer Erdoğdular gibi usta müzisyenler bulunuyor.