Mesut Uçakan’ın 40 Yıllık Kurgu Makinesi

Yönetmen
Mesut Uçakan'ın
40 Yıllık Kurgu Makinesi
Tarihe Tanıklık Ediyor
 
Yönetmen Mesut Uçakan'ın "Aşk ve Secde" belgeselinde kullandığı 40 yıllık kurgu makinesi antika dükkânında tarihe tanıklık etmeye devam ediyor.
 
Yönetmen Mesut Uçakan'ın "zor günlerinin" tanığı, 40 yıllık kurgu makinesi, koleksiyoner Aydın Genç'in antika dükkanında tarihe tanıklık etmeye devam ediyor.
 
Mesut Uçakan, idealist bir çizgide 40 yıldan fazla süredir birçok film, dizi ve belgesele imza attı. Bu süreçte Türk sinemasındaki birçok kritik döneme de tanıklık etti.
 
Uçakan,1979'daki ilk filmi Lanet ve 1980'de vizyona giren Rahmet ve Gazap'tan sonra "İmkânımız kalmamıştı" diyerek Almanya'ya gitti. Kendi imkânlarıyla belgesel çekmeye karar verdi.
 
Uçakan, 8 mm kamerası ile kainatın yaratılışı ve İslam'ın temellerini anlatan "Aşk ve Secde" isimli belgeseli çekti. Belgeselde kullandığı kurgu makinesini o günlerin hatırası olarak sakladı.
 
Kavanozdaki Adam ve Reis Bey gibi filmlere imza atan Uçakan, kurgu makinesini koleksiyoner Aydın Genç'e hibe etti.
 
Uçakan ve Genç,  Hala çalışan ve tarihe tanıklık eden kurgu makinesinin hikayesini anlattı. Eski eşyaların ruhunun, anlam ve değerinin her zaman yaşamaya devam ettiğini belirtti.
 
"Aşk ve Secde'yi bu kurgu makinasıyla montajladık "
 
Uçakan, "Bu kurgu makinesinin bende ayrı bir yeri var." diyerek, sinema hayatındaki önemli kırılma noktalarını anlattı:
 
İlk filmimi Müjde Ar'la çekmiştim.  İkinci filmimi de Cüneyt Arkın'la çekmiştim ama 1980'lerin başında piyasada hareket imkânımız kalmamıştı. Çünkü derme çatma sermayelerle, hiç bizden olmayan, hep bize de gereğinde karşı koyan bir çevre ile çalışmak durumunda kalmıştık. Ben Almanya'ya geçtim. Orada 7-8 ay kaldım, bu ara boş kalmayayım diye 8 mm'lik Canon bir de kurgu masası aldım. Aydın Genç'e hediye ettiğim kurgu makinesi oydu, onunla bir belgesel çekeyim dedim. Aşk ve Secde filmini çeşitli fotoğraflar ve bire bir bazı çekimlerle drama belgesel şeklinde yaptım."
 
Uçakan, kullanılan eski eşyaların önemli olduğunu belirtti. "Tarih önemli, biz tarihimizin kıymetini bilmiyoruz ama geçmişi yaşatan onlar" dedi.
 
Dijital öncesi sinema sektörü
 
Uçakan, dijital teknolojinin sinema sektöründe büyük değişikliklere yol açtığını belirtti. Dijital teknoloji öncesinde amatör ve profesyonel filmlerin daha uzun bir süreçte hazırlandığını anlattı:
 
"Dijital teknoloji çıkmadan önce filmler negatif ile çekiliyordu. Negatifin 8 mm, 16 mm ve 35 mm olarak 3 türü vardı. Biz, sinema filmlerini 35 mm'lik negatif ile çekerdik. 8mm'lik olanlar amatördü. Amatör çalışmalar da küçük el kameralarıyla çekilen filmlerdi. 16 mm'lik ikisi arasında bir yerdeydi. Daha sonra ucuz maliyetli olsun diye 35 mm yerine 16 mm ile çekenler oldu ama pek tutmadı. Genelde piyasaya 35 mm ve 8 mm'lik hâkimdi. Amatör birisi bunu paket olarak alırdı ama yıkamasını Türkiye yapamazdı. Türkiye'de üretim olmadığı için filmler, dışarıya gönderilir, oradan yıkanmış olarak gelirdi. "
 
Uçakan, koleksiyoner Genç'e verdiği kurgu makinesinin detaylarını da paylaştı: "Bu makine amatör 8 mm'lik. Meraklıların kısa film veya belgesel, kendi türünde küçük çalışmalar yaptığı bir makinaya dönüktü. Amatör birisi amatör kurgu makinası alırdı, makinada keser-biçer kurgulardı. Ekranına çektiği görüntüyü geçerdi ve bu şekilde kesip, biçip, kurgulayarak çalışmalar yapılırdı” dedi.
 
"En popüler ürün Uçakan'ın kurgu makinesi"
 
Koleksiyoner Aydın Genç de 20 yıldır eski eşyalara meraklı olduğunu belirti. Uçakan'ın kurgu makinesinin kendisi için büyük bir anlam ve öneme sahip olduğunu söyledi: "Mesut ağabey bir gün, 'Aydın ziyaretine geleceğim." demişti. Dükkan hediyesi olarak bu kurgu makinesini getirdi. Gençlik döneminde yaptığı filmlerin montajında kullandığı bir makine olduğunu söyledi." dedi.
 
Genç, Uçakan'ın kendisi için anlamlı olan kurgu makinasını alıp, kendisine hediye etmesinden dolayı onur ve mutluluk duyduğunu dile getirdi:
 
"Kurgu makinasını hemen dükkânımın rafına koydum. Bu makina, müşteriler ve ziyaretime gelen arkadaşlar tarafından sürekli soruluyor ve dikkati çekiyor. Gözde olan, en popüler olan bu makina. 'Satıyor musunuz?' diye hep soruyorlar. Ben de hediye geldiğini ve satılık olmadığını söylüyorum çünkü bir anısı ve hatırası var. Ömür boyu böyle rafta kalabilir, hiç sorun değil. Benim ruhumu bildiği için Mesut Uçakan, makineyi bana getirdiğinde acayip mutlu oldum, haz aldım. Dolayısıyla bu makine benim için çok değerli ve önemlidir, Mesut ağabey de benim için çok önemli ve değerli. Dolayısıyla dükkânımın ya da yarın bir gün dükkânım olmadığı zaman evimin, ofisimin her neresinde olursa olsun bu makine böyle kalacak."
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir