Metin Çelik “Kaos-Kozmos”
Resim Sergisi
Ressam Metin Çelik, 8 sene sonraki ilk kişisel sergisi ile
10 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Merkur Galeri'de sanatseverlerin karşısında olacak.
“Kaos-Kozmos” adını verdiği sergisiyle, doğa ve insanın girift yapısını kontrastlar bağlamında okuyan sanatçı, zaman, mekân ve figür ilişkisini metafizik bir estetikle ortaya koyuyor. Gerçekliğin kırıldığı, manipüle edildiği ve sonucunda yeni bir form alan bu resimler, büyülü gerçekliği barındıran bir atmosfer sunuyor bizlere… Bir düşün izinden gidip başka bir düşe dönüşüyor.
Metin Çelik, hayatın içinde karşılaştığımız zıtlıkların ritmini resimlerine yansıtırken şu sözleri dile getiriyor: “Düzen(kozmos) ve düzensizlik(kaos) en temelde içinde olduğumuz evreni tanımlar. Biri bir diğerini yaratır ve sonra kaos tekrar hakim olur. Bu döngü bana kalırsa varoluşumuzun mikro düzeyde kodlarından biridir. Benim yaptığım, bu dengeyi kavramlar, form ve renkler üzerinden tuvale aktarmak… ”
Sanatçının son dönem işlerinin yer aldığı “Kaos-Kozmos” sergisinde, doğanın mutlak gücünü ve insanın varlık mücadelesini, uykuyla uyanıklık arası bir gerçeklikte izliyor olacağız. Sergi 1 Mayıs’a kadar Merkur Galeride izlenebilinir.
Metin Çelik; 1985 yılında Adana’da doğdu. 1999- 2003 yılları arasında Adana Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümünde, 2003- 2009 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünde öğrenim gördü. 2005- 2008 yılları arasında ÖMER ULUÇ atölyesinde asistanlık yaptı.2005 yılında “9. İstanbul Bienali/ AHMET ÖĞÜT, proje asistanı” görevinde bulundu. 2013 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünde Yüksek Lisans yaptı.
Zaman, mekân ve figür ilişkisi üzerine kurulmuş olan Metin Çelik’in çalışmalarında, biçimin metafizik estetiği ilk göze çarpan öğe olarak izleyiciye sunulur. Figürleri, modern insanın yaşamdaki “yoksunlukları” üzerine biçimlenen resimlerinde, insan bedeni üzerinde ruhsal bir dönüşüm aranmaktadır. Zamanın yoksunlaşması, duygunun yoksunlaşması…
Mimik ve jestlerden arındırılan figürler, bu haliyle duygudan yoksun bırakılır ve hareket alanı kısıtlanarak ruhtan yoksunlaşır, bu da onları sıradan bir nesne haline getirir. Bir masa yahut koltuk… Bu anlamda Kafka’nın “Dönüşüm” adlı eserindeki başkahramanı Gregor Samsa’nın bir böceğe dönüşümü, resimlerin alt metnine referans sağlayan önemli bir bağlantıdır.
Doğa karşısında sıradan varlıklar olduğumuz fikrinin ortaya çıktığı bu eserlerde, “özne ve nesne” ilişkisi tekrardan ele alınır.
Teknik ve kavram açısından bir kontrastlar zemininde buluşan bütün imgeler, izleyicide bir yabancılaştırma etkisi yaratmaktadır. Bu anlayış, “Katharsis” fikrine karşıt duran, izleyicinin esere yaklaşımında akılcılığı duygusal yaklaşımdan daha önde tutan Brechtyen estetiği resimlerde görmemizi sağlar.
Kişisel Sergileri
2009 “Bir Yapıbozumu; Dönüşüm” Galeri Artist Çukurcuma
Karma Sergileri
2015 Tahayyül ya da Bir Gelecek Düşü- Kare art Gallery / İstanbul
2015 Catharsis- Galeri İlayda / İstanbul
2015 (Re)present -Mixer Art Galeri / İstanbul
2013 Mamut Art Project / İstanbul
2010 “70. Devlet Resim Heykel Yarışması Sergisi / Ankara
2010 Şefik Bursalı Resim Yarışması Sergisi / Ankara
2010 “Hayır Ben Öldürdüm” / İstanbul
2009 Munzur Doğa Festivali “40’lar Sergisi” / Tunceli
2009 “100 Sanatçı-100 Eser” Yeditepe Üniversitesi / İstanbul
2008 Türk Kalp Vakfı Yarışma Sergisi M.S.G.S.Ü / İstanbul
2008 İpek- Ahmet Merey Yarışma Sergisi M.S.G.S.Ü / İstanbul
2008 Anadolu Üniversitesi 50. Yıl Resim Yarışması / Eskişehir
2005 “Bir Hayat” Kadıköy Halk Eğitim Merkezi / İstanbul
2002 Güzel Sanatlar Liseleri Arası Karma Sergi / Şanlıurfa
1999-2003 Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Öğrenci Sergileri / Adana