Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Maide Bulak’ın Resim ve Heykel Sergisi

“Herakles”
 
Maide Bulak’ın
Resim ve Heykel Sergisi
F Sanat Galeri’de
 
Soyut Ekspresyonist akımın önde gelengenç kuşak temsilcilerinden Maide Bulak, “Herakles”isimli sergisiyle; 7-31 Mart 2018 tarihleri arasında Nişantaşı F Sanat Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor.
 
Açılış Kokteyli: 7 Mart 2018, Çarşamba, Saat: 16.00-20.00
 
Maide Bulak sergisinde, mitolojinin en popüler kahramanlarından biri olan Herakles ya da Herkül’ün 12 görevi -ya da dayatılan emirler- üzerinden, M.Ö. 2000’li yıllardan günümüze güç, iktidar, kahramanlık, öfke, şiddet kavramlarının toplumsal, kültürel ve siyasi psikoloji açısından çok da değişiklik göstermediğini bir kez daha resim ve heykeller aracılığıyla plastize ediyor.
 
Herakles, mitolojide önemli bir karakterdir. Gücü, cesareti, kurnazlığı ve yarı-tanrı kimliğiyle tanınır. Aslında, Tanrıça Hera yüzünden cinnet geçirir ve karısı ve çocukları uyurken, onları ani gelişen bir canilik ve öfke sonucunda öldürür. Bunlardan pişman olan Herakles, Zeus'tan onu affetmesini ister. Zeus Herakles’i Kral Eurystheus’un emirlerini yerine getirmek şartıyla bağışlayacağını söyler. Yani Herakles Eurystheus’un hizmetine girer ve onun isteklerini yerine getirmeye çalışır. Böylece Eurystheus, Herakles’e o çok meşhur olan 12 görevi verir.Bu mitte Herakles, verilen emirler üzerinden bir kahramanlık hikayesi yaratmıştır çünkü 12 görevi de başarıyla gerçekleştirmeyi başarmıştır.
 
Nemea Aslanı, LerneEjderhası, Erymanthos Yabandomuzu, Keryneia Geyiği, StymphalosGölü Kuşları, Kral Augeias’ın Ahırları, Girit Boğası, Kraliçe Hippolyte’nin Kemeri, Geryoneus’un Sığırları, Diomedes’in Kısrakları, Kerberos, Hesperidler’in Altın Elması başlıkları altında toplanan bu emirleri, Maide Bulakbu sergisinde kendi sanatsal tekniğiyle, günümüzün sosyal değerleri üzerinden yorumluyor.
 
Son yıllarda tüm dünyada emir-komuta zincirinin giderek adaletten uzaklaşmasına, demokratik değerlerin yitirilmesine, şahsi cinnet vakaları sonucu kadınların gördüğü şiddete, çocukların öldürülmesine kendi sanatsal ifadesiyle dikkat çekmeye çalışıyor.
 
Soyut – Figüratif Ekspresyonist akımın önemli temsilcilerinden Maide Bulak, kendi geliştirdiği teknikle çalışmalarını fotoğraf kâğıdı üzerine gerçekleştiriyor. Resmin genelinde elde ettiği monokrom bir dilin üstünden ilerliyor. Fotoğraf kâğıdının üzerinde yarattığı tonajlarla, kompozisyonlarında bir bütünsellik elde ediyor. Siyahın ve grinin onlarca tonunu elde ettiği zemin üzerine, figür ya da nesnelerin organik bir şekilde yer almalarını sağlayıp, renklerle ilişkiye geçirip, organik dokular elde ediyor.
 
Maide Bulak’ın 7-31 Mart 2018 tarihleri arasında Valikonağı Caddesi, Akkavak Sokak, Polat Apt. No:38/2 Nişantaşı-İstanbul adresindeki F Sanat Galeri’de yer alan “Herakles” sergisinde, 13 adet resim çalışmasının yanı sıra bu seri için özel olarak tasarladığı “Altın Boynuz”, “Altın Kayık”ve “Hesperidler’in Altın Elması” isimli üç adet heykel çalışması da görülebilir.
 
Maide Bulak (1973, İstanbul)
1992-1996            Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resı̇mBölümü
1996-2000            Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Bölümü Yüksek Lisans
 
Kişisel Sergiler
2018 “Herakles”, F Sanat Galeri, İstanbul
2015 “Kent ve Sessizlik”, Galeri Ark, İstanbul
2011 “Lejant”, Olcayart Galeri, İstanbul
2010 “İO”, ÇağlaCabaoğlu Art Galeri, İstanbul
1999 “Adak”, Falez Sanat Galerisi, Antalya
1998 “Tül ve Tülbentler”, İsviçre Sigorta Sanat Galerisi, İstanbul
 
Grup Sergileri Ve Etkinlikler
1994’ten 2018’e kadar 40’tan fazla grup sergisi, sempozyum ve etkinliğe katıldı. 2005
yılında, Tevfik İhtiyar Sanat Galerisi “Yılın Genç Ressamı”Yarışma Finalisti oldu. 1998 yılında ise,Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın“Deniz” konulu yarışmada Birincilik Ödülü aldı.
 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir